Patria (Patria Finance)
Cestování  |  25.04.2024 07:37:00

Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl

Aktualizováno

MONETA Money Bank oznámila své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2024. Čistý zisk meziročně vzrostl o 5,8 procenta na 1,3 miliardy korun, což představuje návratnost hmotného kapitálu ve výši 17,1 procenta. Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 2,2 procenta na 2,1 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o 20,1 procenta na 740 milionů korun. Moneta zveřejnila 2. února 2024 svůj střednědobý výhled na období 20242028, který předpokládá dosažení kumulovaného čistého zisku ve výši 27,7 miliardy korun, což je o 32 procent více než kumulovaný čistý zisk doručený v předchozích pěti letech. V roce 2024 Moneta očekává, že v souladu s výhledem dosáhne čistého zisku ve výši 5,2 miliardy korun. Po 1Q24 Moneta hodnotí, že je na dobré cestě doručit celoroční cíl.

Finanční výsledky

Čistý zisk meziročně vzrostl o 5,8 procenta na 1,3 miliardy korun, což představuje návratnost hmotného kapitálu ve výši 17,1 procenta. "Tento výsledek je v souladu s očekáváním Banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem ve výši 3,1 miliardy korun (nárůst o 9,6 procenta) a nižšími provozními náklady na úrovni 1,5 miliardy korun (pokles o 3,8 procenta)," uvedla Moneta.

Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 2,2 procenta na 2,1 miliardy korun, podle banky "díky dodatečné likviditě a lepšímu výnosu z úvěrového portfolia. To bylo částečně kompenzováno vyššími náklady na financování kvůli přetrvávajícímu konkurenčnímu prostředí na trhu."

Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o 20,1 procenta na 740 milionů korun, dle Monety zejména díky vyšším provizím z prodeje produktů třetích stran, kde výnos z poplatků z investičních fondů činil 145 milionů korun (dvojnásobek v porovnání s prvním čtvrtletím 2023) a výnos z pojištění 322 milionů korun (meziroční nárůst o 14,2 procenta).

"Vynikající výsledek výnosů z investičních produktů byl dosažen díky vyšší poptávce po těchto produktech. Střadatelé a investoři totiž přesouvají své prostředky ze spořicích účtů, kde dochází k všeobecnému poklesu úrokových sazeb v návaznosti na snížení klíčových sazeb Českou národní bankou," poznamenala ve zprávě Moneta.

Provozní výnosy banky dosáhly celkově 3,1 miliardy korun, což představuje nárůst o 9,6 procenta ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku. Celkové provozní náklady za první čtvrtletí klesly oproti předchozímu roku o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.

Náklady na riziko v prvním čtvrtletí dosáhly čisté výše 135 milionů korun, tedy 20 bazických bodů průměrného úvěrového portfolia v čisté výši přepočtených za celý rok. To je v souladu s výhledem pro rok 2024, uvedla banka. Podíl úvěrů v selhání je stabilní na úrovni 1,4 procenta, podle banky platební morálka klientů zůstává dobrá. Efektivní daňová sazba činila v prvním čtvrtletí 14 procent, dle banky opět v souladu s očekáváním.

„Jsem velmi rád, že za první čtvrtletí roku mohu oznámit dobré výsledky, a věřím, že se nám podaří udržet tuto dynamiku i v průběhu roku. Uvítali jsme oživení poptávky po našich úvěrových produktech, a to jak v retailovém, tak komerčním segmentu, neboť se jedná o klíčovou součást našeho podnikání. Disciplína v oblasti řízení nákladů i naše silná likvidita a kapitálová pozice jsou příslibem pro úspěšný rok,“ uvedl Tomáš Spurný, předseda představenstva a CEO.

Na dobré cestě doručit celoroční cíl

Moneta zveřejnila 2. února 2024 svůj střednědobý výhled na období 20242028, který předpokládá dosažení kumulovaného čistého zisku ve výši 27,7 miliardy korun, což je o 32 procent více než kumulovaný čistý zisk doručený v předchozích pěti letech. V roce 2024 Moneta očekává, že v souladu s výhledem dosáhne čistého zisku ve výši 5,2 miliardy korun.

Po letošním prvním čtvrtletí Moneta uvádí, že "je na dobré cestě doručit celoroční cíl".

Moneta 1Q24




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688