Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  25.04.2024 11:43:21

Financování vašeho vzdělávání: Přehled možností financování rekvalifikačních kurzů

Zájem o rekvalifikační kurzy neustále roste, a to z mnoha dobrých důvodů. V éře rychlého technologického pokroku je důležité udržovat své dovednosti stále aktuální a konkurenceschopné. V následujících řádcích vám přinášíme komplexní přehled možností, jak získat finanční podporu pro rekvalifikační kurzy, ať už jste na úřadu práce, zaměstnanec nebo podnikatel.

Rekvalifikační kurzy nabízejí možnost, jak se rychle přizpůsobit novým požadavkům trhu práce a získat znalosti potřebné pro úspěch v různých oborech. Certifikát z rekvalifikačního kurzu může být významným přínosem do vašeho profesního životopisu, což vám může otevřít dveře k lepším pracovním příležitostem a vyšším příjmům. Ať už jste nováček v oblasti účetnictví, máte zájem o programování, nebo vás láká práce v HR, rekvalifikační kurzy jsou cestou k dosažení vašich cílů.

Rekvalifikační kurzy jsou navíc různorodé a neomezují se pouze na profesní rozvoj. Mnohé z nich se zaměřují i na osobní rozvoj, jako je zlepšení komunikačních schopností nebo time managementu. Je důležité si před přihlášením na kurz ujasnit vaše očekávání a cíle. Pro ty, kteří neměli možnost získat vysokoškolské vzdělání, ale mají zájem o atraktivní kariéru, může být rekvalifikační kurz klíčem k úspěchu. I když některé profese vyžadují speciální vzdělání, existují obory, kde můžete být plně kvalifikovaní během několika týdnů, jako je účetnictví, marketing nebo personalistika.

Rekvalifikační kurz přes úřad práce

Pro ty, kteří jsou registrováni na úřadu práce, existuje možnost financování rekvalifikačních kurzů přímo z prostředků úřadu práce. Stačí si opatřit formulář žádosti o zvolenou rekvalifikaci, který je dostupný na pobočkách úřadů práce nebo v elektronické podobě. Po vyplnění části A formuláře “Zájem o zvolenou rekvalifikaci” a potvrzení ceny kurzu, je nutné žádost odevzdat nejméně 3 týdny před zahájením kurzu.

Tip! Přečtěte si, jak se přihlásit do kurzu přes dotace ještě jednodušeji.  

Projekt: Jsem v kurzu

Další významnou iniciativou je projekt Ministerstva práce a sociálních věcí “Jsem v kurzu”, který nabízí dotace až do výše 50.000 Kč na akreditované rekvalifikační kurzy. Proces žádosti o dotaci je plně elektronický, vše vyřídíte z pohodlí domova. Dotace se dělí podle toho, zda se jedná o rekvalifikaci nebo vzdělávací kurz v oblasti digitálních dovedností. V případě, že se chcete zúčastnit rekvalifikačního kurzu může úřad práce uhradit celou cenu kurzu. V případě vzdělávacího kurzu je stanovena minimální povinná spoluúčast ve výši 18 % celkové ceny kurzu, kterou si musí účastník uhradit sám.

Na dotaci má nárok prakticky každý, bez ohledu na to, zda je v evidenci úřadu práce. Program je určen pro kohokoliv, kdo má zájem se vzdělávat, ať už pracuje, podniká, studuje, hledá práci nebo je na rodičovské dovolené.


Výhodou je, že pokud chcete studovat více kurzů, je možné se do nich hlásit postupně. Přihlášku podáte na jeden kurz a po jeho dokončení se můžete přihlásit do dalšího kurzu. Do té doby, kdy nevyčerpáte dotaci 50.000 Kč během tří let na zvolené rekvalifikace na vzdělávací kurzy v oblasti digitálních dovedností.

Financování rekvalifikačních kurzů zaměstnavatelem

Každý zaměstnavatel má svůj vlastní systém ohledně proplácení rekvalifikačních kurzů. Některé společnosti mají speciální programy na podporu vzdělávání a rozvoje svých zaměstnanců. I když jsou pravidla různorodá, existuje několik obecných kroků, které je třeba dodržet:

  1. Schválení kurzu: Nejprve si nechte schválit konkrétní rekvalifikační kurz. Zaměstnavatel bude chtít vědět, jaký přínos bude mít kurz pro vaši současnou nebo budoucí pracovní pozici.
  2. Dohoda při podpisu pracovní smlouvy: V některých případech můžete dohodnout proplácení kurzů již při podpisu pracovní smlouvy.
  3. Relevantní a odpovídající kurzy: Pokud se s novým zaměstnavatelem dohodnete na účasti na relevantních a odpovídajících kurzech, může to být velkým plusem pro váš profesní růst, ale i pro samotného zaměstnavatele, který získá kvalifikovaného zaměstnance.

Platba rekvalifikačního kurzu z vlastních zdrojů

Platba rekvalifikační kurzu z vlastních zdrojů je další z možností, jak investovat do svého profesního rozvoje. Tato cesta je vhodná pro ty, kteří nejsou vedeni na úřadu práce, jejich zaměstnavatel kurz neproplácí nebo jsou OSVČ, kteří si chtějí nebo si potřebují rozšířit obzory. Platba rekvalifikačního kurzu z vlastních zdrojů má své výhody. 


Můžete si vybrat přesně ten kurz, který nejlépe odpovídá vašim potřebám a zájmům. Můžete se rozhodnout pro kurz, který se nejlépe hodí do vašeho harmonogramu, tedy víkendový kurz nebo online kurz. Navíc nemusíte čekat na schválení nebo dostupnost financování od třetích stran, můžete začít ihned. 


Ujistěte se, že kurz je akreditován a uznáván v oboru, kterému se chcete věnovat. S tím souvisí i návratnost investice. Zvažte potenciální návratnost investice do kurzu ve vztahu k vašim kariérním cílům.

Závěr

Možnosti financování rekvalifikačních kurzů jsou široké a přístupné. Důležité je vědět, kam se obrátit a jaké kroky podniknout. S touto znalostí můžete snadno získat potřebné prostředky pro svůj další profesní rozvoj a otevřít si dveře k novým příležitostem. 

Tereza Drbohlavová

Psaní textů ji provází od základní školy, kde se podílela na tvorbě školního časopisu. Od roku 2020 podniká v oboru pojišťovnictví a dále jako obchodní konzultantka a pracovnice online marketingu ve společnosti LEADMACHINE, s.r.o. Spojením oborů, ve kterých podniká, získává informace a zkušenosti pro psaní svých textů jako copywriterka. Se společností Orange Academy s. r. o. spolupracuje od roku 2022, kde se převážně věnuje psaní textů o účetnictví, marketingu a pojištění.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688