Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  25.04.2024 15:44:27

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.

Domácnosti v České republice loni ve druhém pololetí platily za elektřinu, včetně daní a poplatků, 38,68 jednotek standardu kupní síly za 100 kilowatthodin, plyne z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. Překonaly tudíž dokonce i domácnosti německé, jež doplácely na vypnutí zbývajících jaderných elektráren a které čelí citelnému růstu cen energií, jenž souvisí s tamní ambiciózní energetickou transformací, takzvanou Energiewende.

Navíc, což je svého druhu rovněž určitá anomálie, navzdory už tak vysokým cenám elektřina v ČR loni ve druhém pololetí dále zdražovala vysokým tempem, a to hned druhým nejvyšším v EU. Meziročně stoupla cena elektřiny v Česku o 83 procent. Výrazněji rostla – avšak tedy z mnohem nižší základny – v celé EU již jen v Nizozemsku. Nizozemské ceny jsou stále na úrovni odpovídající jen lehce převyšující polovinu cen českých.

Loni ve druhém pololetí přitom Česko bylo čtvrtým největším vývozcem elektřiny v EU. Z celé EU vyvezly v čistém vyjádření více elektřiny jenom Francie, Švédsko a Nizozemsko (viz tabulka společnosti Montel níže; 6. sloupec). Domácnosti těchto zemí však měly vesměs poměrně nízké cen elektřiny, vesměs výrazně nižší než domácnosti české (viz mapka Eurostatu níže).

Česko loni ve druhém pololetí roku vyvezlo 11,6 terawatthodiny elektřiny, zatímco jich dovezlo 6,1, vyplývá z dat společnost Montel (viz tabulka níže). To v čistém vyjádření odpovídá vývozu v objemu 5,5 terawatthodiny. Více elektřiny vyvezly tedy už jen Francie, 31,1 terawatthodin, Švédsko (14 terrawatthodin) a Nizozemsko s 8,8 terrawatthodinami vyvezené elektřiny. Francii vysoký vývoz umožnila výrazná obnova výroby v jejích často již letitých jaderných blocích, které o rok dříve zhusta procházely rozsáhlými odstávkami kvůli opravám a údržbovým pracím.

Nejnižším cenám elektřiny loni ve druhém pololetí čelily v EU domácnosti maďarské. Přitom Maďarsko ve stejné době představovalo čistého dovozce elektřiny. V čistém vyjádření dovezlo loni ve druhém pololetí zhruba tolik elektřiny, 5,4 terrawatthodin, kolik ji Česko v čistém vyjádření vyvezlo.

Nezvyklost situace v Česku tedy spočívá v tom, že i přes poměrně vysokou nadprodukci elektřiny se tato vysoká výroba nepromítá do viditelného tlaku na pokles koncových cen pro domácnosti. Navíc, navzdory vysoké nadprodukci a k tomu ještě vysoké základně cena elektřiny loni ve druhém pololetí roku nadále stoupala jedním z nejvýraznějších temp v celé EU. Poměrně vysoké výdaje domácností do energie pak zásadně přispěly k celoročnímu poklesu ekonomiky jako celku, protože fatálně povazovaly spotřebu domácností.

 
Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688