olomouc.eu (Olomouc)
Stát  |  25.04.2024 17:55:00

20 let v eu – Olomouc vydává svou první eurobankovku. Slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

20 let v euOlomouc vydává svou první eurobankovku. Slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví Olomouc dvacetileté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Téma Evropy se letos promítne i do studentského Majálesu.

MODRÁ RADNICE

Jako první upozorní na oslavy výročí vstupu České republiky do EU modře nasvícená radnice. Ta bude evropsky modrou barvou svítit společně s dalšími významnými budovami napříč Českem od 30. dubna do 9. května.

KONCERT MORAVSKÉ FILHARMONIE

Program oslav uvede hned 1. května slavnostní koncert Moravské filharmonie v Redutě, kde od 19 hodin zazní známé taneční rytmy skladatelů pocházejících z členských států Evropské unie. Na programu je například předehra Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, Slovanský tanec Antonína Dvořáka, Rumunské tance Bély Bartóka, polonéza z filmu Pan Tadeusz Wojciecha Kilara nebo předehra k opeře Italka v Alžíru Gioacchina Rossiniho. Vstupenky v ceně 50 korun jsou stále ještě k zakoupení na https://bit.ly/koncertfilharmonie.

VYDÁNÍ PRVNÍ OLOMOUCKÉ EUROBANKOVKY

První máj tentokrát bude významným datem také pro sběratele. Právě 1. května, tedy v den výročí vstupu České republiky do EU, se totiž dostane do prodeje historicky první eurobankovka s olomouckým motivem. Sběratelská eurobankovka má nulovou hodnotu a je na ní vyobrazen pohled na Horní náměstí se sloupem Nejsvětější Trojice a budovou radnice. Za 100 korun si ji můžete od středy 1. května koupit v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice. Informační centrum otevírá v 9 hodin. Město si pro své potřeby vyhrazuje ponechat určitá čísla, která do prodeje nepůjdou.

V rámci podmínek stanovených výrobcem budou eurobankovky s motivem Olomouce prodávány tímto způsobem:

  • č. 1–100 maximálně 1 kus na osobu bez možnosti výběru čísla
  • č. 101–1000 maximálně 10 kusů na osobu bez možnosti výběru čísla
  • č. 1001 a výš neomezený počet kusů a bez možnosti výběru čísla
  • Ročníková čísla, tedy od roku 1920 do roku 2024 a výš po jednom kuse na osobu a tato jediná s možností výběru čísla.

Koncept eurobankovek existuje v Evropě od roku 2015. Od roku 2018 se k němu aktivně připojují i některá města a významné turistické cíle v České republice.

Cílem eurobankovek je především podpora turistického ruchu v evropských zemích a zvyšování povědomí o zajímavých místech napříč Evropou. Současně se však tyto originální suvenýry rychle staly vyhledávanými sběratelskými předměty, neboť každý kus je unikátní díky číslování.

Eurobankovka se vyrábí ve Francii ze stoprocentně bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek a obsahuje také některé ochranné prvky jako pravé bankovky – například hologram, mikrotisk či UV ochranné prvky. Zadní strana těchto sběratelských bankovek je jednotná a připomíná nejvýznamnější evropské památky.

KINO METROPOL

Od 3. do 9. května se téma Evropy dostane také do kina Metropol. To u příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do EU připravuje přehlídku evropské kinematografie, v rámci které nabídne řadu nových evropských filmů. Program přehlídky lze najít na stránkách kina https://bit.ly/kinometropol, kde zájemci mohou zakoupit i vstupenky na jednotlivá promítání.

DEN EVROPY

V úterý 7. května ožije oslavami náměstí Republiky, kde budou mít návštěvníci možnost užít si koncerty buskerů, výstavu Opráski sčeskí historje i získat hlubší vhled do fungování Evropské unie díky prezentaci téměř dvacítky organizací spolupracujících s Eurocentrem EUROPE DIRECT Olomouc. Workshopy, debaty, kvízy a zábavné soutěže lidem přiblíží aktuální programy, iniciativy organizací i konkrétní podobu spolupráce, kterou nabízejí. Program na náměstí Republiky bude od 14 do 19 hodin, až do pozdních večerních hodin potom bude zábava pokračovat na Biskupském náměstí a ve Zbrojnici v rámci studentského Majálesu. Ten v Mariánské ulici představí desítky studentských organizací, na Biskupském náměstí relax zónu se spoustou workshopů a ve Zbrojnici pak hlavní program v podobě koncertů i korunovace královny Majálesu.

Podrobný program k oslavám „20 let v EU“ najdete na https://20letveu.olomouc.eu, program Majálesu na www.olomouckymajales.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec