Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.04.2024 06:24:00

Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií - Willett Advisors (video)

Ředitel Willett Advisors Steve Rattner podle Bloombergu už pár let hovoří o prostředí, v němž se sazby budou držet „výš po delší dobu“. Investor má také podle svých slov již nějakou dobu rezervovanější postoj vůči akciím, což ale neodpovídalo tomu, jak trhy minulý rok a na počátku letošního roku rostly. Dodal však, že z hlediska profilu rizika a návratnosti dával přednost úvěrovým instrumentům a této strategie se drží i nadále.

Rattner byl překvapen tím, jak odolný je akciový trh v prostředí růstu výnosů dlouhodobých dluhopisů. Pravděpodobnost poklesu sazeb v letošním roce je přitom podle něj „blízko nule“. V této souvislosti zmínil scénář, ve kterém by inflace nejevila ochotu k dalšímu poklesu, což by mohlo souviset s růstem reálných mezd. Americká centrální banka by pak čelila těžkému rozhodnutí, jak nastavit sazby. Každopádně ekonomika se zdá být vůči vyšším sazbám celkově odolnější než dříve.



Investor uvedl, že i kdyby byla inflace na 2 % a investoři u dlouhodobějších dluhopisů požadovali prémii ve výši 2 – 3 %, výnosy dlouhodobých obligací na 4 – 5 % by nebyly ničím iracionálním. Dlouhodobější posun na takové úrovně je pak ve srovnání s předchozím obdobím nízkých krátkodobých a dlouhodobých sazeb „šokem pro systém“. Ve srovnání s jinými ekonomikami a trhy jsou ale Spojené státy podle experta stále v mimořádně dobré pozici. Pokračující síla ekonomiky je překvapením a současná míra inflace „není dobrá, ale také nejde o žádnou pohromu.“

Rattner v souvislosti s odolností amerického hospodářství poukázal na silný trh práce, poslední čísla týkající se spotřeby jsou podle něj také dobrá, což souvisí i se zmíněným růstem reálných mezd. „Umělá inteligence je trochu podobná elektromobilům, můžeme se bavit o tom, o jak významnou věc jde, ale něco přinese,“ dodal investor k dlouhodobějšímu vývoji. S tím, že Spojené státy jsou v této oblasti jednoznačně světovou jedničkou.

Čína se podle Rattnera „v podstatě stala hodnotovou akcií“. To znamená, že tam lze „koupit velmi kvalitní společnosti s rozumným růstem a nízkými valuacemi“. Z tohoto pohledu jde o atraktivní trh, ale „politické riziko je tu extrémní“. Indický akciový trh je „naceněný na dokonalost“ a Evropa na tom „není moc dobře a situace se nezlepšuje, přichází zde jedna výzva za druhou.“ Evropským trhům se tak investor „velmi, velmi vyhýbá“. Japonsko je již nějakou dobu v popředí zájmu investorů, ale odráží to i ceny akcií. Právě z tohoto důvodu je vůči němu Rattner „trochu opatrný“.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688