Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  26.04.2024 05:51:23

Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová maxima?

Halving je fenomén, který každé 4 roky netrpělivě očekávají nadšenci, obchodníci i těžaři kryptoměn. Toto pečlivě načasované snížení blokových odměn, k němuž došlo v pátek 19. dubna 2024, mění nejen dynamiku nabídky bitcoinů, ale způsobuje vlny i na širším trhu digitálních aktiv. 

 

Dopad na cenu

Několik hodin před zahájením čtvrtého halvingu v historii se cena kryptoměny pohybovala volatilně a dokonce se krátce propadla na 59 664 USD, později se však vyšplhala zpět na úroveň kolem 64 000 USD, kterou si udržela i den po této události. Vzestupný trend se udržel i na začátku nového obchodního týdne. Podle Coin Metrics si v tuto dobu Bitcoin připsal 1,8 % na 65 891 USD a dařilo se i těžařům kryptoměn, jako jsou Marathon Digital, Riot Platform a Iris Energy. Od posledních historických maxim z poloviny března, kdy se cena vyšplhala na více než 73 000 USD, lze však stále vysledovat značný odstup. Z historického hlediska například cena bitcoinu po poklesu na polovinu v roce 2020 vzrostla během týdne o 12 % a v průběhu roku si podle agentury Reuters připsala 659 %.

 

Předpovědi nových maxim

Coinpedia.com: někteří odborníci se domnívají, že cena bitcoinu by se do konce roku mohla vyšplhat na úroveň 100 až 200 tisíc USD. Odhady na překonání hranice 100 tisíc však nejsou v historii této kryptoměny ničím novým. Teprve následující týdny či měsíce ukáží, zda se tento scénář stane skutečností. Je třeba se také připravit na možné výprodeje, kdy si investoři budou chtít vybrat aktuální zisky, což může být spojeno i s volatilitou ceny. 



 

Vývoj ceny bitcoinu za posledních 5 let v USD (zdroj: Google Finance) *

 

Odměna za těžbu klesla

Halving je ve světě kryptoměn klíčovou událostí, během níž se odměna za těžbu této kryptoměny snižuje na polovinu. Během halvingu v minulém týdnu byla odměna snížena na 3,125 BTC. Pro srovnání - v roce 2009, kdy Satoshi Nakamoto kryptoměnu vytvořil, činila první odměna za její těžbu 50 BTC. Bitcoin byl totiž naprogramován tak, aby se emise nových Bitcoinů snižovala za každých 210 000 vytěžených bloků, což se děje přibližně každé 4 roky. Důvodem naprogramování bylo vytvoření „pocitu nedostatku“. Snižování odměny by mělo pokračovat až do roku 2140, kdy bude vytěžen poslední bitcoin, neboť celkový počet vytěžených bitcoinů byl stanoven na 21 milionů. Těžba vyžaduje výkonné počítače a je také energeticky náročná, proto kvůli vysokým technickým nárokům a klesajícím odměnám někteří těžaři postupně opouštějí trh a jsou nahrazováni „většími rybami“.

 

Připravenost je klíčová

I v souvislosti s energeticky náročnou těžbou se velké těžební platformy snaží rozvíjet a inovovat své procesy. Společnost Bitdeer Technologies Group se zaměřila na výzkum a vývoj s investicemi do datových center a cloudových nabídek s umělou inteligencí a těžařskými systémy. Další společnosti, jako je Stronghold nebo Riot Platforms, se zaměřují na nízkonákladovou energii, která jim poskytuje flexibilitu. Společnost Marathon Digital se na snižování nákladů a efektivitu dívá z jiného úhlu pohledu, a to prostřednictvím vlastnictví infrastruktury a lokalit, kde těží. Kromě toho se společnost zaměřila také na získávání energie, zpracování metanu a biomasy na energii, kterou pak nakupuje průmysl nebo komerční sektor, čímž se rovněž daří snižovat náklady na energii.

 

A zase ta umělá inteligence

Vzestup umělé inteligence zasáhl i svět kryptoměn, což podle CNBC potvrdil ve své zprávě správce digitálních aktiv CoinShare, který předpokládá, že se do tohoto sektoru přesunou těžební společnosti. Několik z nich se již umělou inteligencí zabývá nebo má v tomto sektoru alespoň plány. Patří mezi ně například BitDigital, Hive, Hut 8 nebo Core Scientific. Přechod od těžby kryptoměn do odvětví AI však přináší řadu problémů, které mohou být pro menší firmy problematické. K podnikání v tomto odvětví jsou zapotřebí specialisté a jiná infrastruktura, která je finančně náročnější. Sada ASIC, která byla navržena speciálně pro těžbu bitcoinů, není ve skutečnosti zcela použitelná pro širší úlohy. Společnosti, jako je Core Scientific, se již několik let přizpůsobují diverzifikací do služeb v oblasti AI a využívají partnerství a specializované vybavení k podpoře vysoce hodnotných výpočetních aplikací, jako je strojové učení. Zatímco těžba bitcoinů byla u takových systémů průkopníkem, přechod na AI zůstává náročný s očekáváním, že jen málo provozovatelů tento proces úspěšně zvládne.

 

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688