Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  29.04.2024 14:59:36

Zájem o bitcoin rychle klesá a kurz se blíží k maximálnímu bodu bolesti

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Před více než týdnem došlo na Bitcoinu k významné události, tzv. půlení odměny pro těžaře za jejich práci (20.4.2024). Tato událost byla historicky čtvrtým snížením odměny a byla spojena s vysokým očekáváním zejména ve spojitosti se spotovými ETF s bitcoiny. Od té chvíle již uběhlo několik dní a kryptoměnový trh zažívá vystřízlivění. Žádný raketový vzestup hodnoty bitcoinu se nekoná a naopak jsme svědky propadu cen.

Těžaři vítězem halvingu

Přitom další halving proběhl bez sebemenších problémů, přednastavené algoritmy zafungovaly a počínaje blokem 840000 byla uvolňovaná odměna snížena na 3,125 BTC. Zároveň s tím, jak se tento blok blížil ke svému schválení, rostl objem transakcí. Odborníci tento nárůst dávají do souvislostí se snahou některých uživatelů o to, aby právě jejich transakce byla zařazena těžařem do tohoto významného bloku. Vzhledem k tomu, že každá transakce je spjata s poplatkem za ověření, ve výsledku na celé události paradoxně nejvíce vydělali těžaři.

Paradox je to zejména proto, že skokovým snížením odměny těžařům skokově vzrostly náklady na provoz těžařských center. Zvýšenou aktivitou na trhu tak mohli aspoň chvilkově propad výnosů sanovat. Nic však netrvá věčně a po vytěžení 840000. bloku došlo k poklesu transakční aktivity zpět k normálu. Chvíli sice ještě doznívaly tyto tlaky, ale s novým týdnem se trh vrátil k běžným faktorům, které mají dopad do ceny bitcoinu.

Opce a ETF – dva faktory, které bitcoinu nyní škodí

Jedním z takových faktorů je objem nasmlouvaných opcí k prodeji. Není náhodou, že velký objem nasmlouvaných opcí na bitcoin a ethereum vypršel právě ke konci minulého týdne. Ať se již jedná o dlouhodobé, či krátkodobé opce, tak sledovaly jeden cíl, a to pohyb kurzu před a po tzv. halvingu. Do těchto opcí byly uzamčené kontrakty v přibližné nominální hodnotě 9,26 miliard dolarů. To představuje kontrakty 96172 BTC a 987000 ETH. Že se nejedná o zanedbatelné částky, dokládá i porovnání s čistým přítokem kapitálu do spotových ETF s bitcoiny, který ke konci týdne (26.4.2024) činil 11,998 miliard dolarů. Vzhledem k faktu, že bitcoin pokračoval ve svém propadu i po 26. dubnu, lze se domnívat, že alespoň část opcí byla investory uplatněna dříve, než kurz stihne atakovat maximální bod bolesti. Maximální bod bolesti je úroveň ceny určitého aktiva, jejíž prolomení způsobí ztrátu největšímu počtu držitelů.

Nasmlouvané opce k 26.4.2024 podle realizační ceny a maximální bod bolesti na úrovni 61000 BTC | zdroj: síť X společnosti Deribit https://x.com/DeribitExchange/status/1783474982560858557

Druhým a stěžejnějším faktorem je zájem o spotové ETF s bitcoiny. Bohužel se ukazuje, že velkým hnacím motorem pro příliv nového kapitálu do burzovně obchodovaných fondů byla právě událost půlení. Už v týdnu před půlením jsme byli svědky převažujících odtoků nad přísunem nového kapitálu do těchto fondů. Po půlení se na dva dny sice přísun nového kapitálu obnovil, ale od středy 24.4.2024 se vrátil zpět k záporné bilanci. Stalo se tak za notného přispění ETF fondů IBIT společnosti BlackRock a GBTC společnosti Grayscale.

Příliv kapitálu do ETF se zastavil

Poté, co americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila společnosti Grayscale transformaci burzovně obchodovaného fondu s futures na spotové ETF s bitcoiny, jsme od prvního dne takřka neustále svědky čistého odlivu kapitálu z tohoto fondu. Jedním z důvodů je odpisovaní pohledávek za zkrachovalou společnost Alameda Research a druhým důvodem jsou vysoké poplatky v porovnání s konkurencí za správu klientských účtů v rámci fondu.

Vzhledem k tomu, že čisté odtoky kapitálu z fondu GBTC společnosti Grayscale dříve vyvažoval nový kapitál směřující do fondu IBIT společnosti BlackRock, měl trh tendenci růst, nebo si alespoň udržovat dosažené pozice. Jenže minulý týden ve středu (24.4.2024) se stalo něco nevídaného. Po 71denní sérii nepřetržitých přílivů nového kapitálu do tohoto fondu se peněžní tok zastavil a do konce týdne se již neobnovil. To může předznamenávat změnu nálad a preferencí investorů.

Přehled denních přítoků a odlivů kapitálu do a z ETF s bitcoiny (upraveno autorem) | zdroj: Farside https://farside.co.uk/?p=997

Přijde nový impuls z Hongkongu?

Pokud se trend z minulého týdne potvrdí, lze očekávat další propad hodnoty bitcoinu, který se již nyní obchoduje pod úrovní 62500 dolarů. Situaci by ještě mohlo zachránit spuštění bitcoinových a etherových ETF na burze v Hongkongu. Tamní tři správci aktiv uvedli, že ETF s bitcoiny a ethery chtějí na hongkongské burze začít nabízet jako hlavní investiční nástroj 30. dubna. Společnosti China Asset Management, Harvest Fund Management a Bosera Asset Management chtějí vytvořit protiváhu pro prozatím dominantní postavení Spojených států v oblasti digitálních aktiv.

Nasmlouvané opce k 30.4.2024 podle realizační ceny a maximální bod bolesti na úrovni 63000 BTC | zdroj: Deribit https://metrics.deribit.com/options/BTC

Bohužel se jedná o jedinou významnější událost na bitcoinovém trhu. Absence následných událostí po půlení, která by zaměřovala pozornost investorů zpět na bitcoin, tak může přispět k dalšímu odlivu finančních prostředků z ETF a pokračujícímu propadu ceny nejstarší a nejhodnotnější kryptoměny. Pokud se nestane něco nečekaného a kurz bitcoinu se nevrátí k růstu, tak hodleři utrpí v průběhu týdne další významnou ztrátu. Hned v úvodu týdne se totiž kurz bitcoinu propadnul pod maximální bod bolesti pro úterý (30.4.2024), který je na úrovni 63000 dolarů. Na druhou stranu v následujících týdnech vyprší podstatně méně nasmlouvaných opčních transakcí, takže dopad do trhu by měl být menší a prim tak budou hrát opět jen burzovně obchodované fondy.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

07.05.2024  Bitcoin pokořil historický milník Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.05.2024  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
02.05.2024  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

07.02.2024US500 se blíží k hranici 5 000 bodů (US Open) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688