Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.04.2024 13:57:59

PRIMOCO chce bezpilotní letouny vyrábět také v Uzbekistánu

Výrobce bezpilotních letounů PRIMOCO UAV (dále jen PRIMOCO) v pondělí zveřejnil Výroční zprávu za rok 2023, která oproti předběžným údajům z úvodu ledna poodkryla nakonec o něco slabší příjmy, avšak poměrně mnohem výraznější provozní, potažmo čistý zisk. Na konsolidované úrovni příjmy tedy činily 597,5 mil. , o výrazné marži společnosti vypovídá dosažený provozní zisk 273,5 mil. . Čistý zisk po zdanění pak dosáhl 228,5 mil. , což při přepočtu na každou akcii PRIMOCO znamená 48,50 . Samotná společnost PRIMOCO za loňský rok vykázala zisk 170,6 mil. . Jak společnost naloží s hospodářským výsledkem, rozhodnou akcionáři na valné hromadě. Pozvánku na ní společnost rovněž zveřejnila v úvodu týdne. Podrobnosti k ní zároveň poodkryly některé další záměry firmy. Setkání akcionářů se každopádně uskuteční v sídle společnosti v pátek 31. května. Kdo se bude chtít zúčastnit, musí akcie PRIMOCO vlastnit k rozhodnému dni 24.5.

Vývoj akcií PRIMOCO 

Graf: PRIMOCO UAV SE - graf kurzu akcie cz


Kromě tradičních bodů je na programu také „Udělení souhlasu s uzavřením smlouvy o poskytnutí know-how k výrobě bezpilotního letounu“. Z dalších zveřejněných podrobností vyplývá, že PRIMOCO je v pokročilé fázi jednání s vládou Republiky Uzbekistán o vzniku výrobního, výcvikového a servisního střediska poblíž Taškentu.  Projekt s očekávanou výrobní roční kapacitou až 100 bezpilotních letounů by se měl spustit v příštím roce. Počítá s minoritní majetkovou účastí Republiky Uzbekistán a obdržením vládních pobídek z její strany.

Jinými slovy akcionáři by měli posvětit vznik dceřiné společnosti v Uzbekistánu, ve které by PRIMOCO mělo alespoň 80% podíl. PRIMOCO ke svému záměru mj. uvedla: „Společnost vnímá záměr jako důležitý krok pro budoucí plnohodnotnou obsluhu rychle rostoucího asijského trhu (samozřejmě vyjma zemí na sankčních seznamech EU/OSN, jako je například Ruská federace nebo Bělorusko). Případná realizace projektu závisí mimo jiné na obdržení všech potřebných licencí a povolení jak ze strany Republiky Uzbekistán, tak ze strany České republiky.“

Dle firmy každopádně pokračují již dříve zveřejňované kroky na rozšíření výroby u nás. Tedy nyní příprava projektové dokumentace pro revitalizaci areálu letiště PísekKrašovice. Projekt má vedle nové montážní haly rovněž počítat s výstavbou řídicího střediska pro provoz letounů PRIMOCO po celém světě, moderní výcvikové centrum pilotů či výzkumné oddělení pro vývoj a testování nových technologií. Celková plánovaná investice činit zhruba 750 mil. . Významná část této částky má směřovat do robotizace a strojového vybavení moderní továrny.

V kontextu lze zmínit, že ke konci roku firma disponovala hotovostními prostředky v objemu téměř 240 mil. . Vzhledem k plánovaným investicím představenstvo navrhuje loňský zisk převést na účet nerozděleného zisku. Obecně schválit navrhovaná usnesení valnou hromadou by měla být spíše formalita.

I po březnovém vypořádání opce mezi zakladateli společnosti totiž zůstává Ladislav Semetkovský s podílem 50,4 % většinovým akcionářem. I přes dřívější prodeje na burze pak Gabriel Fülöpp v návaznosti navýšil podíl na 30,8 %. V rámci transakcí se mezi akcionáře zařadili také tři klíčoví manažeři společnosti Jakub Fojtík (obchodní ředitel), Radek Suk (hlavní pilot a konstruktér) a Josef Šťastný (výrobní ředitel). V souhrnu by měli vlastnit na 60 tis. akcií PRIMOCO, tedy dalších téměř 1,3 %.

V návaznosti na dnešní firemní zprávy akcie PRIMOCO posilují. Po pondělním poledni se drží na 930 , tedy oproti pátku o 3,33 % výše.

Níže lze shlédnout zatím poslední vydanou video prezentaci firmy PRIMOCO.

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688