mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.04.2024 14:08:00

Česká vědecko-výzkumná mise v Trondheimu mapovala možnosti spolupráce v cirkulární ekonomice

29.04.2024 / 13:55 | Aktualizováno: 29.04.2024 / 14:08

Ve dnech 23. – 24. dubna 2024 navštívili Norsko zástupci Ministerstva životního prostředí ČR a vybraných českých výzkumných pracovišť zabývajících se různými obory cirkulární ekonomiky. V rámci projektu ekonomické a vědecké diplomacie (PROPED) v regionu Trondelag (střední Norsko) navázali cenné kontakty s norskými partnery, sdíleli s nimi zkušenosti a projednali možnosti spolupráce, a to především v oblastech udržitelného stavebnictví a odpadového hospodářství.

Celospolečenská poptávka po „cirkularizaci“ ekonomiky bude v Norsku v následujících letech dynamicky růst. Řada praktických cirkulárních řešení přitom vychází z práce vědců a výzkumníků. České a norské výzkumné instituce již úspěšně spolupracují v celé škále oborů (mj. lékařský výzkum, geologie, polární věda, ICT, atd.). Další slibnou oblast s velmi dobrým potenciálem představuje cirkulární ekonomika. A vzhledem k tomu, že třetí největší norské město Trondheim je tradičním centrem norského technologického výzkumu, zamířila česká delegace právě tam.

Českou misi v Trondheimu vedl vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí MŽP David Surý. Mezi účastníky byli zástupci čtyř výzkumných institucí – Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha, Fakulty sociálně ekonomické UJEP v Ústí nad Labem, Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Praha a Výzkumného ústavu vodohospodářského. Delegaci doplnili zástupci sociálního družstva Diakonie Broumov, které se prakticky věnuje cirkulárnímu využití textilních materiálů.

První den programu zahájilo jednání v SINTEF, jedné z největších nezávislých výzkumných institucí v Evropě (přes 2 tis. zaměstnanců, roční tržba 4 mld. NOK). Zaměřilo se na témata cirkulárních stavebních materiálů a inovativní energetická řešení pro konstrukci a provoz budov. Jednání přitom proběhlo v bezemisní budově ZEB Lab, která zároveň slouží jako výzkumná laboratoř. Následovalo setkání se zástupci krajské samosprávy regionu Trondelag. V centru pozornosti zde byly možnosti samosprávy při realizaci environmentálních strategií, včetně módů spolupráce s dalšími aktéry. Praktická exkurze na staveniště budoucí školy poskytla možnost prodiskutovat problematiku snižování emisí na staveništích, recyklace materiálů či digitalizace ve stavebnictví. Na závěr dne jednala delegace se zástupcem obchodní komory pro oblast středního Norska. Řeč byla mj. o spolupráci veřejného a soukromého sektoru, principech udržitelnosti v procesu veřejných zakázek, pomoci pro malé a střední podniky na poli cirkularity, apod.

Druhý den zavedl účastníky nejprve na největší univerzitu v Norsku, prestižní technologickou univerzitu NTNU (Norwegian University of Science and Technology, 43 tis. studentů, 400 oborů). Zde proběhla schůzka s děkankou Fakulty architektury a designu a dalšími experty zabývajícími se principy zelené tranzice v urbanistickém plánování a architektuře a také udržitelností využívání plastů ve vodním prostředí. Následovala návštěva strojírenské společnosti Sandvik Coromant, která při výrobě obráběcích technologií aktivně pracuje s recyklací výrobních materiálů a snižováním uhlíkové stopy. Nakonec se delegace přesunula do města Verdal, kde proběhly schůzky se zástupci podnikatelského inkubátoru Proneo a vedením klastru firem Civac. Živá diskuze se zabývala tématy recyklace odpadových surovin, udržitelného stavebnictví či možnostmi ovlivnění přístupu obyvatel ve vztahu k recyklaci a třídění odpadu.

Česká delegace měla během jednání opakovaně možnost prezentovat aktivity zúčastněných institucí v oblasti cirkulární ekonomiky, včetně akčního plánu Cirkulární Česko 2040. Schůzky prokázaly, že existuje zajímavý potenciál pro vzájemnou výzkumnou spolupráci a detailnější sdílení zkušeností, a to s přínosem pro obě strany. Akce byla českými i norskými účastníky vnímána jako velmi úspěšná a užitečná, neboť díky ní získali cenné kontakty a partnery pro pokračování v konkrétních jednáních.

Autor: Ondřej Fiala, zástupce velvyslance, Zastupitelský úřad ČR v Oslo

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika

Vědeckovýzkumná mise do Norska - cirkulární ekonomika


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:51  Attention Boaters: Join NOAA/NWS for a free educational workshop on safe... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:21  Przymrozki nie odpuszczają za nami "Zimna Zośka" Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688