myTimi (myTimi)
Práce  |  30.04.2024 10:43:25

Investujte chytře a zvětšete svůj rozpočet investováním do podlimitních dluhopisů


Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu nebo domku se zahradou. I tak ve společnosti přetrvává kolektivní vize, že by lidé po pracovní stránce měli být inovativní a měli by hledat cesty, jak víc vydělávat a zároveň podporovat rozvoj nových projektů, které mohou mít smysl pro budoucí generace. Pokud hledáte způsob, jak znásobit své finance v dlouhodobém časovém horizontu, ale máte třeba omezený měsíční rozpočet, tento článek je psaný právě pro vás.

Jak na rozšířené investice?

Vůbec nejdůležitější je první krok, kdy si řeknete, jaké procento svého měsíčního rozpočtu jste schopni investovat do něčeho, co vám v budoucnu bude generovat vyšší zisk. V dalším kroku je pak potřeba zvážit různé možnosti, kam stanovenou sumu peněz vložit. Jedním ze způsobů investování v dlouhém časovém horizontu v dnešní době i nadále zůstává investice do dluhopisů. Pokud se i vy rozhodnete pro investici do dluhopisů, tak už vám pak zbývá jediné, vybrat si firmu, od které si koupíte dluhopisy.

„Nekupujte dluhopisy od firmy, od které byste nekoupili jejich produkt. V naší firmě děláme produkty, které se normálně prodávají. Produkty, které nejsou zajímavé pro spotřebitele, obvykle nefungují dobře ani na dluhopisy," říká úvodem Jan Skovajsa, majitel a CEO firmy myTimi a Bondbot , který společně se svým týmem pomáhají v Bondbot se službami spojenými s podlimitními dluhopisy a administrativou k jejich emisi. Přednostně cílí na firmy s větším množstvím aktiv, jako jsou developerské projekty a výrobní firmy.

Co dělá projekt tou správnou volbou pro investory?

Podle Jana Skovajsy patří mezi jeden z prvních klíčových faktorů při výběru vhodného projektu jasně definovaný účel, na co se peníze vybírají a upozorňuje: „Obvykle vybíráme na skutečné investiční a růstové projekty. Pokud se vybírá na provoz, tak nemá smysl řešit dluhopisy, ale to, zda nezavřít firmu." Dále je důležité ověřit si roční obrat firmy, který by měl začínat alespoň na 20ti milionech korun českých. Firma by neměla být jen SPV nebo skořápka, ale měla by opravdu produkovat činnost a mít stálé zaměstnance. Doporučuje vyhnout se začínajícím firmám a startupům, které nemají moc velkou šanci na úspěch.

Podvodům se vyhnete jednoduše, když ...

Každý investiční a růstový projekt by měl být ve své podstatě transparentní. „Všechny by měly být zajištěné majetkem a mít dostupné forecasty, předchozí výkazy, možnost potkat se s majitelem firmy. Pokud má naopak jednatel firmy historii podvodů, např. zakládá firmy a když se jim nedaří, tak je přepíše na “bílé koně”, tak už je projekt zavádějící," říká Jan Skovajsa, majitel a CEO firmy myTimi a Bondbot. Je vhodné nahlédnout i do marketingové strategie firmy. „Když už někdo topí peníze do PR a marketingu, tak rozhodně nemá v úmyslu firmu nechat umřít kvůli dluhu," dodává Jan Skovajsa.

Menší podíly do vícero projektů

Staré dobré rčení, že méně je někdy více, platí i případě investic do podlimitních dluhopisů. V investování platí, že vyšší výnos sebou nese vyšší riziko a neexistuje výnos bez rizika, ale za to existuje riziko bez výnosu. Jinými slovy je s investováním do dluhopisů přiměřené riziko spojené s výnosem. „Pokud mi někdo nabízí 11% výnos, tak se jedná o vyšší výnos, než je průměr akciového trhu a řekl bych, že je s tím spojené i vyšší riziko. Kdokoliv, kdo říká, že dluhopisy mají nižší riziko, tak jen nechápe, jak fungují,“ říká Jan Skovajsa, majitel a CEO firmy myTimi a Bondbot.

Ovšem pokud budoucí investoři budou mít na paměti klíčová rizika, kterým je potřeba se při výběru vhodného investičního projektu vyhnout, tak pak už jen zbývá běžné rizikové riziko, tedy že projekt nemusí vyjít. „To bych klidně řekl, že může být kolem 10%. Takže je lepší i své investice rozdělit do 10 projektů, čím si můžete zajistit šanci na výnos kolem 9.6-10.8% p.a. Počítám, že prostě 1-2 nezvládnou zaplatit, což se pak samozřejmě řeší různými způsoby,“ dodává Jan Skovajsa.


myTimi

Firma myTimi vznikla v roce 2017 a ve svých počátcích nabízela zejména služby virtuální asistence jedincům a firmám, kteří si zde mohli nechat zpracovat nejrůznější drobné úkoly jako vyřizování byrokracie na úřadech, rezervace v restauracích a hotelech, pořádání oslav a spoustu dalšího. Kromě těchto původních služeb začala firma myTimi v roce 2019 nabízet také marketingové služby, které nyní tvoří většinu jejích aktivit.

CEO a spolumajitelem firmy je Jan Skovajsa, který celý projekt založil na základě svých vlastních potřeb delegovat nejrůznější úkoly, pracovat efektivně a šetřit tak čas.

Více informaci na:  www.myTimi.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.01.2022Vliv kurzu EUR/CZK na emisní objem podlimitních emisí dluhopisů JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
25.06.2019Korporátní dluhopisy vs. akcie? Do čeho investovat Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
24.08.2017Přepočet limitu milion euro pro podlimitní veřejnou nabídku dluhopisů JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688