Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.05.2024 18:48:00

Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Kdysi jsem tu psal o tom, že rozdělování akcií na růstové a hodnotové může být zavádějící. V tom smyslu, že hodnota (v poměru k ceně) by měla rozhodovat u obojího. Může se to zdát jako hra se slovy, ale právě u růstu a hodnoty na definicích docela záleží. Z určitého pohledu dokonce probíhá dlouho očekávaný návrat hodnotových akcií.

Před pár lety zazníval například názor, že Apple je jak růstová, tak hodnotová akcie. Ukazuje to, že pokud definice dostatečně rozvolníme, napasujeme příslušnou nálepku na hodně věcí a na některé jich nalepíme i více. Jenže pak trochu ztrácí smysl (pokud jej na počátku vůbec měly). Podívejme se na následující graf, který modrou křivkou ukazuje výkony růstových akcií v indexu Russell 1000 k akciím hodnotovým v tom samém indexu. Oranžová křivka pak ukazuje výkony růstu k hodnotě, ale u společností, která jsou v Bloomberg portfoliu „čistý růst“ a „čistá hodnota“:


ff
Zdroj: X, Liz Ann Sonders

Obě křivky se v posledních letech jen výjimečně kryly, ale od konce roku 2022 už to úplně vzdaly a vydaly se opačnými směry. V Russellu 1000 konkrétně začal opět získávat náskok růst, ale v Bloombergu platí spíše opak. Tj. zde trendově získává od cca poloviny roku 2020 hodnota. Portfolia Bloombergu tak mimo jiné potvrzují tezi, podle které by se růstovým akciím mělo vést hůře v prostředí vyšších sazeb. A po dlouhém období přichází „návrat hodnoty“.

U oněch sazeb přesněji řečeno nejde o tezi, ale matematickou zákonitost. Růstové firmy mají totiž pomyslné těžiště svého toku hotovosti posunuto více do budoucnosti. Pokud tak rostou sazby a požadovaná návratnost, jeho současní hodnota klesá více, než u zbytku trhu. Jenže u některých růstových firem (relativně k hodnotě) tento faktor evidentně hraje větší roli, než u jiných. V druhém případě je více než vyvážen růstovými očekáváními a popřípadě i nižšími rizikovými prémiemi.

V souvislosti s dnešním tématem si dovolím připomenout i následující graf. Liz Ann Sonders ze Schwabu v něm také ukazovala relativní výkony růstových akcií k akciím hodnotovým. A to u dvou indexů. Prvním z nich je (opět) Russell 1000, který zahrnuje velké firmy z amerického akciového trhu. Druhým je index Russell 2000, který naopak zahrnuje firmy nejmenší. A u něj vidíme v posledních letech mnohem menší tendenci růstu k překonávání hodnoty (ale nejde o takový extrém, jako u oranžové křivky v grafu prvním):

aa
Zdroj: X

Poslední roky na akciovém trhu výrazně charakterizuje oblíbenost těch největších technologických společností. Výrazně menší je obliba u těch menších a u onoho „čistého růstu“. K druhému grafu jsem v této souvislosti dodával, že současný technologický cyklus se zatím zdá být výjimečný tím, že jej netáhnou nové (a tudíž menší) firmy. Ale naopak jejich protějšky. Dá se na to dívat ale i tak, že nejde o technologický cyklus nový, ale vlastně stále ten, který začal v devadesátých letech. A jeho prvotní tahouni mezitím jen trochu vyrostli. Takže končíme zase u definic – tentokrát u definice technologického cyklu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688