Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.05.2024 13:10:28

Střípky z trhu – BlackRock posiluje v bance MONETA, Prabos jen symbolicky navyšuje dividendu

Prakticky od vstupu banky MONETA na akciový trh patřila světově největší investiční skupina BlackRock k nejvýznamnějším kvalifikovaným akcionářům. Zhruba rok po IPOroce 2017 její podíl vystoupal dokonce až na 7,3 %. Následně se již držel na nižších úrovních, aktuálně má každopádně BlackRock nejvyšší zainteresovanost v bance za poslední rok. Dle regulatorního hlášení k 30. dubnu totiž dosáhl její celkový podíl na hlasovacích právech 3% hranice. BlackRock přitom naposledy loni v září reportovala podíl 2,48 %.

K navýšení pozice došlo ať už přímo přes akcie MONETA, tak přes finanční instrumenty navázané na ně. Samotných akcií BlackRock v mezičase přikoupila zhruba 2,2 mil. na celkových téměř 14 mil. Tedy zvýšila v tomto ohledu podíl z 2,3 % na 2,73 %. Podíl finančních instrumentů, jako např. CFD, pak vzrostl z 0,18 % na 0,26 %.

Akcie MONETA ke konci dubna na pražské burze díky rozhodnému dnu pro nárok na letošní 9 dividendu propadly zpět pod hranici 100 . V uplynulém týdnu atakovaly i hranici 95 , tedy nejnižší hodnoty od ledna, týden nakonec zakončily na 96,90 . Po dividendové kurzové ztráty tak již částečně začaly umazávat. Připomenout lze, že možný přítok nových finančních prostředků může titul zaznamenat od 21. května, kdy fyzicky odstartuje výplata zmiňované letošní dividendy.

Graf: MONETA MONEY BANK - graf kurzu akcie cz

Prabos většinu zisku akcionářům opět nerozdělí

Tradiční český výrobce obuvi Prabos letos v červenci oslaví na trhu START na pražské burze své 6. narozeniny. Akcionářům však příliš radosti za tu dobu nepřinesl. Tedy zvláště těm, kteří akcie nakoupili při primární emisi (IPO) za cenu 400 . Loni v zimě se propadly až na 166 , aktuálně stojí 240 . Firmu tak trh nyní oceňuje jen na 240 mil. . Z počátku se zdálo, že by se akcie Prabos mohly stát zajímavým dividendovým titulem. Například ze ziskuroku 2021 se předloni akcionáři dočkali požitku 14,50 . Pak však přišel zlom, když Prabos zasáhla válka na Ukrajině, resp. skokový nárůst cen vstupů, zejména energií. A pokles byznysu. Firma prezentovala obavy o ziskové hospodaření, nicméně i přes více než 100 mil. propad tržeb kladný hospodářský výsledek za rok 2022 vykázala.

Graf: PRABOS PLUS - graf kurzu akcie cz

Za loňský rok se ziskovost začala navracet zpět na vyšší úrovně. Meziročně vzrostla o více než polovinu na téměř 33,7 mil. . Na každou akcii Prabos tak zisk dosáhl solidních cca 33,70 . Akcionáři se však z toho dočkají opět spíše jen symbolické dividendy ve výši 3,40 . Tedy meziročně jen o deset haléřů vyšší. Děje se tak, přestože firma navíc disponuje i výrazným nerozděleným ziskem z minulých let ve výši téměř 139 mil. .

Důvodem mají být značné investice firmy. Letos se má spustit výstavba nové moderní skladovací haly za 40 mil. . Ze staré nevyhovující Prabos plánuje udělat podnikové byty, když se potýká s nedostatkem zaměstnanců a hodlá tak touto cestou motivovat mladé rodiny. Firma investuje také do rozvoje nových technologií, především přímého nástřiku podešví. Nyní již testuje novou revoluční generaci neklouzavých, vysoce odolných a odlehčených podešví s označením NEXX4 vyvinutých ve spolupráci s JVI Michelin. Daná technologie má významně posunout kvalitu lehké vojenské a taktické obuvi, potažmo výrazně zvýšit komfort pro uživatele. Připomenout lze, že výrobky firmy mj. míří pro armády Německa, Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska či Velké Británie. U nás je pak vedle armády odběratelem také Policie či například ČEZ a Lesy ČR.

K loňským výsledkům ještě možno doplnit, že tržby Prabosu meziročně stouply o necelých 9 mil. na 316,7 mil. . Provozní zisk o 13 mil. na 48 mil. .

Výše zmiňovanou dividendu ještě musí posvětit akcionáři na valné hromadě. Opět se však fyzicky nesejdou, když firma ji svolala „per rollam“. Možnost korespondenčně hlasovat mají akcionáři, kteří byli zapsáni v registru k 23. dubnu a to nejpozději do 15. května. Vzhledem k vlastnictví 75 % firmy ze strany zakladatele Juraje Vozára by však schválení nejen dividendy mělo být formalitou.

Doplnit jen, že rozhodné datum pro nárok na dividendu budou mít akcionáři vlastnící akcie k 21. květnu. Na pražské burze se tak akcie Prabos budou s nárokem obchodovat naposledy v pátek 17. května. Výplata dividendy se uskuteční od 17. června.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688