mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.05.2024 12:42:00

Rakouští turisté preferují udržitelnost a stále častěji míří mimo Prahu

07.05.2024 / 11:53 | Aktualizováno: 07.05.2024 / 12:42

V pondělí 6.5.2024 se příhodně v rakouském Muzeu užitého umění (MAK), které vlastní obsáhlou sbírku tvorby rodáka z Brtnice u Jihlavy architekta a designéra Josefa Hoffmanna, konala prezentace kraje Vysočina pro rakouské cestovní kanceláře a zástupce odborných médií. Akci uspořádaly CzechTourism a Obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ve spolupráci s Vysočina Tourism jako projekt ekonomické diplomacie (PROPED), úvodní slovo pronesl velvyslanec Jiří Šitler. Během tiskové konference a B2B workshopu byla Vysočina představena jako kraj s unikátními památkami ve stylu barokní gotiky od Jana Blažeje Santiniho-Aichela, bohatou kulturní a řemeslnou tradicí, moderními wellness resorty i kulinářskými specialitami. Rakušané jsou díky společné hranici jednou ze skupin turistů, které navštěvují nejen velmi oblíbenou Prahu, ale i další regiony. Obchodní příležitosti pro firmy se nabízejí nejen prostřednictvím příjezdové turistiky.

V posledních letech je snahou podpořit udržitelný cestovní ruch a turismus v regionech. Praha je stále cílem přibližně poloviny rakouských turistů, 30 % jich míří do Jihomoravského a Jihočeského kraje, zbylých 20 % pak do ostatních regionů. Loni jich do ČR zavítalo téměř 320 tisíc, což je nejvíce za posledních 12 let a meziročně o pětinu více. Největší meziroční nárůsty zaznamenaly Středočeský (+ 40 %) a Jihočeský kraj (+ 32 %). Rakušané byli 7. největší skupinou zahraničních turistů a dlouhodobě v ČR tráví v průměru necelé tři dny. CzechTourism se s ohledem na koncept udržitelného cestovního ruchu v zahraničí zaměřuje také na propagaci tzv. neobjevených skvostů, tedy turisticky zajímavých, ale návštěvníkům dosud neznámých míst.

Jedním z nich je Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve stylu barokní gotiky od Jana Blažeje Santiniho-Aichela, který svou architekturou ovlivnil kulturní ráz Vysočiny. Na seznamu UNESCO se nachází také historické centrum Telče a židovská čtvrť v Třebíči. Jihlava se představila jako historické město s tradicí těžby stříbra a bohatou kulturou, které v předválečném období tvořilo největší německy mluvící enklávu na území ČR. Sportovní a kulturní vyžití ve městě podpoří od příštího roku dokončení Horácké multifunkční arény. Mezinárodní festival Hudba tisíců Mahler – Jihlava připomnělo hudební vystoupení tria z Filharmonie Gustava Mahlera. Na akci se prezentovaly také nově zrekonstruované zámecké resorty s nabídkou ubytování Zámek Třešť a Zámek Žďár, který hostům nabízí přenocování v barokní věži, festival současného tance a pohybového divadla KoresponDance i cider z vlastních jabloní. Resort Svatá Kateřina láká rakouské návštěvníky na wellness pobyty i profesionální ájurvédu. „V Rakousku je dohromady zhruba 5 resortů, které se specializují na ájuvédské pobyty na podobně vysoké úrovni jako Svatá Kateřina. Jde nám o to nalákat tuto turistickou klientelu z Rakouska a jižního Německa díky naší atraktivní nabídce", sdělil Jörg Bertram místní marketingový zástupce resortu. „Chceme rakouským hostům ukázat, že za ájurvédou nemusí létat do Asie. Hosté z Rakouska a Německa tvoří zatím do 5 % naší klientely, ale zůstávají celý týden. Tuzemští hosté přijedou většinou na víkend.“, doplnil obchodní ředitel resortu, Jan Čepek.

Wellness pobyty během dovolené vyhledává 30 % Rakušanů, do ČR jich nejvíce míří za památkami, gastronomií a turistikou. Dle ředitele rakouského zastoupení CzechTourism Romana Hrdiny pro ně při cestování má stále větší význam udržitelnost, „Rakušané využívají železnici nejvíc ze všech států Evropské unie a ekologický způsob cestování a trávení dovolené je pro ně velkým tématem. Přesto však do zahraničí v současné době nejvíc jezdí autem.“ Oživení cestování po železnici v Jihočeském a Plzeňském kraji má umožnit postupná modernizace Franz-Josefs-Bahn, jejímž cílem je zlepšit propojení příhraničních regionů Wald- a Weinviertel s českou stranou. Historie spojení mezi Prahou a Vídní přes Jižní Čechy sahá až do roku 1870, po 26 leté přestávce bylo na konci roku 2022 znovu obnoveno. Ještě větším impulsem pro příhraniční turismus bude dle obchodního rady velvyslanectví, Roberta Otepky, dokončení přeshraničního dálničního spojení do Rakouska.

Z pohledu propagace turismu se v Rakousku nabízí několik etablovaných veletrhů. Prezentaci českých regionů jako atraktivních turistických cílů se věnoval český stánek na veletrhu Ferien Messe ve Vídni, jehož bylo ČR letos partnerskou zemí. Veletrhu se zúčastnilo více než 36 tisíc návštěvníků a 450 vystavovatelů z 36 zemí. Tuzemskou prezentaci zajistil CzechTourism, který ČR prezentuje také na festivalu Argus Bike. Jedná se o největší cyklistický a cykloturistický festival ve střední Evropě, který každý rok ve Vídni přivítá na 100 000 návštěvníků. S ohledem na cyklistický boom spojený s rostoucím prodejem elektrokol, jichž se v loňském roce v Rakousku poprvé prodalo více než běžných kol, a zmíněným důrazem na ekologičtější způsob dopravy, bude cykloturistika nadále nabývat na významu.

K nejvýznamnějším veletrhům v Rakousku v oblasti cestovního ruchu patří také „Alles für den Gast“, který se pořádá každoročně v listopadu v Salzburgu. Tradičně jsou zde zastoupeny české firmy mj. prostřednictvím společné expozice organizované zahraniční kanceláří CzechTrade. Podle Roberta Otepky se v Rakousku ekonomicky významné oblasti turismu pro české firmy nabízejí příležitosti i v navázaných odvětvích: „Vedle českých cestovních kanceláří majících v nabídce rakouské turistické destinace nabízí rakouský sektor cestovního ruchu příležitosti např. ohledně vybavení hotelů a penzionů atd. Je také šancí pro uplatnění v případě producentů různých designových výrobků, jako jsou nábytek, sklo a dekorativní předměty. Vedle toho objevují české firmy možnosti investovat do rakouského turistického průmyslu prostřednictvím nákupu turistických nemovitostí.

 

Obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ČR ve Vídni


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688