mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.05.2024 15:09:00

Rafinérie není jen o ropě, aneb co nabízí Dangote českému chemickému průmyslu v Nigérii

09.05.2024 / 14:00 | Aktualizováno: 09.05.2024 / 15:09

Energetika je, dle četných prohlášení, jednou z klíčových priorit současné nigerijské vlády. Těžba ropy tvoří přibližně 50 % vládních příjmů a více než 80 % příjmů z vývozu. Nigerijský stát vlastní v tuto chvíli 4 rafinérie. Tyto strategické podniky jsou však stále v procesu revitalizace a jejich opětovné uvedení do provozu se protahuje. Zdá se však, že spása přichází ze soukromého sektoru. Podnikatel Aliko Dangote postavil v Lagosu megarafinérii, která může při plném provozu zpracovat až 650 tisíc barelů za den (b/d), což představuje téměř 1 % celosvětové produkce. Rafinační provoz podnik zahájil 12. ledna 2024. Tato událost je pro české firmy nicméně zajímavá ze zcela jiného důvodu. A to kvůli vedlejším produktům rafinace vyráběných v přidruženém chemické závodu. Český chemický průmysl, který patří ve světě ke špičce, je v regionu dosud málo objeveným klenotem.

Realizaci přelomového projektu zahájil nejbohatší muž Afriky, nigerijský podnikatel Aliko Dangote, v září 2013. Slavnostní otevření proběhlo skoro o 10 let později, 22. května 2023. V říjnu 2023 pak začala rafinérie zkušebně vyrábět naftu a letecké palivo a v listopadu 2023 benzín. Rafinační provoz nakonec zahájila 12. ledna 2024. Rafinérie může při plném provozu zpracovat až 650 tisíc b/d, což představuje téměř 1 % celosvětové produkce. V říjnu 2023 činila spotřeba ropy v Nigérii 430 tisíc b/d. Předpokládá se tedy, že rafinerie by mohla pokrýt 100 % nigerijských potřeb benzínu, nafty, petroleje i leteckého paliva.

Provoz rafinérie je do značné míry závislý na pravidelných dodávkách ropy. Nigerijská národní ropná společnost (Nigerian National Petroleum Company - NNPC), která má v rafinérii podíl, od prosince 2023 dodala rafinerii Dangote 6 mil. barelů surové ropy, další 4 mil. barelů měly být dodány v únoru 2024. Další milion barelů zakoupil podnik od společnosti Shell. Nicméně objem těžby nigerijské ropy nedostačuje potřebám podniku, a jak se v dubnu 2024 ukázalo, každý třetí barel surové ropy pochází ze Spojených států.

V rámci rafinérie je zpracováván také zemní plyn, v komplexu je umístěn i největší světový závod na výrobu čpavku a močoviny používaných při výrobě plastů a hnojiv. Rafinérie je určena ke zpracování různých druhů ropy, a to nejen z Nigérie, ale i z dalších afrických zemí, Blízkého východu i Spojených států. Tato flexibilita zároveň umožňuje rafinérii přizpůsobit se změnám na trhu a optimalizovat svůj provoz. Rafinérie pracuje v systému single-train, což znamená, že má jedinou integrovanou sadu zpracovatelských jednotek. Umožňuje to nepřetržitý tok ropy systémem, čímž se zvyšuje efektivita a výkon. Její roční kapacita činí 10,4 mil. tun (Mt) benzinu, dále 4,6 Mt nafty a 4 Mt leteckého paliva. Přidružený chemický závod vyrábí také 0,69 Mt polypropylenu, 0,24 Mt propanu, 32 000 Mt síry a 0,5 Mt sazí.

A právě zde se otevírají dveře pro české chemické podniky. Český chemický průmysl, který patří ve světě ke špičce, je v regionu dosud málo objeveným klenotem. Patří mezi nejvýznamnější odvětví českého zpracovatelského průmyslu a české chemičky mají proto rozhodně co nabídnout. Vedle dodávek látek potřebných k výrobě výše uvedených produktů, mohou podniky poskytovat vybavení a technologie pro přidružené chemické laboratoře. Poptávka po chemických produktech v oboru petrochemie je v zemi konstantě vysoká, a byť se jedná o složitý trh, uspět v místním prostředí znamená získat odbytiště v zemi s více než 223 mil. obyvateli.

Autor: Mgr. Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Nigérii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688