Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  09.05.2024 14:37:48

Festival Open House Praha 2024 otevře budovy i v Praze 4

Jubilejní desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 13. do 19. května 2024. V týdnu od 13. května bude připraven bohatý doprovodný program, o víkendu 18. a 19. května zpřístupní festival zdarma 115 budov na celém území hlavního města. Součástí víkendového programu budou i speciální komentované procházky, přednášky, diskuze, prohlídky pro rodiny s dětmi či návštěvníky se zdravotním postižením. Na území městské části Praha 4 festival letos otevře devět budov.

Nabídne prohlídku rozlehlého neorenesančního areálu Branického pivovaru. Pivo se v něm vařilo více než sto let, dokud nebyl provoz pivovaru v roce 2007 přesunut na Smíchov. Nového poslání se areál dočkal až v roce 2021, kdy se proměnil na Dům tanečního umění a od té doby nabízí zázemí nejrůznějším instituce spojené s tancem. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen zrekonstruované prostory, které dnes slouží jako taneční sály a učebny, ale i sklepení.

Tradičně jsou do programu zahrnuty tři administrativní budovy z areálu Brumlovka – budova B, Delta a Filadelfie, které nabídnou nezapomenutelné výhledy na Prahu ze svých střešních teras.

V podolském přístavu se návštěvníkům otevře plovoucí loděnice TJ Tatran Praha, která byla vybudována na invazivním člunu německé armády z 2. světové války. Po válce byl tento opuštěný člun využíván pro provozování lázní a plovárny a po smrti majitele jej odkoupil Český klub výletních člunů, předchůdce dnešní TJ Tatran Praha. V rámci festivalu bude možné prohlédnout si nejen celé plavidlo, ale i sousední historickou loděnici Českého Yacht Klubu, unikátní dřevěnou secesní stavbu, která zde stojí již více než 100 let a dodnes plně slouží svému účelu.

Stejně jako loni, i letos festival zavítá do Michle, kde se veřejnosti opět zpřístupní areál Vršovické vodárny, jehož autorem je významný český architekt Jan Kotěra. Vodárenská věž dlouho tvořila dominantu pražské Michle. K elegantní věži patří i celý vodárenský komplex, který zásoboval vodou Vršovice i další městské části. V průběhu víkendu budou moci odvážlivci, kteří se nebojí výšek ani uzavřených prostor navštívit podzemní vodojem, nebo vystoupat do vodárenské věže.

V letošním programu nechybí ani někdejší Palác kultury, dnešní Kongresové centrum Praha, kde se veřejnosti otevřou honosné interiéry se zasedacími sály a uměleckými díly.

Festival Open House Praha se nevyhne ani Nuslím, kde bude otevřena reprezentativní budova Nuselské radnice z roku 1909. Nuselskému magistrátu tato budova sloužila do roku 1922 a dnes je využívána jako reprezentační objekt Prahy 4. Festivalovým návštěvníkům bude zpřístupněna obřadní síň a společenský sál.

Vstup do budov je zdarma a bez nutnosti předchozí registrace. Budovy jsou otevřeny většinou od 10 do 18 hodin, ale existují výjimky.

Program festivalu byl zveřejněn na www.openhousepraha.cz ale některé z novinek organizátoři odhalují postupně ve facebookové události Open House Praha 2024.

Festival v Praze 4 se koná pod záštitou starosty Ondřeje Kubína (ODS).

Branický pivovar


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688