Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  09.05.2024 16:30:58

Velký bratr v kanceláři – může zaměstnavatel sledovat vaši aktivitu na počítači?

V dnešní době tráví většina z nás spoustu času na počítači, a to i v práci. Díky tomu můžeme být produktivnější, ale také nás může čas od času pořádně potrápit prokrastinace. V souvislosti s tím vyvstává otázka, zda a do jaké míry mohou zaměstnavatelé sledovat aktivitu svých zaměstnanců. Může váš šéf procházet webové stránky, které navštěvujete, nebo dokonce číst vaše e-maily?

Co říkají zákony o sledování zaměstnanců?

Z hlediska monitorování zaměstnanců se musí zaměstnavatelé řídit platnými zákony a nařízeními. V Česku je rozhodným dokumentem zákoník práce. Ten říká, že šéf může sledovat vaši aktivitu jen v odůvodněných případech a v nezbytném rozsahu. Může například kontrolovat, jestli plníte své pracovní úkoly nebo zda neohrožujete bezpečnost firmy.

Dalším důležitým předpisem je GDPR, které chrání osobní údaje. Podle něj může zaměstnavatel sledovat vaši aktivitu v souladu se zákonem, korektností a transparentností. Zároveň vás musí informovat o tom, co a proč sleduje, a chránit všechna data, která o vás shromáždí.

Co všechno může šéf sledovat?

Zaměstnavatel může sledovat různé činnosti, které děláte na pracovním počítači. Nejčastěji jde o kontrolu toho, jak používáte internet, e-maily a firemní software. Šéf se může dívat, zda netrávíte pracovní dobu na nevhodných webových stránkách nebo jestli neposíláte citlivé informace mimo firmu.

Je ale důležité, aby sledování bylo přiměřené a omezené jen na to, co je opravdu nutné. Zaměstnavatel by neměl bez vážného důvodu číst vaše soukromé zprávy ani sbírat data, která nesouvisí s prací.

Přehnané sledování může narušit důvěru mezi vámi a šéfem a pokazit atmosféru na pracovišti. I když používáte pracovní počítač, máte právo na určitou míru soukromí. Zaměstnavatel by měl sledovat pouze věci, které přímo souvisí s vaší prací, a neměl by zbytečně sbírat citlivé informace.

V praxi to znamená, že šéf může kontrolovat, jestli netrávíte pracovní dobu na Facebooku, ale neměl by bez vážného podezření číst vaše soukromé zprávy. Ve větších firmách může sledovat vaši produktivitu pomocí speciálního softwaru, ale nesmí zaznamenávat každé ťuknutí do klávesnice nebo tajně pořizovat snímky obrazovky.

Musí vám šéf říct, že vás sleduje?

Pokud se vás šéf rozhodne sledovat, měl by být férový. V první řadě by vás měl o této skutečnosti co nejdříve informovat. Důležitá jsou jasná pravidla, díky nimž budete vědět, co a proč sleduje a jak s nasbíranými daty zachází.

Zaměstnavatel vás může o sledování informovat různými způsoby, třeba na školení, v interních pravidlech nebo osobně. V některých případech po vás může požadovat písemný souhlas. Pečlivě si přečtěte podmínky a ujistěte se, že jsou pro vás srozumitelné, a hlavně přijatelné.

Sledování aktivity zaměstnanců je opravdu citlivé téma, které je často středem bouřlivých diskuzí. Každopádně zaměstnavatel má dobré důvody, proč vás sledovat – chce se ujistit, že pracujete efektivně, chrání firemní zdroje a snaží se předcházet nevhodnému chování. Zároveň ale musí respektovat vaše právo na soukromí a ochranu osobních údajů.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko práce:

02.05.2024  Kolega zapáchá? Vyřešte citlivou situaci s taktem a nadhledem Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688