Cebia (Cebia)
Auto Moto  |  16.05.2024 14:30:58

Co může v inzerci ojetých aut ukazovat na podvod

Výběr ojetého vozu zpravidla začíná na internetu. Drtivá většina aut je nabízena v online inzerci na jednom či více online portálech. Lze již v takovou chvíli zjistit, že s autem nebude něco v pořádku? S jistotou to pouhým pohledem na inzerát nezjistíte. Existují ale indicie, které mohou naznačovat, že byste mohli naletět na podvod. Co jsou tyto varovné signály? 

1) U auta není uvedený VIN vozu 

VIN vozu je něco jako jeho rodné číslo, díky kterému si můžete prověřit jeho dostupnou historii. Pokud není u vozu uvedený, může se jednat o snahu zabránit kupujícímu, aby si o autě zjistil více informací. Je zde ale třeba dodat, že někteří prodejci neuveřejňují celé VIN z konkurenčních důvodů, nicméně pokud ho na přímý dotaz sdělí, je to v pořádku. Pokud se vám ho ale zdráhají dát, na auto rovnou zapomeňte. 

2) U auta je uvedený fiktivní VIN vozu 

Často se stává, že takové VIN končí pěti jedničkami (na toto auto rovnou zapomeňte), ale neexistující VIN může vypadat i jinak. Důvodem této praktiky je opět znemožnění kupujícímu, aby o autě zjistil negativní informace, zpravidla stočený tachometr či zatajené havárie. Pokud si u takového vozu prověříte jeho historii, mělo by vás varovat, že k němu nebudou dostupné žádné stavy tachometru z historie (zpravidla pouze z inzerce) a samozřejmě ani havárie či poškození. Dostupná nebude ani výbava vozu. V případě pochybností se vyplatí kontaktovat Cebii, která vám prověří, zda se jedná o fiktivní VIN

3) Špatná čeština 

Pokud je inzerát psán špatnou češtinou, zpozorněte. Velcí a seriózní prodejci si správnost jazyka hlídají, neboť to ukazuje na jejich prestiž, serióznost a důvěryhodnost. Špatná čeština se často vyskytuje u inzerátů na problémová auta. V tomto případě buďte obezřetní a VŽDY si prověřte historii daného auta! 

4) Při rychlém jednání sleva či dodatečná výbava zdarma 

Například zimní či letní kola při rychlém jednání zdarma, dodatečná sleva při rychlém jednání atd. Prodejce, který nabízí kvalitní vůz, ho nebude chtít prodat levněji či k němu nabízet zdarma jakýkoli bonus jen z toho důvodu, aby ho co nejrychleji prodal. Seriózní prodejce netlačí na co nejrychlejší jednání, ale ti, kteří se chtějí nekvalitního auta zbavit, ano. Nenechte se do ničeho tlačit a i v tomto případě si auto prověřte a nečekejte kvalitní ojeté auto za nízkou cenu či extrémně výhodnou nabídku. Pravděpodobně naletíte podvodníkovi. 

5) Kontakt na prodejce 

Všímejte si, jaký kontakt na sebe nechává prodejce. Toto neukazuje automaticky na podvod, ale pokud uvede například jen křestní jméno, považujte to za červenou vlajku, která vám opět říká, že je obzvlášť důležité si vozidlo prověřit. Seriózní prodejce nemá obvykle problém uvést celé jméno a kontakty na sebe. 

Pamatujte také, že před tím, než koupíte ojeté auto, je třeba si prověřit nejen jeho historii, díky které zjistíte, zda nemá stočený tachometr, nebylo poškozené či havarované, zda není odcizené či zatížené leasingem, z jaké země pochází, kdy bylo ve skutečnosti vyrobeno, zda nejezdilo jako taxi či jaká je jeho skutečná výbava, ale je potřeba si prověřit také jeho majitele. Platí to zejména v případech, kdy je vozidlo v komisním prodeji, což znamená, že prodejce auto od majitele nevykoupil, ale pouze ho přeprodává, je tedy jakýmsi prostředníkem mezi vámi a skutečným majitelem. V těchto případech je riziko podvodu větší, neboť prodejci, který za vůz neručí, jde prakticky jen o výdělek bez jakýchkoli právních rizik. Může se přitom stát, že na skutečného majitele bylo vyhlášeno exekuční řízení a vozidlo by tak mohlo být předmětem exekučního zabavení. V takovém případě by bylo novému majiteli odebráno bez jakékoli náhrady. To, zda není majitel – ať už fyzická či právnická osoba – v exekuci, lze zjistit jednoduše online přes společnost Cebia, která v rámci prověřování vozidel poskytuje maximálně komplexní služby


Bára Minksová 
ředitelka marketingu a komunikace 
Ceba 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688