Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Škatulata v ECB pod taktovkou Francie: Ital Draghi do čela za podmínky odstoupení krajana Smaghiho

Škatulata v ECB pod taktovkou Francie: Ital Draghi do čela za podmínky odstoupení krajana Smaghiho

17.06.2011 18:26

Ital Lorenzo Bini Smaghi bude muset s největší pravděpodobností rezignovat na svůj post člena Výkonné rady Evropské centrální banky. Jde totiž o nepsanou nutnou podmínku k tomu, aby mohl jeho krajan Mario Draghi nahradit na podzim Francouze Jean-Clauda Tricheta a usednout tak v čele instituce. „Abychom získali podporu Francie pro svého kandidáta Maria Draghi, je třeba dosadit Francouze“ do výkonného orgánu ECB, což přijímáme, prohlásil včera italský premiér Silvio Berlusconi předtím, než oficiálně požádal Bini Smaghiho o rezignaci „ve jménu evropské solidarity a odpovědnosti k evropským institucím a své zemi“. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tento průběh kvitoval s tím, že Řím bere v této záležitosti za slovo.

Mario Draghi, v současnosti hlava italské centrální banky Banco d´Italia, je zatím jediným kandidátem na guvernéra ECB, na němž se představitelé eurozóny shodli. V případě jeho jmenování do funkce by však dva ze šesti členů řídícího výboru ECB byli z Apeninského poloostrova. Na řešení této „nerovnováhy“ se shodli Berlusconi a Sarkozy již v dubnu s tím, že Bini Smaghi svou rezignací uvolní místo pověřenci ze země galského kohouta a zajistí tak francouzskou podporu italskému kandidátovi na prezidenta instituce. „Jde o nepsané všem dobře známé pravidlo, že mezi šesti členy rady ECB jsou, v zájmu instituce, reprezentovány všechny velké země,“ podotkl Sarkozy. Nezávislost ECB deklaruje Maastrichtská smlouva.

Bini Smaghi, který je členem výboru ECB od roku 2005 a oficiálně má odejít až v roce 2013, odmítl žádost vlády komentovat, předtím však mluvil o nepřijatelnosti vměšování vlád do věcí centrální banky a zejména zpochybňování mandátů jejích členů. Zdroje z ECB agentuře Reuters sdělily, že banka by na jakýkoli útok na svou nezávislost v podobě přílišného tlaku na Bini Smaghiho odchod reagovala právními cestami.

Podle deníku Financial Times přišlo z Paříže do Říma jasné varování, že bez odstoupení italského člena z Výkonné rady ECB by bylo jmenování Draghiho nástupcem Tricheta zdržováno. „Je naprosto nevhodné, aby Francie stavěla záležitost tímto způsobem,“ domnívá se ředitel bruselského Centra pro studia evropské politiky Daniel Gros. „Jedná se o specifický případ, ale ilustruje způsob, jakým politici přemýšlejí o obsazení této funkce a úlohy centrální banky,“ dodává. Potenciální nepřiměřenost postupu naznačil i viceprezident ECB Vitor Constancio, který na začátku června k možné rezignaci Bini Smaghiho podotkl, že podmínky členství ve výkonné radě centrální banky jsou „otázkou zákonnosti“, protože členové jsou jmenováni „na určité období“.

Šéf italské centrální banky Draghi je jediný kandidát na převzetí funkce prezidenta ECB po Jean-Claudu Trichetovi, který končí ve funkci po osmi letech působení koncem října. Předpokládá se, že šéfové 17 zemí eurozóny by měli o jeho následníkovi rozhodnout ještě tento měsíc. Bini Smaghi je pak považován za nejpravděpodobnějšího Draghiho nástupce v čele italské centrální banky. Na tuto funkci však jsou i další kandidáti jako generální ředitel státní pokladny Vittorio Grilli nebo viceguvernér banky Fabrizio Saccomanni.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data