Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna schválila návrh omezení hazardu. Vyšší daň prošla, regulace internetu ne (+komentář Patrie k Fortuně)

Sněmovna schválila návrh omezení hazardu. Vyšší daň prošla, regulace internetu ne (+komentář Patrie k Fortuně)

22.06.2011 8:53, aktualizováno: 22.6. 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna schválila návrh na omezení hazardu. Nově se sjednotí odvody z výnosů z her a loterií (odvody na veřejně prospěšné účely - VPÚ) z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. Neprošel naopak návrh na zákaz přístupu k nepovolenému hazardu po internetu. Předlohu ještě posoudí Senát. Obce budou moci pomocí vyhlášek regulovat hazard, a to nejen místně, ale i pokud jde o provozní dobu heren.

„Sjednocení sazeb do jedné 20% dle našich odhadů povede k dodatečným nákladům Fortuny v rozsahu 2 milionů eur, což představuje zhruba 7 procent očekávaného EBITDA roku 2012 společnosti. Tuzemským sázkovým společnostem by pomohl zákaz internetového sázení u zahraničních společností, ten ale nakonec nebyl schválen. Ministr financí Kalousek navíc plánuje od roku 2013 zavedení zvláštní daně pro herní a loterijní společnosti, spolu s uvalením běžné daně z příjmů. Společnosti tak v budoucnu zřejmě zatíží vyšší zdanění. Celkový výstup novely loterijního zákona považujeme pro za mírně negativní pro akcie Fortuny, když unifikace sazby odvodů na VPU se dala očekávat,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Novela také určuje veřejně prospěšné účely, na které se bude výtěžek odvádět. Platnost dosud vydaných licencí zkrátili poslanci na tři roky.

Poslanci měli na výběr původně tři návrhy na omezení hazardu: vládní, sociálnědemokratický a hlavního města Prahy. Nakonec dali přednost vládní předloze, kterou změnili podle návrhu skupiny poslanců ODS a TOP 09 vedené Janem Farským (TOP 09).

Nesouhlas a vlnu kritiky vyvolaly dva kontroverzní body, se kterými Farský přišel. Ani jeden z nich poslanci neschválili. První z nich zakazoval bankám i kampeličkám převádět peníze na sázky. Druhý přikazoval poskytovatelům připojení k internetu, aby znemožnili přístup na webové stránky s nabídkou hazardu, ale provozované bez povolení. Zakázaný přístup by byl i na stránky, které takový hazard propagují. Za porušení by hrozila až desetimilionová pokuta.

Proti Farského návrhu ostře protestovali mimo jiné poskytovatelé internetu. Asociace provozovatelů mobilních sítí a Česká asociace kompetitivních komunikací již dříve odeslaly dopis předsedovi rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckým klubům, aby novelu v navrhovaném znění nepřijímali. Úprava podle nich přenáší odpovědnost státu na soukromé subjekty a je v rozporu s právem EU. Podle mluvčího O2 Martina Žabky není novela právně i reálně neproveditelná.

Česká pirátská strana prohlásila, že toto opatření by znamenalo faktickou cenzuru internetu a porušovalo by právo občanů na svobodný přístup k této síti. Tvrdí, že by uživatelé neměli přístup ani na stránky například zpravodajské televize CNN, pokud by na nich byla reklama na nepovolený hazard.

Ministr financí Miroslav Kalousek poslancům řekl, že tento návrh je sice hoden úcty, jenom ho nikdo neumí technicky uskutečnit, a proto ho nemůže podpořit. Poslance informoval, že ministerstvo už má v novém zákoně o daních z příjmů připravenou pro loterijní firmy novou loterijní daň, která podle něj bude obdobná, jako v minulosti byla daň z obratu. Kromě ní ještě budou firmy platit obvyklou daň z příjmů firem. Náměstek ministra financí Minčič uvedl, že zdanění loterijních firem také daní z příjmů zřejmě vejde v platnost od roku 2013 s tím, že rok 2012, se kterým počítal šéf ministerstva financí Kalousek, nelze legislativně zvládnout.

Poslanci již jednou omezení hazardu schválili, a to před loňskými sněmovními volbami. Prezident Václav Klaus ji ale vetoval a sněmovna už nemohla o jeho vetu rozhodnout. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné tím, že zásadním způsobem zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

(Zdroj: čtk, ČT, ČT24, mediafax, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data