Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou americké akcie

Jsou americké akcie "přeprodané"? Důvody býků pro obrat ve druhé polovině roku…

22.06.2011 17:49

Neustále aktuální téma závažných dluhových problémů v zemích eurozóny spojené se strachem z bankrotu, vysoká nezaměstnanost, rostoucí ceny ropy, slabší než očekávané zotavování průmyslu, pokračující pokles cen domů, očekávání důsledků ukončení stimulačního programu centrální banky Fed a zatím bezvýsledná snaha Kongresu o konsenzus ohledně rozpočtu, který by administrativě umožnil získávat další prostředky na svůj provoz. To jsou hlavní témata, která jemně řečeno znervózňují trhy a brání investorům naplno projevit svůj apetit. Americký akciový trh v posledních několika týdnech předvedl nejsouvislejší propad za devět let a index S&P 500 odepsal zhruba sedm procent. Akcie a nejistota se staly často spojovanými výrazy.

Neměla by už být většina špatných zpráv z ekonomiky do cen akcií zahrnuta? Podle některých investorů či správců fondů ano. Fundamenty amerických společností zůstávají pevné poté, co zisky firem v rámci S&P 500 v prvním čtvrtletí poskočily téměř o pětinu, říkají. Akcie si udrží sílu, vzhledem k tenčícím se výnosům investic s pevným výnosem nemají investoři příliš mnoho alternativ, zní další z argumentů pro růst akcií.

Na vině chabého výkonu akciových trhů je zřejmě váhavý ekonomický růst, uvádí manažer z Midas Fund Thomas Winmill. „Trh měl naději pokračujícího posilování ekonomiky, která nebyla naplněna, což přineslo zklamání.“ Nečekaný růst cen ropy a potravin a březnové neštěstí v Japonsku přiměly Marka Zandiho, hlavního ekonoma Moody’s Economy.com, snížit svůj odhad globálního růstu HDP z 4 % téměř na polovinu. Obrat v těchto podmínkách, tedy snížení cen energií a zotavení japonských dodavatelů, bude podle něj právě důvodem pro to, aby se americká ekonomika vyhoupla zpět do sedla.

„Domnívám se, že trh je přeprodaný, protože lidé reagovali na neuspokojivá čísla z ekonomiky přehnaně,“ říká Winmill. Optimismus ohledně vývoje ve zbytku roku mu nechybí, a není jediný. Alec Young ze společnosti Standard & Poor’s očekává, že S&P 500 dosáhne letos na hranici 1.400 bodů z aktuální úrovně kolem 1.295 b. Pokles má omezený potenciál a je to pravděpodobně spíše pouhá korekce na trvajícím býčím trendu, dodává. Do karet jeho tvrzení nahrává podobný scénář z loňského roku. Obavy z ekonomického zpomalování se mezi dubnem a srpnem 2010 podepsaly na propadu trhu zhruba o 15 procent, mnoho znechucených investorů pak propáslo pozdější rally, která vyhnala celoroční růst na 15 procent.

Podobný vývoj s celoročním ziskem 15 až 20 % očekává Joel Shulman, docent na Wellesley College. A jako investiční strategii doporučuje? „Není nutné se snažit být za hrdinu a hledat nějaké exotické příběhy. Můžete nakoupit velká jména, která na Wall Street z nějakého nevýznamného důvodu nefrčí.“ V technologiích je horkým želízkem v ohni oblast cloud computingu, jejíž hlavními dodavateli jsou giganti Microsoft a Intel. Oba tituly mají podle Shulmana velký potenciál, který nakonec trh ve velkém ocení. Dalším favoritem je Apple, který „navzdory skvělému prvnímu čtvrtletí obchoduje na pouhém 13,5násobku prognózovaného zisku pro příští rok. Shulmanův Profit Fund ovšem drží největší část svého portfolia v akciích společnosti EMC, výrobce zařízení pro ukládání dat a hardwaru pro cloud computing. Dobré nákupní příležitosti nabízí i z podstaty defenzivní farmaceutický sektor, v rámci něhož je „relativně levný“ Pfizer, doporučuje Shulman.

(Zdroj: The Street, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data