Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký parlament zvolil úspory a reformy. Zítra musí vláda získat souhlas, jak jich dosáhnout

Řecký parlament zvolil úspory a reformy. Zítra musí vláda získat souhlas, jak jich dosáhnout

29.06.2011 15:27, aktualizováno: 29.6. 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecký parlament dosáhl potřebné většiny ke schválení úspor a reforem, které zemi zajistí poskytnutí dalších finančních prostředků z pomoci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Zákonodárci se poměrem hlasů 155:138 při nezbytné 151hlasé většině postavili za vládu. Jeden poslanec vládní PASOK hlasoval proti a ihned po hlasování byl vyloučen ze strany. Vláda získala podporu právě jednoho opozičního poslance při celkovém počtu 155 poslanců strany PASOK. Další poslanci umožnili přijetí úspor nehlasováním či nepřítomností.

Parlament rozhodnutím kývl, že během pěti let bude ušetřeno na výdajích 28 miliard eur, společně s výnosy z privatizace v rozsahu 50 miliard eur se tak postavení státní pokladny má zlepšit o celkem 78 miliard eur.

Vláda premiéra Jorgose Papandrea tak přijetím "střednědobého rámce rozpočtové strategie" úspěšně překročila hlavní překážku. Ve čtvrtek čeká parlament ještě hlasování o takzvaném prováděcím zákonu, který podrobně vyjmenována jednotlivé body úsporných opatření. Po dnešním hlasování se neočekává, že by to druhé měly provázet komplikace.

Řečtí poslanci hlasovali za zvýšeného napětí vyvolaného 48hodinovou generální stávkou, která dnes končí, a také protestními demonstracemi, při nichž se hlavně na aténském centrálním náměstí Syntagma střetla policie s odpůrci vládních úspor. Ti mimo jiné zaútočili na přilehlou budovu ministerstva financí. Pořádkové síly nešetřily při zásahu slzným plynem, který náměstí zamořil. Potyčky si dle všeho vyžádaly desítky zraněných.

Výnos na dvouletém řeckém dluhopisu, který 16. června dosáhl 30 procent, včera ustoupil k 28,5 % a dnes po hlasování parlamentu dosahuje 26,5 procenta. 10letý dluhopis ustoupil o mírných 10 bps k 16,3 procenta. Inverzně reagují německé dluhopisy, kde výnos na 10letém roste o 5 bps k 2,99 %, na dvouletém o 7 bps k 1,54 %. Euro k americkému dolaru  v úvodu hlasování řeckého parlamentu obchodovalo na 1,442 USD/EUR, nyní je to 1,439 USD/EUR. Wall Street zahájila mírnými zisky v řádu 0,2 až 0,5 %, evropské akcie drží silné zisky: DAX 1,5 %, CAC 1,7 % a FTSE 1,2 %.

Řecko nezbytně potřebuje další části finanční pomoci eurozóny a MMF, jelikož v srpnu má splatné dluhopisy v objemu 6,6 miliardy eur. Vláda oznámila, že do poloviny července jí dojdou zdroje na závazky vyplývající z mezd a penzí.

Součástí plánovaných úspor je zvýšení daní, privatizace, propouštění ve státním a veřejném sektoru i omezení sociálních dávek. Škrty se podle právě odhlasovaného plánu výrazně dotknou řeckých domácností i firem – platy ve státním sektoru klesnou o jedno až pět procent, vyšší daně dopadnou na bary a restaurační zařízení, ceny topných olejů; nezdanitelný základ se sníží na 8 tisíc eur ze stávající hranice 12 tisíc eur. Podle propočtů řeckého deníku To Vima činí dodatečná finanční zátěž na průměrnou čtyřčlennou rodinu 2.795 eur ročně, což je zhruba výše měsíčního příjmu.

Zavedení takových škrtů může prohloubit recesi a zkomplikovat cíl navýšení příjmů do rozpočtu. Na straně příjmů by měla rozpočtu pomoci privatizace státních společností, jako je energetika Public Power Corp či telekomunikace. Celkový výnos z privatizace má dosáhnout 50 miliard eur.

Podle posledních odhadů zástupců EU a MMF by měl hrubý domácí produkt Řecka v letošním roce klesnout o 3,8 procenta poté, co v loňském roce odepsal 4,4 procenta. Celková výše řeckého dluhu, která je v historii eurozóny rekordní, má podle odhadů dosáhnout v příštím roce maxima, a to 166 procent hodnoty HDP země.

Výsledek hlasování řeckých poslanců přijaly evropské metropole s úlevou. "Je to doopravdy dobrá zpráva," řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že řecký parlament "zatím potvrzuje, že si uvědomuje svou odpovědnost vůči vlastní zemi a celé eurozóně".

Předseda skupiny ministrů financí členských zemí eurozóny Jean-Claude Juncker prohlásil, že výsledek hlasování otevírá cestu k nové půjčce Řecku. Dodal, že schválení úsporného programu přijala eurozóna s "radostí a uspokojením".

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy vydali po řeckém hlasování společné prohlášení, v němž schválení úsporného plánu označili za "životně důležitý krok od velmi nebezpečného scénáře dluhové propasti". Vyzvali řecké poslance, aby při čtvrtečním hlasování o prováděcím zákonu projevili stejnou odpovědnost.

"Pomůže nám to rychle přikročit ke druhému balíku finanční pomoci, a umožnit tak Řecku, aby se mu přiblížila naděje na záchranu," konstatovali v prohlášení Barroso a Van Rompuy.

(Zdroj: Bloomberg, AP, AFP, CNBC, čtk, mediafax)


Váš názor
  • prosim ekonomy o vysvetleni
    29.06.2011 16:51

    Jsem matematik a vubec tomu nerozumim. EU rve do recka rocne vice jak 100 miliard EUR, recko z toho vicemene provozuje svuj dluh, plati zvysujici se uroky, obcas nejakou splatku. celkem se ma za 5 let usetrit 28mld + 50mld privatizece = 78mld, coz je rocne 78/5 = 15,6mld rocne, takze bude muset EU pumpovat do recka ne 100mld rocne ale 85mld rocne. Dluh zeme bude tedy narustat stale rychleji a provoz dluhu se stale prodrazuje. Vidim to jako naprosto absurdni situaci a nejlevnejsi pro EU podle me je okamzity default a vyhazov z EMU.
    Jelec Tloušť
  • Sliby se slibují, blázni se radují.
    29.06.2011 15:38

    Je tu snad někdo, kdo si myslí, že plán bude dodržen? Bylo by to v posledních padesáti letech poprvé. Pravděpodobnost toho je úplně mizivá, do roka tu máme Řecký problém znovu (akorát větší).
    ..
    • Re: Sliby se slibují, blázni se radují.
      29.06.2011 15:53

      Tak ja bych minimalne veril tomu, ze tu vydajovou stranku dodrzi (teda dokud se udrzi stavajici vlada). Tu prijmovou asi tezko, hlasovanim odsouhlasili zvednuti vsech svych 3 sazeb DPH o nekolik procent a myslej si, ze vyberou vic penez v situaci, kdy se danim vyhyba kazdej druhej Rek. Ale ono ani tak nejde o to, aby se splatil reckej dluh, jako spis o to, aby ECB postupne vykoupila recky dluhopisy z velkejch bank a pak teprve muzou udelat bankrot. Proste se jen hraje o cas, ani politici nepochybujou o tom, ze bankrot jednou proste prijit musi.
      Cedr
  •  
    29.06.2011 15:35

    jEN BŮH VIDÍ,JAK NÁS TI ŘEKOVÉ ŠIDÍ..ALE NA DRUHÉ STRANĚ...TŘEBA AKCIE KB SE ZVEDAJÍ TAK AŤ NÁS ŠIDÍ TI POTOMCI ARISTOTELA.
    BOB
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y