Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda pokračuje, VV zůstávají. Peake bude vicepremiérkou, z čela rezortu dopravy odejde Šmerda

Vláda pokračuje, VV zůstávají. Peake bude vicepremiérkou, z čela rezortu dopravy odejde Šmerda

30.06.2011 10:50, aktualizováno: 30.6. 11:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda bude pokračovat i po 30. červnu. Předseda Věcí veřejných Radek John dnes potvrdil, že se s vládními partnery ODS a TOP 09 dohodli na personálních změnách ve vládě a dodatku ke koaliční smlouvě. VV budou mít podle dohody čtyři křesla, novou vicepremiérkou a předsedkyní legislativní rady vlády se stane první místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Z vlády naopak odejde ministr dopravy Radek Šmerda (nezávislý). VV podepíšou dodatek dnes odpoledne na K9, uvedl předseda strany.

Dohodě podle Johna pomohly dvoustranné rozhovory, o kterých nebyli informovaní novináři. "Je to velké poučení. Dvoustranné rozhovory musíme zavést ve vyjednávání. Je vyjednáno. V 16 hodin se schází k podpisu dodatku K9," řekl John. Na většině programových bodů se strany podle něj dohodly již na předchozích schůzkách. Dnešní den si přitom VV stanovily jako termín, kdy by v případě nedohody přestaly ctít koaliční smlouvu a opustily vládu.

Karolína Peake by měla mít v rámci nové funkce na starosti například i boj s korupcí ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti, uvedl John. "Považujeme to za významnou pozici, která nám umožní hlídat protikorupční strategii. Legislativní rada vlády bude obohacena o řadu dalších činností. To je to, co jsme vyjednali. To je to, co nás zajímalo," řekl předseda VV. 

Věcem veřejným se podařilo v koalici prosadit i odchod Radka Šmerdy z funkce ministra dopravy, post šéfa rezortu obsadí strana svým členem. "Nakonec ten argument, že potřebujeme stranické ministry pro vyjednávání třeba i o rozpočtu, zvítězil. Musí to být ministři političtí. Není to nic proti panu Šmerdovi," řekl novinářům John, jehož strana sama Šmerdu v dubnu do funkce prosadila.

Svého adepta na funkci ministra dopravy podle Johna strana má, jeho jméno však neprozradil, naznačil jen, že se nejedná o poslance ani místopředsedu. Média ovšem téměř s určitostí hovoří o dosavadním náměstkovi Lukáši Hamplovi, který do VV vstoupil nedávno. John uvedl, že dotyčný se ještě před schůzkou K9 separátně sejde s premiérem Nečasem, který má ve složení vlády poslední slovo. "Musí mluvit s premiérem. Ještě je to věc prezidenta, takže by bylo nefér a nekorektní říct jméno. Ale my věříme, že je to jméno, na kterém bude panovat shoda," prohlásil předseda VV. VV mají dále v kabinetu křesla ministra školství a ministra pro místní rozvoj.

Podepsáním dodatku ke koaliční smlouvě do konce dnešního dne Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku. Strany se v minulých dnech shodly na "99 procentech" projednávaných programových bodů, v neděli se ale jednání zasekla na dalších požadavcích VV týkajících se peněz pro resorty školství a dopravy, kde hrozí výrazné škrty. TOP 09 a ODS o tom ale odmítly jednat a nabídly podepsání oné většiny domluvených věcí. Formální jednání se pak zasekla a situaci vedení ODS a VV řešily v sérii zákulisních schůzek a telefonních rozhovorů.

Strana prý dostala garance, že platí koaliční smlouva. "V koaliční smlouvě je, že čtyři miliardy korun na platy učitelů v příštím roce půjdou, stejně jako to, že prostředky na stavbu dálnic a silnic nebudou kráceny. To ujištění máme, zbytek se bude odbývat na vládě. Pokud tam vznikne problém, tak znovu půjdeme na K9," vysvětlil John. Prozradil také, že strana pak v průběhu léta posílí i počet náměstků na jednotlivých ministerstvech. "Nás pan premiér ujistil, že to není problém, že je to právo koaliční strany. Obsazování náměstků přijde během léta tak, jak se budeme domlouvat s jednotlivými ministry. Ale neměl by to být problém," řekl John.

O personálních změnách bude ODS a VV informovat ve čtvrtek odpoledne TOP 09. Podpis dodatku prý nebude pouze formální. "Já doufám, že dneska dospějeme k výsledku," konstatoval John.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data