Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Věci nejsou takové, jak se zdají…

Věci nejsou takové, jak se zdají…

30.06.2011 10:23
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Právě končící měsíc červen rozhodně nebyl něčím, na co budou jak profesionální, tak retailoví investoři vzpomínat v dobrém. Všechny hlavní akciové a komoditní indexy jsou na měsíční bázi v „červeném“a velká část letošních zisků tak byla v řádu čtyřech týdnů de facto odmazána. A aby toho nebylo málo, na horizontu posledních dvou měsíců oslabují akciové indexy již sedm týdnů z posledních osmi.

Pokud se však na vývoj hlavních trhů podíváme z delšího (pro účely tohoto textu 7letého) horizontu, zjistíme, že červen je historicky z pohledu výnosu vždy jeden z nejhorších měsíců a hravě předstihne často zmiňovaný květen. Průměrná měsíční změna indexu S&P 500 je na zmíněné periodě -3,1 %. Nejhorším rokem byl v tomto ohledu červen 2008, kdy index přišel o 8,6 %, a rok 2010, kdy ztratil 5,4 %. Za celých sedm let je pouze jeden rok (2009), kdy index neoslabil – jeho měsíční výkonnost však byla „nula“. Letošní rok je v tomto ohledu sice nadprůměrný (-4,8 % k datu 27.6.2011), ale nikoliv výjimečný.

Situace v našich zeměpisných šířkách není o mnoho jiná. Průměrná ztráta indexu PX je na úrovni posledních sedmi let 1,7 %. Nejhorší byl podobně jako v USA rok 2008 (-12 %), následovaný rokem 2010 (-6,2 %). Počet „kladných“ měsíců je však povzbudivě mnohem vyšší, než v případě indexu S&P 500 (roky 2005, 2006, 2007 a 2009). Letošní červen je tak opět z pohledu procentní ztráty jeden z těch horších, z celkového trendu však výrazně nevybočuje.

A co z toho všeho vyplývá? Usuzovat na budoucno z vývoje v minulosti je vždy extrémně ošidné. Jak říká jedno léty prověřené přísloví – „co se stalo, nedá se odestát“. Nelze než souhlasit – kombinace faktorů a událostí je vždy jedinečná a nějaké trendy lze dovozovat vždy jen v hodně dlouhém horizontu. Přesto byste možná rádi věděli, že akciovým indexům se přes prázdniny obvykle vcelku daří. Ve Spojených státech je to v průměru +2 až +2,5 %, index PX si přes léto průměrně polepší o 3 až 3,5 % za měsíc.

Hlavním důvodem, proč byly trhy v červnu jako na trní, bylo (opět) Řecko a vývoj kolem jednání o poskytnutí další tranše mezinárodní resp. mezibankovní finanční pomoci. V celé té mediální a názorové změti malinko zapadl fakt, že Řecko představuje „pouze“ 2,5 % HDP celé eurozóny a dopad jeho problémů je z pohledu ekonomické výměny v rámci EU relativně malý. V tomto okamžiku už známe výsledky hlasování, dopadlo „dobře“ a navrhované úspory byly parlamentem přijaty. Důvody tohoto pro někoho možná překvapivého vývoje jsou zejména tři. Tím prvním je fakt, že Řecko ty peníze skutečně potřebuje. Pokud by mu poskytnuty nebyly, úpadek je otázkou dnů nebo týdnů. Tím druhým je fakt, že slib resp. závazek změn a úspor je věc jedna, jejich plnění a dodržování v reálném světě pak věc druhá. Třetí faktor je více geopolitický, než ekonomický. Po relativně dlouhou dobu bylo Řecko schopno čelit „expanzivním“ náladám Turecka samo. Od okamžiku, kdy Turci našli „novou identitu“, potřebuje Řecko silné partnery, protože je fakticky samo o sobě nárazníkem mezi křesťanstvím a islámem. A toho si jsou pánové v Bruselu velmi dobře vědomi…


Pozn.: Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin


Váš názor
  • Bankrot Řecka
    30.06.2011 14:49

    Víte, co se říkalo v roce 2007 pane Žabžo? Že problém se špatnými hypotečními úvěry bude mít na ekonomiku USA jen omezený význam, protože investice do bydlení představovaly „jen“ cca 6 – 7% amerického HDP – a všichni víme, jak to dopadlo. A vy nyní říkáte, že HDP Řecka představuje „pouze“ 2,5% HDP eurozóny, ale ono v tom Řecko není samo. Stačí pouze, když k Řecku přidáte Irsko a Portugalsko a dostanete se na nějakých cca 5 – 6% HDP eurozóny. A co teprve pokud by se přidalo Španělsko? ECB svým pravděpodobným brzkým zvýšením sazeb bankrot Řecka velice rychle přiblíží. Bankrot Řecka přijde pane Žabžo, otázkou zůstáva kdy k tomu dojde, a já doufám, že jako retail trader na fx trzích si na bankrotu Řecka pěkně namastím kapsu. Na závěr chci podotknout, že Vaše články mají kvalitu a rád Vaše komentáře čtu.
    scorpio
    • Re: Bankrot Řecka
      30.06.2011 15:22

      Dobré odpoledne, cílem textu rozhodně nebyla snaha bagatelizovat rozsah problému, který představuje pro Evropu předlužené Řecko. Současné řešení je z mého pohledu spíše "nákupem času", než čímkoliv jiným. I to však trhům stačí k (dočasnému) uklidnění...
      Petr Žabža
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data