TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.07.2011 01:00:05

Markit v pátek zveřejní index nákupních manažerů (PMI) v ČR za červen (1.7.2011)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost Markit v pátek zveřejní index nákupních manažerů (PMI) pro Českou republiku za červen. V květnu propadl z dubnových 59 na 55,9 bodu, což byla nejnižší úroveň od února 2010.

Růst českého výrobního sektoru v polovině druhého čtvrtletí znatelně oslabil. Podle aktuálních údajů indexu PMI se podmínky ve výrobním sektoru zlepšily nejméně od února 2010, neboť od dubna kleslo tempo růstu výroby, nových zakázek i zaměstnanosti. Naopak se zmírnily inflační tlaky, přestože dodací lhůty dodavatelů se dále silně prodlužovaly.

PMI v květnu zaznamenal nejhlubší propad za jeden měsíc od prosince 2008 a klesl na 55,9 bodu. To byla sice příznivá hodnota v kontextu historických údajů, na druhou stranu však nejnižší od února 2010.

V porovnání s předchozím měsícem získali výrobci v květnu větší objem nových zakázek, což představovalo solidní základ pro dlouhodobý všeobecný růst sektoru. Přesto tempo růstu oproti nedávným výborným výsledkům prudce kleslo. Aktuální údaje svědčí o všeobecném zpomalení tempa jak na tuzemském, tak i na exportním trhu.

V květnu stoupla produkce v českém výrobním sektoru po dvaadvacátý měsíc za sebou. Oproti lednovému rekordu se tempo růstu po čtvrtý měsíc za sebou zpomalilo na nejnižší úroveň od prosince 2009. Růst zaměstnanosti zůstal prudký, a to i přes zpomalení na nejnižší úroveň za čtyři měsíce. Rozpracované zakázky dále narůstaly.

Ceny vstupů v českém výrobním sektoru v květnu dále ostře rostly, ale tempo inflace podstatně zpomalilo díky nedávnému globálnímu poklesu cen komodit. Oslabení inflačních tlaků bylo nejvýraznější od října 2008 a celkové tempo růstu cen bylo nejpomalejší za čtrnáct měsíců.

V květnu se tudíž zpomalil i růst cen výstupů. Tempo zvyšování cen hotových výrobků bylo nejpomalejší od loňského prosince a mírnější než trend, který jsme zaznamenali za posledních devět měsíců stoupajících cen.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688