TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.07.2011 10:05:06

Index nákupních manažerů v červnu klesl na 55,1 bodu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Index nákupních manažerů (PMI) pro Českou republiku v červnu klesl z květnových 55,9 na 55,1 bodu, stále je tak nejníže od února 2010. V své páteční zprávě to uvádí společnost Markit, která index zpracovává pro banku HSBC.

Z lednového rekordního maxima ve výši 60,5 bodu již index klesl čtyřikrát. Přesto PMI zůstal nad svým dlouhodobým průměrem ve výši 52,9.

K celkovému oslabení růstu výroby na konci druhého čtvrtletí přispěl zejména slabší nárůst nových objednávek. Z údajů vyplývá, že jak tuzemský trh, tak exportní trhy zaznamenaly menší nárůst nových zakázek, byť Německo a Rusko byly označeny za tahouny zvýšené poptávky. Tempo růstu celkového objemu nových zakázek nejpomalejší od února 2010. Zvolnění růstu nových zakázek vedlo v červnu k podobnému oslabení tempa růstu produkce. Tempo nárůstu bylo v červnu nejpomalejší od prosince 2009.

Potěšujícím zjištěním aktuálního průzkumu byl další enormní nárůst zaměstnanosti. Tempo rozšiřování pracovních míst ve výrobním sektoru bylo nejpomalejší za pět měsíců, ale zůstalo vysoko nad dlouhodobým průměrem průzkumu. Výkon dodavatelů se v červnu dále zhoršil, přestože došlo ke zvolnění v růstu nových objednávek. Dodací lhůty u dodávek vstupů se prodloužily již po dvaadvacáté za sebou, ačkoli tomu bylo nejméně od března 2010.

Vzhledem k nedostatku surovin ceny vstupů v červnu nadále prudce rostly. Firmy hlásí vyšší ceny kovů, dřeva, potravin a ropných produktů. Přesto se celkový nárůst cen vstupů opět zpomalil, a to na nejnižší úroveň od února 2010. Nižší nárůst cen vstupů se v červnu projevil i na cenách hotových výrobků, které vzrostly nejméně za první polovinu roku 2011.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Hodnoty nad 50 bodů poukazují na všeobecné zlepšení podnikatelských podmínek.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688