TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.07.2011 16:45:06

Zástupci koalice prosadili ve sněmovně zákon o zdravotních službách

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna v úterý schválila hlasy koaličních zákonodárců ODS, TOP 09 a VV v prvním čtení zákon o zdravotních službách. Norma připravená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) nahrazuje zákon o zdraví lidu z 60. let minulého století a přináší například novinky v právech pacientů.

Kompletní osazenstvo sněmovny přikázalo zákon zdravotnickému výboru, na návrh ministra Hegera se navíc zkrátila lhůta mezi prvním a druhým čtením na 40 dní. Návrh na zamítnutí normy poslankyní KSČM Soňou Markovou neprošel, zvedlo pro něj ruku jen 45 členů ČSSD, 25 komunistů a jeden nezařazený poslanec. Neuspěl ani návrh poslance Jiřího Štětiny (VV), aby byl zákon projednaný navíc výborem pro sociální politiku.

"Vládní návrh zákona je reakcí na programové prohlášení vlády, v němž se vláda zavázala provést reformu zdravotnictví," konstatoval jako Heger jako předkladatel, aby dodal, že norma má reflektovat pokrok v oblasti vědy, zdravotní péče a také v oblasti práva.

"Zavedením zdravotních služeb dochází k přesnější specifikaci zdravotnických subjektů působících ve zdravotnictví," připojil ministr zdravotnictví a doplnil, že pacient by měl být vnímán jako rovnoprávný partner.

Další novinkou v zákoně je podle Hegera vznik Národního zdravotnického informačního systému, který má shromažďovat informace o zdravotním stavu obyvatel na území ČR. "Doufám, že zákon o zdravotních službách podpoříte," uzavřel své úvodní vystoupení ministr.

Nejostřeji proti normě kritizovanou opozicí vystoupil stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). "Já jsem si to celé přečetl a podtrhal," uvedl Rath, když přišel za řečnický pult s paklem zdravotnických zákonů

"Pane ministře, oprášil jste prach nad Julínkovou bombou, která za několik měsíců vybuchne v českém zdravotnictví a způsobí v něm další chaos," zmínil stínový ministr zdravotnictví, který tak připomněl někdejšího šéfa rezortu z ODS Tomáše Julínka. Podle Ratha je shoda mezi návrhem Hegera a tím, co vypracoval Julínek, zhruba 95procentní. "Jako by to tam nemohlo plesnivět dalších pět let, ono by to bylo dokonce lepší," pohoršil se poslanec ČSSD.

S výčtem věcí, které považuje za nesmyslné, začal Rath u úpravy názvosloví: "Co se do teď jmenovalo vozík, se nově bude jmenovat prostředek na dopravu předmětů. Registrace bude oprávněním k výkonu praxe a povolání. Je to jako kdyby na našem území přestala platit jako úřední jazyk čeština a všichni jsme se museli učit polsky." Změn termínů zákon podle Ratha obsahuje celou řadu.

"Zavádíte nejen věci, které jsou zbytečné, ale i drahé. Příkladem je nový registr," pokračoval stínový ministr ve své kritice a doplnil: "Za kontrolu zdravotnictví a výsledků budou odpovídat soukromá zařízení."

Podle Ratha stačí, aby se během další novelizace ztratilo jediné slovo, které hovoří o nepovinnosti, a novou povinnost si budou muset platit všichni. "Tato lumpárna vám přijde správná? To je privatizace veřejného sektoru," obrátil se Rath od řečnického pultu na Hegera u stolku zpravodajů a dodal: "Pane ministře, když to projde, já se k vám přihlásím se žádostí o založení takové firmy. Jsem zvědavý, jestli já toto oprávnění dostanu. Nebo jestli to dostanou vaši přátelé a kamarádi. Je to velmi výnosný byznys. Navíc zcela zbytečný."

Na zákon o zdravotních službách navazuje zákon o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě. Také tyto normy má na svém programu mimořádná červencová schůze sněmovny.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688