Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
LN: Elektřinu příští rok mohou zdražit bankovní záruky, tím změna obchodních podmínek OTE

LN: Elektřinu příští rok mohou zdražit bankovní záruky, tím změna obchodních podmínek OTE

15.07.2011 9:27
Autor: ČTK

Cenu elektřiny od příštího roku zvedne podle dnešních Lidových novin (LN) kromě jiného pravděpodobně také změna obchodních podmínek Operátora trhu s elektřinou (OTE). Bankovní záruky, které jsou nezbytnou podmínkou pro účast při obchodování, vzrostly od poloviny července na několikanásobek. Podle informací LN budou po změně pravidel muset všichni obchodníci s elektřinou složit záruky v celkové výši jedné miliardy korun.

Například Pražská energetika (PRE), Czech Coal či Lumius hovoří až o pětinásobném růstu požadovaných záruk, píšou LN. "Zda se navýšení garancí promítne do konečných cen, je obtížné nyní říci. Obecně platí, že se tím zvýší náklady firem, což by se logicky mělo promítnout do cen," řekl LN mluvčí PRE Petr Holubec.

Hrozící zvýšení cen elektřiny přiznávají i další dodavatelé, ale najdou se i výjimky. "Pro nás to znamená nárůst garancí řádově do 15 procent proti současnému stavu. To není rozhodně částka, která by nás měla ohrožovat, případně měla dopad do cen koncovým zákazníkům," řekl deníku obchodní ředitel společnosti Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Generální ředitel OTE Jiří Šťastný změny obchodních podmínek obhajuje. Podle něj se sjednocují podmínky pro různé skupiny obchodníků a současně budou platit srovnatelné podmínky na trhu s elektřinou a na trhu s plynem. "Mohu potvrdit, že nikoho z hráčů změna nediskriminuje. Některým přinese jednorázově problém, všem přinese vrácení dosavadní kauce," řekl deníku.

Nejvíce budou změnou pravidel postiženi malí a finančně slabší obchodníci, pro které vyšší garance mohou být i likvidační. Na druhou stranu se tím trh pročistí. "Konečný spotřebitel i dodavatel, od kterého obchodník nakupuje, budou mít větší jistotu, že jeho obchodník je schopen dostát svých závazků," dodal Šťastný.

Akciová společnost OTE působí na trhu s elektřinou v ČR od roku 2001 a na trhu s plynem od roku 2010. Od roku 2002 organizuje obchodování na denním a později i na vnitrodenním a blokovém trhu s elektřinou a od roku 2010 také na denním a vnitrodenním trhu s plynem. Jediným akcionářem a vykonavatelem vlastnických práv OTE je ministerstvo průmyslu a obchodu.

O kolik se od začátku příštího roku zvýší ceny elektřiny pro zákazníky, není zatím jasné. Záležet bude například i na tom, zda vláda opět odsouhlasí dotování části nákladů na financování solárních elektráren a dalších zelených energií. Nejistý zůstává i výhled cen elektřiny na burzách. Po březnovém rozhodnutí o odstavení jaderných bloků v Německu elektřina pro příští rok skokově podražila o 12 procent, ale v posledních týdnech ceny na burzách mírně klesá, připomněl deník.

Zdražování elektřiny stále více Čechů vede ke změně dodavatele, ti alternativní totiž lákají na nižší ceny. Podle údajů OTE za prvních šest měsíců letošního roku změnilo dodavatele 182.000 domácností, což je o 213 procent více než za stejné období loni, napsala dnes Mladá fronta Dnes. Deník také upozorňuje na nepoctivost některých prodejců, kteří vystupují jako zástupci současného dodavatele proudu a nabízejí od něj výhodnější nabídku, ve skutečnosti ale s odběratelem podepíší smlouvu o změně dodavatele. Dominantní dodavatelé elektřiny před podobnými praktikami své odběratele opakovaně varují.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data