Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Insolvenční správce ECM: Jediným řešením je konkurz

Insolvenční správce ECM: Jediným řešením je konkurz

19.07.2011 9:54, aktualizováno: 19.7. 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zadlužená developerská společnost ECM (26,11 CZK, -16,58%) Real Estate Investments (ECM) nemá jiné východisko ze současné situace než konkurz, uvedl dnes ve zprávě o stavu řízení Ivo Hala, insolvenční správce ECM. Insolvenční správce ECM uvedl, že zásadním rizikem jakékoliv reorganizace je, že se výtěžek zpeněžených projektů nebo dceřiných společností nemusí dostat k věřitelům ECM. Akcie ECM dnes po poledni v Praze ztrácely již přes 16 procent na 26 korun.

"Insolvenční správce na podkladě provedených zjištění, informací získaných od dlužníka, třetích osob, členů prozatímního věřitelského výboru, jakož i na podkladě provedených rozborů a hodnocení, které správce průběžně a detailně prováděl v rámci své činnosti a také pro potřeby prozatímního věřitelského výboru, činí odůvodněný a v zásadě nerozporný závěr, že dlužníkův úpadek je možné řešit pouze konkurzem," uvedl Ivo Hala.

Jakoukoliv ze tří navrhovaných reorganizací v dnešní zprávě Hala odmítl s tím, že s ohledem na holdingovou strukturu společnosti je veškerý majetek developera soustředěn v dceřiných společnostech ECM, což by s sebou neslo riziko, že by při případném prodeji byly jejich požadavky uspokojovány dříve, než požadavky věřitelů mateřské ECM.

Česká spořitelna a Volksbank stály na straně věřitelů, kteří navrhli povolení reorganizace ECM. Tu (logicky) preferuje také samotná ECM. Volksbank nicméně dne 11. července vzala svůj návrh zpět s tím, že samotná ECM, která navrhla rovněž řešení reorganizací, zná bezesporu svou finanční situaci lépe a kvůli existenci přednostního práva dlužníka (tedy ECM) na sestavení reorganizačního plánu. Variantu konkurzu ECM prosazovala společnost Glancus Investments.

Developer minulý týden navrhl věřitelům a insolvenčnímu správci a soudci celkem čtyři varianty řešení vlastní insolvence a za preferovanou variantu označil reorganizaci firmy s pokračujícím (omezeným) developmentem. „Tato varianta konkrétně spočívá v restrukturalizaci pohledávek věřitelů, v pokračování pěti stávajících projektů z portfolia dlužníka a v jejich zpeněžení po dokončení developmentu, v prodeji pěti dalších projektů za nejlepší možnou cenu a ve vydání cenných papírů při zvýšení základního kapitálu dlužníka, pokud se podaří zajistit financování této varianty řešení úpadku dlužníka,“ komentovala společnost ECM preferovanou variantu reorganizace s tím, že chce touto cestou nezajištěným věřitelům splatit celkově až 48 procent závazků.

Pětice vybraných projektů ECM, u nichž developer navrhuje pokračování v rozvoji, čítá projekt Epoque v Praze na Pankráci, který zahrnuje byty a kanceláře. Byty chce ECM dále stavět také v polské Poznani. Zbývající dva projekty jsou potom obchodní centra v Českých Budějovicích a ve Zlíně.

Varianta reorganizace spojené s další realitní činností, podle ECM, přinese nezajištěným věřitelům do konce roku 2012 52,8 milionů eur, tedy asi 1,29 miliardy korun. Věřitelé mají podle tohoto plánu navíc získat většinový podíl prostřednictvím nově vydaných akcií – letos by jich mělo být vydáno celkem 8,4 milionů kusů. Podíl ve firmě by pak měl znamenat i podíl na zisku z prodeje 5 dokončených projektů v roce 2015, a to ve výši 8,4 mil. EUR. Samotný konkurz by pro věřitele podle propočtů představených společností ECM znamenal do konce příštího roku příjem jen 34,8 milionů eur (zhruba 850,9 milionů korun).

Insolvenční správce v reakci na návrhy ECM uvádí, že ostatní varianty reorganizace, které dlužník navrhl, v zásadě nesporně obsahují jen a pouze prodej majetku ECM a v těchto případech výhody řešení konkurzem jednoznačně převažují, neboť zajišťují větší míru kontroly přes součinnost věřitelského orgánu (podmínky prodeje, výběr znalců a poradců, zvolení způsobu prodeje) a konkurz je variantou levnější, pokud jde o náklady na správu majetku a jeho prodej. Insolvenční správce také upozorňuje, že koncernový úpadek a konkurs na úrovni předlužených (či úpadkem hrozících) dceřiných společností rozhodně lépe a ve vyšší míře zajistí uspokojení věřitelů ECM.

Rozhodnutí věřitelů, insolvenčního správce a soudce o možných postupech v rámci reorganizace či o uvalení společnosti do konkurzu má podle posledních dostupných informací padnout zítra.

(Zdroj: Insolvenční rejstřík, čtk, ECM)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách