Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdanění dividend skončí, shodla se vládní koalice

Zdanění dividend skončí, shodla se vládní koalice

27.07.2011 9:58, aktualizováno: 27.7. 13:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Stát přestane vybírat srážkovou daň z dividend a z podílů na zisku, která dnes činí 15 procent, uvedli pro MF DNES premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. Opatření se zřejmě stane součástí návrhu daňové reformy a mohlo by tak začít platit od roku 2013.

"Koaliční politické strany se již dohodly, že bude zvolena forma (zabránění dvojímu zdanění, pozn. red. MF DNES), a to osvobození dividend," uvedli premiér Petr Nečas a Miroslav Kalousek. Shodná úprava má platit i pro daň z podílu na zisku u s. r. o., komanditních společností a družstev. Zmizí tak dvojí zdanění zisku – skrze daň z příjmu firmy a daní z dividendy či podílu na zisku.

Pro státní pokladnu bude krok znamenat propad příjmů o devět miliard korun, odhaduje ministerstvo financí. "Z dlouhodobého hlediska vyjde pro příjmy státu nastejno, zda zvolí slevu na dani, nebo osvobození dividend," uvedl ale Ladislav Minčič, náměstek ministra financí pro daně.

"Varianta, na které se koalice shodla, je pozitivní zprávou pro všechny investory, kteří investují do domácích dividendových titulů. V porovnání s původním návrhem ministra Kalouska, vyřešit problém dvojího zdanění formou slevy na dani z příjmu ve výši daně zaplacené z dividend, tak nezvýhodňuje akciové společnosti s domácími vlastníky, před těmi, kde významnější podíly (přes 10 procent) drží zahraniční firmy z EU, například ČEZ před Telefónicou O2. "Významní" zahraniční vlastníci totiž inkasují hrubou dividendu a daň z ní tak v ČR neodvádí již dnes," uvádí analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Volba osvobození dividend v porovnání se slevou na dani bude mít pro stát jednu nevýhodu, uvádí MfD: příjmy mu vypadnou již v roce výplaty dividend, zatímco u slevy se výpadek daňových příjmů dostaví s ročním zpožděním.

S daňovým osvobozením dividend zřejmě skončí praxe, kdy si společníci a současně zaměstnanci firmy vypláceli zisk prostřednictvím extrémně vysokých mezd. Tím se vyhnuli dvojímu zdanění zisku. Jakmile se svým vysokým platem překročili strop pro platbu pojistného (dnes 150 tisíc korun měsíčně), odváděli státu jen 15procentní daň z příjmu pro fyzické osoby, pojistné už žádné, uvádí MfD. Dostat zisk z firmy tak bude nově nejvýhodnější prostřednictvím výplaty podílu na zisku či dividend. Zejména pokud začne platit tzv. daň z úhrnu mezd, kterou navrhuje ministr financí v daňové reformě. Ta má zahrnout daň z příjmu a současně pojistné za zaměstnance a ty vysokopříjmové prakticky připraví o výhodu zastropování pojistného. Strop (tj. zastavení placení pojistného) bude fungovat naplno jen tam, kde všichni budou brát přes 100 tisíc korun měsíčně.

Podle Petra Koblice, šéfa Burzy cenných papírů Praha, by opatření mohlo motivovat vlastníky firem, aby se nesnažili zdanění obcházet a zisky nevyváděli na Kajmanské ostrovy a do jiných destinací, kde se daně neplatí. "Je v zájmu ČR, aby významní vlastníci firem tady žili, danili své ostatní příjmy, investovali a utráceli zde své peníze," říká Koblic.

Ministr financí Kalousek ještě v březnu prohlašoval, že nenavrhne zrušení 15% zdanění dividend, ale s dvojím zdaněním firem se hodlá vypořádat "jinými prostředky". "Navrhneme řešení jak neutralizovat, anebo přinejmenším zmírnit pokřivení, které vzniká v důsledku dvojího ekonomického zdanění zisku," uvedl v březnu náměstek ministra financí Ladislav Minčič, který má na starosti přípravu daňové reformy.

V současnosti firma nejdříve zdaní svůj zisk 19 procenty a její akcionáři pak z téhož zisku státu odvedou 15 procent při výplatě dividendy. Ministerstvo financí má na výběr, zda z dvojího zdanění uleví na straně firem, nebo na straně konečných příjemců dividend. Dříve byla pravděpodobná daňová úleva na straně firem, která by přinesla snížení současné sazby daně ve výši 31,15 procenta na 20 procent. Nyní je dle vyjádření ministra Kalouska i premiéra Nečase pro MfD zřejmě pravděpodobnější varianta úlevy na straně příjemců dividend.

(Zdroj: MfD, čtk, Bloomberg, HN)


Váš názor
  • Kalousek je kozel zahradníkem
    27.07.2011 12:39

    Je to tunel do státní pokladny a akcionářům to nic nepřinese. Dosavadní 15%ní zdanění dividendy prováděné přímo a.s. a odváděné do státní pokladny bude odstraněno, ale současně příjemci dividendy vznikne nezdaněný zisk, který bude muset zdaňovat daní s příjmu. Takže pro příjemce dividendy žádná výhoda. Zýsadní rozdíl je v tom, že většina příjemců dividend je ze zahraničí a tito budou dividendu zdaňovat ve své zemi a ne v ČR a to připraví státní pokadnu o pěkných pár mld. Prostě kozel Kalousek zhradníkem.
    Juniper
    • Re: Kalousek je kozel zahradníkem
      27.07.2011 21:52

      jak jsi prisel na to, ze se budou dividendy zdanovat? mas nejaky odkazl ktery naznacuje, ze by prijej z dividend mel byt zahrnut do danoveho priznani?
      sir
    • Re: Kalousek je kozel zahradníkem
      27.07.2011 14:27

      vznikne nezdaněný zisk?? jestli je tu nejaky mamlas co delal dobrovolne "troji" zdaneni tim ze si dal divi (zdanene 15% nebo mozna v budoucnu 0% sazbou) do DP jako prijem tak mu doporucuji navstivit nejakeho specialistu. precti si prislusnou legislativu :)) nebo se aspon podivej zde http://www.youtube.com/watch?v=tXmazfA_1eg
      eple
      •  
        27.07.2011 16:39

        Naprosto jsi nepochopil co jsem napsal. Zkus zapřemýšlet, jestli jsi toho schopen.
        Juniper
        •  
          27.07.2011 17:25

          je jedno jestli jsem te pochopil ... ale chapu co jsi napsal ... tzn asi se domnivas ze tim ze se snizi srazkova divi dan z 15% na 0% ti vznikne z danoveho pohledu nezdaneny zisk ... to je nonsense non plus ultra.
          eple
          • rikej tomu jak chces
            27.07.2011 17:54

            ty jsi spoluvlastnik společnosti (jedno jestli svého pidi sro nebo ČEZu) a zisk ze ktereho dostaneš divi byl již zdaněn daní z příjmu právnické osoby. tudíž ano - z 15% na 0% je správně, pokud má být odstraněno dvojí zdanění teda.
            db
        • junipere
          27.07.2011 16:49

          myslím, že je nesmysl co píšeš. Srážková daň 15% ze zisku , který byl zdaněn se nemůže nahradit daní z příjmu. To by bylo dvojí zdanění na druhou - ještě z toho platit socku a zdrávku.... Příjmy z obchodování cennými papíry se samozřejmě danit musí, ale to je jiná hra. DIVIDENDA je klíčové slova ať už je to z sro, kde je někdo společníkem nebo z veřejné akciovky. Doposud byla zdaněna 15% SRÁŽKOVOU daní. Teď snad nebude.
          db
    • Re: Kalousek je kozel zahradníkem
      27.07.2011 13:00

      Mýlíš se - příjemci dividend ze zahraničí požívají výhod daných smlouvami o zamezení dvojího zdanění, takže (pokud nejsou hloupí či nešikovní) se jich dosavadní srážková daň fakticky NETÝKÁ. - - - Proč myslíš, že se do vlastnických struktur vkládají mezistupně "držící akcie" (a tedy příjemci zde vyplacených dividend, aby ty peníze následně poslaly konečným vlastníkům "od sebe") s domicilem v Nizozemsku, na Kypru, etc, etc ?
      H.B.
      • divi - pro HB
        27.07.2011 13:30

        Ahoj HB, nemám zatím přehled v navrhovaných změnách, ale jestli to dobře chápu, tak divi z držby amerických akcií zdaněné u zdroje 15% daní mi bude stát (ČR) dorovnávat zpět ? Něco jako v případě rakouských akcií, kde je dan vyšší nežli u nás ? Diky za názor.
        Muff
  • Náměstek
    27.07.2011 12:00

    Minčič se buď plete a nebo já teda nevím... Dividendy jsou přece zdaněny u zdroje,a tak se jich sleva na dani v DP už netýká. A nebo jsem platil daň z dividend zbytečně, navíc ???
    baryk
    • Re: Náměstek
      27.07.2011 12:26

      se neplete - ale neargumentuje -stávajícími- slevami na dani (za poplatníka, za vyživované osoby, ...) u příjemce dividendy, nýbrž až těmi -uvažovanými- kdy dosud bylo prezentováno odstranění dvojího zdanění dividend tím, že si z výplaty dividend sraženou daň vyplácející firma buď jen "dá do daňově uznatelných nákladů" (jeden návrh) nebo si tuto částku uplatní jako -slevu- na svou daň z příjmu (druhý návrh, do včerejška prezentovaný jako definitivní).
      H.B.
  •  
    27.07.2011 11:40

    Čuchám v tom Kalouskovštimu, neuvěřím pokud neuvidím.
    Homo
    • no, typická "Kaloskovština"
      27.07.2011 12:13

      vypadá tak, že neuvěříš svým očím teprve až to uvidíš :-) - a mezitím už z tebe bude exekutor berňáků strhávat i poslední slipy - viz třeba návrhy MF aby daň z převodu nemovitostí byla sice zrušena, ale zároveň nahrazena zahrnutím celé kupní ceny (či odhadní, pokud je vyšší) do základu 32% příjmové superdaně i u KUPUJÍCÍHO (pochopitelně bez práva odečíst prodávajícímu placenou cenu jako daňový výdaj).
      H.B.
  •  
    27.07.2011 11:21

    A jak je to jinde? Třeba v USA? Tam nemají dvojí zdanění? Tam přeci taky platí 15% daň z dividend. Nebo ne? Díky za odpověď.
  • nerozumím tomu
    27.07.2011 10:41

    ale myslím si, že tomu nerozumí ani současná vládní garnitura. Doporučuji v zájmu obyvatel této země předat vládu Rakušanům, nebo Němcům. A to dříve než bude pozdě.
    starik
    • tak ja ti to vysvětlím
      27.07.2011 10:50

      tvoje firma má třeba 10 mio zisk před zdaněním, zaplatíš DPPO a zbyde cca 8 (daň je cca 20%). Aby jsi se jako splečník mohl vyplatit adekvátní část tohoto už zdaněného zisku musíš zaplatit dalších 15%. To je dvojí zdanění, to je svinstvo. Kvůli tomu většina firem používala fintu uvedenou ve článku, platila faktury za neexistující plnění ztrátovým společnostem (praní peněz), anebo si společníci brali os své firmy dlouholeté půjčky. Prostě bordel. Teď to bude jak má být.
      db
    • Re: nerozumím tomu
      27.07.2011 10:44

      to starik: no zrovna rakouské nebo německé daně bych určitě platit nechtěla, to je opravdu raketa co platí :-(((.
      Lady Jane
  •  
    27.07.2011 10:37

    to vypada ze bude zajem v te nasi kotlince o divi akcie :)) od 2013 mi u vsech divi akcii stoupne zisk o dalsich 15% ... kdo z vas to ma!
    eple
  • Tak to oprevdu krasne probuzeni
    27.07.2011 10:14

    Hurrraaaa !!! Zajimame me to samozrejme hlavne u sro....
    db
  •  
    27.07.2011 10:12

    No, beru to jako slusnej podvod, neb na tom vydela kazdej schopnej obchodnik a stat prijde o mn ohem vice a to mu mohu gratulovat. Cili od roku 2013 nebude nikdo platit dan z vynosu akcii, timto zrusenim zdanenim dividend totiz existuje krasna sance vyparovani a Vas pripadny zisk se zmeni pro danove ucely na 0 :-) . Tak nevim, podle me to delaj sami pro sebe, a pracujici lidi proste ozebracujou. Kdyby udelali podminku ze dividenda se bude danit stejne jako vynos z akcii pokud nepresahne pul roku drzeni, tak by to smysl melo, takto je to jen lumparna!
    Situs
    • ad jako výnos z akcií
      27.07.2011 10:37

      všimni si, že u fyzické osoby má být ve společném základu 32% superdaně (daň z příjmu plus pseudopojistné) celý příjem, tedy i příjmy z prodeje akcií etc. - na rozdíl od nynějška, kdy tato část vstupuje jen do základu 15% daně z příjmu ale nikoli do pseudopojistného = "po novu" bude na "akcie + etc."fakticky dvojnásobná sazba zdanění. - - - Mmch, totéž "nenápadné svinstvíčko" (32% místo 15%) dopadne i na "automobily poskytnuté zaměstnavatelem zaměstnanci i pro soukromou potřebu" - jen se zatím "dolaďuje" zda na ně k tomu dopadne i dalších 32% "odvodu z objemu mezd" či nikoli.
      H.B.
    • Heh?
      27.07.2011 10:34

      Asi nevíš o čem píšeš, člověče... ty firmy už jednou danily, spousta firem kvůli tomu sídlí jinde, zdanění je prostě konkurenční nevýhoda, ty lumpárno
      Bo
    •  
      27.07.2011 10:34

      Vis chlapce, ten kdo bere dividendy ze svych firem to uvita. A cast lidi radsi firemni zisk zdani u nas. A neni to o tom co kdo vydela ale , ze danit neco dvakrat je svinstvo. Ale rozumbrada jako ty by to vsem zdanil a nejlepe nekolikrat.
      bramborový knedlík
  • Koncepce?
    27.07.2011 10:07

    Tohle je další ukázka, jak se řídí stát bez jakékoli koncepce. Jestli se nepletu, tak ještě před několika lety se uvažovalo o 25%, nebo ne? Tohle opatření však přišlo pozdě a vracet se sem firmy nebudou, pokud už podnikly "exodus".
    oh171
    • Re: Koncepce?
      27.07.2011 10:24

      hlavně se nebudou vracet, když v tomhle státě chybí jakákoli stabilita a jistota - že je dnes vládou navrženo zrušení srážkové daně opravdu neznamená, že to nějaký iniciativní blb v pozměňovacím návrhu nezahrne do celkového základu daně z příjmu (u fyzické osoby i s pseudopojistnými) či že něco takového neudělá ČSSD po převzetí moci/koryt (což vzhledem k nevyzpytatelnosti VV i společným zájmům kmotrů ODS-ky a ČSSD opravdu nemusí být až po volbách).
      H.B.
      • Přesně tak...
        27.07.2011 10:41

        ...je třeba se mít na pozoru a s jásáním počkat, až jak bude znít konkrétní zákonná úprava. Navíc to samozřejmě neznamená, že to socani v budoucnu nezmění, možná ještě k horšímu, než je to dnes. Pak už by nezbývalo, než se přesunout s obchodováním zcela do zahraničí...
        Amonfobis
      • re Koncepce:
        27.07.2011 10:40

        taky se bojim, bojim aby příjmy dle §8-10 nezahrnuli do jednotného základu daně pro výpočet sociálního a zdravotního pojistného. To by nás bolelo o hodně víc než 15% srážková daň, které se můžeme v současnosti vyhnout prodejem před RD a nákupem po něm za cenu poplatků brokerovi vyhnout.
        Lady Jane
        • Re: re Koncepce:
          27.07.2011 22:14

          tak treba po me fu chtel ne sice zdravotni a socialsni , ale zalohu na dan na pristi rok prave kvuli ziskum z akcii.
          sir
        • Re: re Koncepce:
          27.07.2011 10:49

          nemusíš se bát, tohle zahrnutí do společného základu pro 32% v návrhu UŽ JE - prezentováno MF ČR v březnu - viz - - - http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/TK_MF_18032011_Prezentace_Reforma_primych_dani_a_odvodu_01.pdf - - - http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Priloha_c1__TK_18032011_Reforma_primych_dani_a_odvodu.pdf - - - http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Priloha_c2_TK_18032011_Reforma_primych_dani_a_odvodu.pdf
          H.B.
        • Re: re Koncepce:
          27.07.2011 10:44

          podle me to udelaji a jeste tam zahrnou prijmy z pronajmu /doted bez pojisteni/ a z dane se pos.ru.
          bramborový knedlík
Aktuální komentáře
06.05.2024
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data