Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurořešení: Dobrý nápad, málo peněz

Eurořešení: Dobrý nápad, málo peněz

01.08.2011 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Po zveřejnění závěrů summitu, který schválil pomoc Řecku, euro i dluhopisy zemí na periferii eurozóny posilovaly. Pak se ale začaly vkrádat obavy a trhy se zapotácely. Největší z těchto obav se týká financování pomoci a toho, zda by byla dostatečná v případě, že by se objevil úrok na dluhopisy několika zemí. Vedle toho se investoři bojí, že řecká krize není zažehnána a že ztráty, které utrpěli držitelé dluhopisů v případě Řecka, utrží i u Irska a Portugalska. A nakonec je tu obava z nedostatečné rozhodnosti a akceschopnosti Evropy.

Když byla Řecku poskytnuta pomoc poprvé, investoři ztráty nést nemuseli. Tentokrát mají několik možností, včetně výměny dluhopisů za bondy s nižším výnosem a delší dobou splatnosti. EU tento plán považuje za „dobrovolný“, protože z technického hlediska věřitelé nést ztráty nemusí. Vedle toho říká, že u Portugalska a Irska podobné kroky zavedeny nebudou. Ratingové agentury ale tvrdí, že investoři čelí takovému tlaku, že o dobrovolnosti se nedá mluvit. A pokud by nastala podobná situace u Irska a Portugalska, investoři by ztráty museli nést také.

Jacques Cailloux, hlavní evropský ekonom v Royal Bank of Scotland Group, se domnívá, že krize bude pokračovat, zhorší se vždy, když přijde hodnocení pokroku Řecka ze strany jeho evropských věřitelů a MMF. Již nyní tato země naznačuje, že privatizace možná nevynese tolik, kolik se očekávalo. A řecká ekonomika míří již ke třetímu ročnímu poklesu v řadě.

Největší obavy budí struktura a financování záchranného fondu European Financial Stability Facility (EFSF). Německá kancléřka Angela Merkelová nejdříve nesouhlasila s rozšířením jeho pravomocí, pak názor změnila, ovšem s tím, že každá země eurozóny může jakýkoliv nákup dluhopisů ze strany EFSF vetovat. Peníze fond získává vydáváním AAA dluhopisů, které mají garanci členů eurozóny. V červnu bylo schváleno zvýšení jeho velikosti z 225 miliard eur na 440 miliard eur. Tentokrát ale Německo, Nizozemí a Finsko naznačují, že další navýšení jeho financí neumožní, protože by to mohlo ohrozit jejich vlastní rating. Fondu by tak na možnou záchranu Španělska a Itálie zůstalo 323 miliard eur.

Ekonomové z Bank of America Merrill Lynch ale odhadují, že tyto země by na překonání krize do roku 2014 potřebovaly 700 miliard eur. RBS dokonce hovoří o 2 biliónech eur. Nedostatečné zdroje pro jinak dobré iniciativy podle Francesca Garzarelliho z Goldman Sachs představují typický rys evropské politiky. Michala Marcussen, hlavní ekonomka Société Générale, se domnívá, že řešením by mohla být hlubší ekonomická unie. To znamená například společný eurodluhopis, kterému Německo doposud oponovalo, ale nakonec se možná bude muset podvolit.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data