Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2011 14:33:20

TwigoNet míří na polskou burzu New Connect

Společnost TwigoNet se stane jednou z prvních českých firem, které vstoupí na alternativní trh varšavské burzy New Connect. TwigoNet chce na polské burze nabídnout privátním investorům cenné papíry v objemu přes 200 millionů korun, což společnosti umožní rozvíjet síť optických vláken v České republice. Transakci zajišťuje Raiffeisenbank, jediný ryze český autorizovaný poradce pro New Connect.

Na polský alternativní trh míří s privátním IPO cenných papírů společnost TwigoNet. „Jedná se
o privátní úpis určený pro několik desítek vybraných investorů, není to veřejný úpis,“ komentoval chystaný vstup na polskou burzu New Connect Marek Tichý, ředitel Corporate Finance Raiffeisenbank, která celý proces úpisu zajišťuje. TwigoNet chce na polské burze nabídnout privátním investorům přibližně 45 % kapitálu společnosti za zhruba 210 milionů korun. „TwigoNet se tak zařadí mezi největší firmy obchodované na alternativním trhu New Connect,“ dodal Marek Tichý.

TwigoNet chce v České republice vybudovat síť optických kabelů. „Optika má obrovskou budoucnost, umožní spolehlivý a velmi rychlý přenos dat koncovým uživatelům. Díky prakticky neomezené velikosti zasílaných dat je přes optické kabely možné rozvíjet řadu nových služeb. Přímo do domácností či firem tak bude možné zavádět nejen internet či ´chytrý´ televizní signál,
ale např. i maloobchodní či bankovní služby,“ uvedl generální ředitel TwigoNet Ondrej Cibul´a.

Raiffeisenbank v tuto chvíli oslovuje první potenciální investory, např. klienty svého privátního bankovnictví. „Předpokládáme, že ke vstupu TwigoNet na New Connect dojde v posledním čtvrtletí letošního roku,“ dodal Marek Tichý.

Raiffeisenbank se na začátku letošního roku stala prvním a dosud jediným ryze českým autorizovaným poradcem pro New Connect. „Každá společnost, která vyjádří svůj zájem o vstup na New Connect, prochází naší detailní analýzou, která určí, zda je pro danou firmu New Connect vhodnou volbou. Jsme rádi, že TwigoNet bude první firmou, které pomůžeme v rozvoji, další potenciální zájemce o vstup na New Connect se již rýsuje,“ uzavřel Marek Tichý.

Polská burza New Connect je určena především pro menší a střední rozvíjející se společnosti, které díky získání dodatečného kapitálu mají potenciál dalšího dynamického růstu. Její výhodou je především skutečnost, že emise jednotlivých společností mohou být velmi malé, a to i pod jedním milionem eur. To otevírá možnosti především malým a středním společnostem, které na jiných burzách nemohou své akcie emitovat z důvodu své současné tržní kapitalizace.

Kromě výše upisovaného kapitálu má New Connect pro malé a střední firmy řadu dalších výhod: vstup na burzu je méně nákladný, informační povinnosti jsou méně striktní, trh se orientuje především na rizikověji orientované investory. Rychlejší je i samotné umístění emise.

Raiffeisenbank jako autorizovaný poradce zajistí kompletní proces vstupu společnosti na tuto burzu společně s procesem jejího upsání. Prvním krokem je návrh vhodné struktury celé transakce a příprava všech dokumentů a žádostí. Banka poté osloví potenciální investory a umístí akcii na trh, vše završí zhruba roční fáze dohledu nad společností včetně potřebného školení a konzultací.

V tuto chvíli je na burze New Connect, která vznikla v roce 2007, obchodováno zhruba 160 společností, některé z nich už přešly na hlavní trh varšavské burzy.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688