Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Škola investora: Býčí a medvědí divergence (+cvičebnice)

Škola investora: Býčí a medvědí divergence (+cvičebnice)

01.08.2011 16:51
Autor: Martin Oliva, Patria Finance, a.s.

Velká část investorů využívající technické indikátory pro vlastní obchodování používá jen klasické signály, kvůli kterým byly indikátory primárně sestrojeny. Mnoho technických indikátorů ale poskytuje ještě další velmi cenný druh signálu, na který investoři velmi často zapomínají. Tímto signálem jsou tzv. divergence technického indikátoru s cenou obchodovaného instrumentu.

Divergence nastane vždy, když vývoj technického indikátoru nekoresponduje s vývojem ceny investičního instrumentu. Tato inkonzistence mezi technickým indikátorem a cenou instrumentu velmi často předznamenává otočení trendu.

Divergence nastává v těchto 4 případech:

Signály pro vstup do dlouhé pozice (býčí divergence)
- Investiční instrument vytvoří nižší dno, ale indikátor vytvoří vyšší dno.
- Investiční instrument vytvoří vyšší dno, ale indikátor vytvoří nižší dno.

Signály pro vstup do krátké pozice (medvědí divergence)
- Investiční instrument vytvoří nižší vrchol, ale indikátor vytvoří vyšší vrchol.
- Investiční instrument vytvoří vyšší vrchol, ale indikátor vytvoří nižší vrchol.

Pokud na grafu investičního instrumentu a technického indikátoru nastane některá z výše popsaných čtyř situací, s vysokou pravděpodobností pak dojde k otočení trendu.

Mezi nejpopulárnější technické indikátory využívané pro sledování divergencí patří oscilátor relativní síly RSI a indikátor MACD (konkrétně jeho histogram, viz dále). Příklady divergencí si proto ukážeme na těchto dvou indikátorech.

Na následujícím obrázku je znázorněn první druh býčí divergence na oscilátoru RSI. Investiční instrument vytvořil nižší dno, ale oscilátor RSI vytvořil vyšší dno. Cena investičního instrumentu se následně vydala nahoru.

divergence01

Další obrázek ukazuje druhý typ býčí divergence na oscilátoru RSI. Investiční instrument vytvořil vyšší dno, ale oscilátor RSI vytvořil nižší dno. Cena investičního instrumentu se posléze vydala nahoru.

divergence02

Příklad prvního typu medvědí divergence na oscilátoru RSI je zobrazen na dalším obrázku. Instrument vytvořil nižší vrchol, ale oscilátor RSI vytvořil vyšší vrchol. Jak je z grafu zřejmé, cena následně šla dolů.

divergence03

Druhý typ medvědí divergence znázorňuje následující obrázek. Kurz vytvořil nový vyšší vrchol, ale oscilátor RSI vytvořil nižší vrchol. Cena investičního instrumentu po vytvoření medvědí divergence šla dolů.

divergence05

Další čtyři obrázky budou znázorňovat příklady divergencí ceny investičního instrumentu s indikátorem MACD, resp. s jeho histogramem, který znázorňuje rozdíl mezi dvěma liniemi, ze kterých se indikátor MACD skládá.
 
Na následujícím obrázku je znázorněn první druh býčí divergence na histogramu MACD. Investiční instrument vytvořil nižší dno, ale histogram MACD vytvořil vyšší dno. Cena investičního instrumentu se posléze vydala nahoru.

divergence06

Další obrázek ukazuje druhý typ býčí divergence na histogramu MACD. Investiční instrument vytvořil vyšší dno, ale histogram MACD vytvořil nižší dno. Cena investičního instrumentu se následně vydala nahoru.

divergence07

Příklad prvního typu medvědí divergence na histogramu MACD je zobrazen na dalším obrázku. Instrument vytvořil nižší vrchol, ale histogram MACD vytvořil vyšší vrchol. Jak je z grafu zřejmé, cena následně šla dolů.

divergence08

Druhý typ medvědí divergence znázorňuje následující obrázek. Kurz vytvořil nový vyšší vrchol, ale histogram MACD vytvořil nižší vrchol. Cena investičního instrumentu po vytvoření medvědí divergence šla dolů.

divergence09

Jak je z uvedených příkladů dobře patrné, divergence poskytují velmi zajímavé signály a jsou schopny s velkou pravděpodobností upozornit na otočení trendu.

Rychlá a spolehlivá identifikace divergencí není ovšem tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát a vyžaduje jistý cvik. Proto jsme pro zájemce připravili cvičení, které umožní v rozpoznávání divergencí získat potřebnou praxi.

Soubor se cvičením na rozpoznávání divergencí si můžete stáhnout ZDE (xls, 213 kB).

Soubor v aplikaci Microsoft (27,1 USD, -1,09%) Excel obsahuje čtyři listy. RSI_cviceni, RSI_reseni, MACD_cviceni a MACD_reseni. Na listu RSI_cviceni se pokuste najít 5 divergencí. Zda jste hledali správně si poté můžete zkontrolovat na listu RSI_reseni, který obsahuje nákres řešení. V listu MACD_cviceni se opět skrývá 5 divergencí. Že jste všechny nalezly správně si posléze můžete zkontrolovat na listu MACD_reseni.


Váš názor
  •  
    02.08.2011 13:49

    Brilantní ukázka moderního šamanismu, ale holt analytik si musí svoje prachy nějak zasloužit... Ještě pár zaříkadel a to by bylo, aby to nebylo. Zhruba stejně efektivní je jít ke kartářce. Jen pár otázek - opravdu to vždycky funguje? A když to vždycky a zaručeně funguje, tak proč to už dávno všichni na trhu nepoužívají? Čímž by to okamžitě přestalo fungovat... :-)
    Skeptik
    •  
      02.08.2011 13:55

      Jo ještě jsem zapomněl, zásadně při tom nesmíte myslet na fialového medvěda, to je okamžitá katastrofa avšechno pak funguje obráceně :)
      Skeptik
      •  
        02.08.2011 13:57

        :-))) Přesně.
        Kalka.
        •  
          02.08.2011 16:10

          Ja chodim ke kartarce vzdy pred nakupem akcii a jen jednou mi nedobre poradila, meli byste si nejakou poradne zaplatit a to byste koukali jaky karty vam pak vylozi na stul.
          Frantisek Koudelka
  •  
    02.08.2011 2:23

    Malá otázka - market makers tohle nevědí? Myslíte, že nemůžou formaci utvořit? Přece vědí, kde jsou všechny stops atd., ne? Tohle přece vidí každý, tím je to bezcenné. Myslíte, že děvčata a hoši z Goldman Sachs chodili do pomocné školy jako vy?
    Dan
    •  
      02.08.2011 16:08

      kdepak pane Dane, ja podle divergenci obchoduji deset let a vydelavam balik. Forex, to je stroj na penize, stara dobra divergence mi umoznuje vydelat napriklad dnes na poklesu akcii - ja se svou metodou jsem to totiz naprosto v klidu a spolehlive predpovedel.
      Bc. Ludvik Turek
      •  
        02.08.2011 17:15

        Tak to Vám gratuluju, že Vám to tak funguje. Evidentně je na trhu několik chytrých, kteří divergenci znají a "vydělávají balík" a pak většina blbečků z Wallstreetu, kteří tuhle veskze primitivní fintu ještě neobjevili, nemaj na notebook s prográmkem a tak projížděj kalhoty... Mno, každý svého štěstí strůjcem.
        Skeptik
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m