Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční sektor ve dvouciferných ztrátách. Bankám v Evropě zatopil rating Francie, americkým

Finanční sektor ve dvouciferných ztrátách. Bankám v Evropě zatopil rating Francie, americkým "zoombie" Whitney

10.08.2011 16:56, aktualizováno: 10.8. 17:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pod prudký prodejní tlak se dostává finanční sektor v Evropě i ve Spojených státech. Mateřská společnost tuzemské Komerční banky, francouzská Societe Generale, propadá až o více jak 20 procent na minimum za posledních dva a půl roku 20,6 EUR. Akcie BNP Paribas prohloubily ztráty až na více jak 12 procent, Credit Agricole odepisovala více jak 16 procent pod tlakem spekulací o francouzském ratingu „AAA“. Přestože všechny tří velké ratingové agentury rating Francie na stupni "AAA" s výhledem stabilním potvrdily, tlak zejména na akcie Societe Generale trvá dál. To budí spekulace a síle banky, její zástupci zatím nereagovali.

Výrazně rostou ceny CDS kontaktů evropských bank. Dle dat Markit v případě dluhopisů Deutsche Bank vzrostla cena pětiletých CDS o 18,5 bazického bodu, a dostala se tak na 160 bodů. Znamená to, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je zapotřebí platit roční pojistné 160.000 eur. V případě francouzské BNP Paribas cena pětiletých swapů vzrostla o 19 bodů na 231 bazických bodů, u Crédit Agricole to bylo o 9,5 bodu na 251,5 bazického bodu. Náklady na zajištění proti platební neschopnosti Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, vzrostly o čtyři body na 284 bazických bodů.

Na Wall Street jsou ztráty finančního sektoru spíše jednociferné. Finanční sektor jako celek v USA propadá o 4,5 procenta při propadu akcií Bank of America a v USA obchodovaném nástroji Barclays o 10 až 11 %, akcií Goldman Sachs a Citigroup o 9 procent, RBS o 8 procent, Citigroup či Wells Fargo o více jak 7 procent…

Na CNBC vystoupila analytička Meredith Whitney se slovy, kterými zhodnotila největší americké finanční instituce jako „zoombie“, které budou potřebovat nejméně celou jednu dekádu, aby se byly schopny adaptovat na podmínky nové reality na trzích. „Ano, velké banky, které dominují úvěrovému byznysu ve Spojených státech jsou reálnými zoombie. Jejich strana aktiv naprosto neodpovídá straně pasiv, struktura výdajů té příjmů. Je to klasický případ rizikové vystavenosti na provozní úrovni,“ uvedla Whitney s tím, že rovnání této situace si vyžádá několik let.

„Současná situace mi připomíná více 70. léta minulého století, než finanční krizi roku 2008. Trh je na tom nyní hůře, než v roce 2008, ekonomika je pod tlakem skutečných strukturálních problémů,“ uvedla Whitney, která se proslavila mimo jiné předpovědí rozsáhlých odpisů toxických aktiv Citigroup. Šéfa Bank of America Moynihana ocenila pro způsob, jakým provádí banku krizovými roky, nicméně dodala, že nemůže odolávat změnám, kterým se bude muset přizpůsobit celé odvětví. Na mysli má především adaptaci na nová regulatorní pravidla v rámci Dodd Frankovy reformy, což znamená změny struktury příjmů, konec ochrany too big to fail či navyšování kapitálových požadavků.

S doporučením sektoru financí váhá také Simon Maughan, stratég pro evropské akcie v MF Global. „U sektoru financí se výhled na několikaletou potřebu navyšování kapitálu podepisuje pod celkovou změnu náhledu na něj. Pro finanční ředitele bank bude po několik let velmi obtížné dokázat investory nadchnout nad očekávání dobrými výsledky,“ uvádí stratég MF Global.

Wall Street zahájila v souladu s futures zhruba 2% ztrátami, indexy ale již i pod tlakem finančního sektoru odepisují více jak 3 procenta, nejprudčeji S&P500 a DJIA klesají až o 3,5 %. Pod tlakem vývoje na Wall Street prohloubily ztráty také evropské trhy. Francouzský CAC uzavřel se ztrátou 5,3 %, německý DAX s 5,1% ztrátou, britský FTSE s odpisem 3,1 %. Výprodeje se nevyhnuly ani regionu střední a východní Evropy, kde nadějný růst pražského indexu PX byl před závěrem obchodování stržen v niveč a burza včetně závěrečné aukce propadla do více jak 2% ztráty. Právě závěr ji zřejmě uchránil dnes hlubších propadů, když sousední polský trh odepsal přes 5 % a maďarský index BUX pak více jak 6 %.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y