TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.09.2011 02:05:12

Na trh už nebudou dodávány klasické šedesátiwattové žárovky

PRAHA (MEDIAFAX) - Počínaje čtvrtkem končí distribuce klasických žárovek s příkonem nad 45 wattů na trh, omezení způsobí faktické zmizení nejoblíbenějšího světleného zdroje šedesátiwattové klasické čiré žárovky. Ukončení výroby těchto žárovek a distribuce členským zemím EU ukládá nařízení Evropské komise.

Od roku 2009 jsou každým rokem zpřísňována kritéria na účinnost světelných zdrojů a ostatních výrobků spojených se spotřebou energie. Výrobky, které nesplňují směrnice EU, smí být sice po stanovených termínech nadále prodávány, nesmí však být už uváděny na trh. Toto omezení se od 1. září dotýká nejčastějšího světleného zdroje v domácnostech klasické čiré šedesátiwattové žárovky.

"Tato žárovka je v domácnostech z klasických žárovek zastoupena nejčastěji, je nejoblíbenější," uvedl pro Mediafax Martin Kocourek, mluvčí společnosti Osram, která je předním výrobcem světelných zdrojů. Podle něj však firma ze strany obchodních řetězců nezaznamenala žádné velké předzásobení těmito žárovkami. "Největší vlna předzásobení nastala před dvěma roky, kdy končila stowattová žárovka, nyní jsme ale nic podobného nezaznamenali," uvedl mluvčí.

V obchodech se zákazníci mohou s šedesátiwattovými žárovkami setkávat i po 1. září. "To, co je nabalené v paletách, můžeme ještě dodat do obchodů a ty mohou zboží prodávat. Takže se s těmito žárovkami, pokud si obchod vytvoří zásoby, může zákazník setkat třeba i v prosinci. Ovšem dotyčný obchod musí prokázat, že mu zboží bylo dodáno do 31. srpna 2011," vysvětlil Kocourek.

"V posledních týdnech jsme nezaznamenali zvýšenou poptávku po klasických šedesátiwattových žárovkách. V případě, že nedojde ke zvýšení poptávky, máme jich v současné době dostatek. Šedesátiwattové žárovky prodáváme za 9,90 a úspornou žárovku, která je jejich nejlevnějším ekvivalentem, za 31,90 ," sdělila Mediafaxu mluvčí maloobchodního řetězce Tesco Eva Karasová.

V sortimentu bude mít i nadále šedesátiwattové žárovky také řetězec Kaufland. "Zájem zákazníků o klasické žárovky setrvává. Naše společnost se z tohoto důvodu předzásobila šedesátiwattovými žárovkami a povede je do vyčerpání zásob ve svém sortimentu nadále," sdělil pro Mediafax mluvčí řetězce Michael Šperl.

Jisté je, že šedesátiwattové žárovky z obchodů jednou zmizí. Jak Kocourek uvedl, lidé se jimi mohou buď předzásobit, anebo zvolit jeden z alternativních světelných zdrojů, které je nahrazují. Patří mezi ně halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED. Barvou světla, vlastnostmi i pořizovací cenou je nejbližší klasické žárovce halogenová žárovka. Klasickou šedesátiwattovou žárovku nahrazuje z pohledu zachování stejné úrovně světleného toku (lumenů) 42W halogenová žárovka Halogen Eco.

Alternativou z hlediska provozních nákladů jsou kompaktní úsporné zářivky (60W klasickou žárovku nahrazuje 11W „úsporka“ Dulux Superstar) a LEDky (60W klasickou žárovku nahrazuje 12W světlený zdroj LED Parathom). Ty ale klasické ani halogenové žárovce zatím nemohou konkurovat pořizovací cenou, zákazník si připlatí zhruba 4x více. Úspory spotřebitelům přináší však už po několika měsících provozu díky velmi vysoké účinnosti, dlouhé životnosti (i 30 000 hodin místo 1000 hodin u klasické žárovky) a nízké spotřebě elektrické energie (až o 90 procent nižší než u klasické žárovky).

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688