Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejhorší srpen od roku 1998 odrazuje od akcií, velcí investoři sází radši na dluhopisy a hotovost. Jaké bude září?

Nejhorší srpen od roku 1998 odrazuje od akcií, velcí investoři sází radši na dluhopisy a hotovost. Jaké bude září?

01.09.2011 12:12, aktualizováno: 1.9. 13:51

Aktualizováno

Velcí hráči mají poprvé od února 2009 z investičních portfolií méně než polovinu v akciích. Část uvolněných prostředků přelili do dluhopisů (povětšinou mimo eurozónu), ale především vsadili na jistotu hotovosti. Důvod je jasný. Letošní srpen nebyl zdaleka tak dovolenkově klidný, jako bývá zvykem a zapíše se do historie jako nejhorší pro akcie od roku 1998. Nejširší celosvětový index MSCI all-country world stock index za tento měsíc propadl o necelých 8 procent, což ukazuje na opravdu globální výplach.

Pravidelný průzkum agentury Reuters mezi 57 vedoucími investičními společnostmi ve Spojených státech, Evropě a Japonsku za srpen ukázal, že snížily zastoupení akcií ve svých portfoliích na 49,2 procenta. Přerušila se tak dvouměsíční růstová série, která v červenci podíl akcií vynesla na 52,2 procenta.

„Čekali jsme, že se v letních měsících dočkáme „pomalého přistání“, ale ekonomická data průkazně ukazují větší slabost ekonomiky, než si mnozí účastníci trhu představovali,“ komentuje srpnové vystřízlivění Paul Amer, investiční manažer společnosti Insight Investment.

Peníze, které velcí investiční hráči v srpnu získali z prodeje akcií z části putovaly na trhy dluhopisů – celkový podíl dluhopisů v jejich portfoliích vzrostl za poslední měsíc na 36,1 procenta z 35,3 procenta. Z konkrétních geografických oblastí přitahovaly dluhopisy Severní Ameriky a Británie, méně potom dluhovou krizí zmítaná eurozóna.

Do obligací okrajových zemí platících eurem investovali spíše rizikově naladění spekulanti, zatímco zbytek mířil do německých bundů platících za bezpečný přístav evropských dluhopisových trhů. V uplynulém měsíci však sílily i hlasy, že by tuto úlohu mohla převzít Česká republika. Lákadlem investice do dluhopisů české vlády bylo prostředí nízkých úrokových sazeb spolu se stabilní měnou, které někteří dokonce začali věštit budoucnost švýcarského franku (více v článku ZDE).

Výprodeje na akciových trzích využil k mediální prezentaci i hlavní medvěd mezi ekonomy Nouriel Roubini, který již v polovině srpna prohlásil, že by investoři by ale nyní měli radši držet hotovost, protože sice mohou propást fázi rally, která by mohla nyní přijít, ale budou zajištěni proti propadu cen akcií a komodit. Srpnový průzkum agentury Reuters ukazuje, že jej velcí investoři poslechli a zvýšil držení hotovosti o více než čtvrtinu – podíl na celkovém investičním portfoliu poskočil z červencových 4,5 procenta na 5,8 procenta.

Strach, který je většinou hlavním motivem pro zvyšování podílu držené hotovosti, zavládl především v Evropě. Sedmnáctka velkých investičních firem zde zvýšila zastoupení likvidity rovnou na 10,4 procenta z červencových 6,8 procenta poté, co srazila držené akcie na 41,2 procenta a uvolnila tak pozici lídra portfolia pro dluhopisy (41,9% podíl proti 41,0 % o měsíc dříve).

Byly zde i zcela extrémní reakce na výprodeje, mezi než patřila například strategie, kterou zvolila německá Deka Bank. „S ohledem na pokračující turbulence rozpoutané dluhovou krizí a negativním výhledem pro ekonomiku jsme se rozhodly snížit zastoupení akcií na nulu,“ prozradil Steffen Selbach , šéf asset managementu banky.

Máme se bát, co nám přinese další měsíc na akciových trzích? Abby Joseph Cohenová pracující několik let jako vedoucí investiční stratég pro banku Goldman Sachs se domnívá, že to nebude tak zlé jako obvykle. Ekonomové (včetně těch z GS) podle ní sice v návaznosti na downgrade amerického ratingu od S&P , vývoj dluhové krize v Evropě i poslední data z USA v srpnu zhusta snižovali prognózy pro světové ekonomiky i firemní zisky, všechny zprávy však nebyly jen černé.

Z posledních data svědčících o možných lepších vyhlídkách Cohenová vybírá: zlepšení tvorby nových pracovních míst v soukromém sektoru, vyšší zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby či silnější rozvahy firem. Stále je tak podle tohoto stratéga Goldman Sachs pravděpodobné, že S&P do konce roku dosáhne bankou prognózovaných 1450 bodů, což by do konce roku otevíralo prostor pro skoro 20% rally a možný návrat býčího trhu.

Z dalších pozitivních střípků Cohenová zmínila například slábnoucí obavy šéfa ECB Jean-Clauda Tricheta ohledně vývoje inflace, což by se mohlo odrazit v „přátelštější měnové politice“.

Víru v pokračování nadvlády býků má také firma Birinyi Associates, kterou založil známý investor Laszlo Birinyi. Ta po prozkoumání historických dat o vývoji trhů uvedla, že jeden či dva takovéto propady v rámci dlouhodobého býčího trhu jsou normální.

„Naše ekonomika je slabá, ale kdybych měl u hlavy pistoli, radši bych vlastnil akcie společností, kterým se vede dobře a některých technologických firem, než-li zlato, hotovost, nebo dluhopisy“ uvedl pro CNBC Mike Khouw, dlouholetý trader u Cantor Fitzgerald.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Reuters, Goldman Sachs)


Váš názor
  • KLASIKA ZAVADZANIA
    01.09.2011 15:28

    ... stačí si dať do pomeru americké bondy 30y a index SP500 a uvidíme, čo obchodujú veľkí. Isto nie rady od CNBC s demagógiou Patrie
  •  
    01.09.2011 13:33

    V rámci short obchodů se dá prostřednictvím medií dosáhnout paradoxu, že klesají akcie a drží se ohrožené dluhopisy. Pokud bude existovat short obchodování nebude trh a hodnota akcií nikdy vázaná na jejich skutečnou hodnotu.
    Juniper
  •  
    01.09.2011 13:05

    hold hotovost je hotovost a nejlepší ve slamáku co kdyby nešla elektřina úž příští rok nás čekaj sluneční erupce a udajně výpadky komunikace :D i když politici mají výpadky už nyní hold jsou v předstihu:d
    Deny:-)
  •  
    01.09.2011 13:00

    Tak na to se rádi optáme pana Žabži.Pokud napíše - špatné,tak určitě bude silně růstové.
    ?
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů