Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.09.2011 07:17:00

Kupujte americké akcie. Po výprodejích je poženou nahoru výsledky


Navzdory nepříznivé situaci ekonomiky USA oznámily americké firmy ve druhém čtvrtletí velice dobré zisky. Současné burzovní poklesy by tak měli investoři vnímat jako impulz k nákupu, protože faktorů, které by růst zisků mohly výrazněji ohrozit, není mnoho.

 

 

Jedním z klíčových pilířů, na kterých byl postaven býčí trh započatý v březnu 2009, byly překvapivě vysoké korporátní zisky. Ovšem od chvíle, kdy začaly akcie padat a ovzduší zaplnily obavy o příchodu nové recese, se mnozí obávají, že éra dobrých výsledků firem skončila.

Po mohutném propadu 8. června, kdy index Dow Jones přišel o 635 bodů (tedy o 5,6 %), bylo jasné, že už někde opodál "přešlapuje" medvěd. Davy panikařících obchodníků přestaly zohledňovat dobré firemní výsledky, a naopak začaly konstruovat černé scénáře nastupující recese, která tyto zisky přinejmenším ztenčí, když ne zcela vymaže.

Schopnost amerických firem generovat dobré zisky v prostředí stagnující ekonomiky může být poněkud matoucí. Analytici počítají, že zisky společností obsažených v akciovém indexu S&P 500 dosáhnou v roce 2011 99 USD na akcii. To představuje 16% meziroční nárůst. Toto číslo přesahuje i dosavadní rekord 91,47 USD na akcii, kterého bylo dosaženo ve 12 měsících do června 2007.

Tržby ze zahraničí

Na první pohled patrný rozpor mezi výkonností firem z S&P 500 a upadající americkou ekonomikou lze snadno vysvětlit. Společnosti začleněné do indexu S&P 500 představují 80 % z celkové tržní hodnoty listovaných amerických akcií a zhruba polovina zisků jim plyne ze zámoří. Firmy tak těží z toho, že světová ekonomika, především mladé trhy, jsou (zatím) silné.

Navíc většina odbytu firem, který táhne zisky nahoru, připadá na velkoobchodní segment, nikoli na spotřebitele z USA. Přestože více než 70 % amerického HDP tvoří spotřební výdaje, ze sektorů S&P 500 jsou bezprostředně závislé na výši spotřeby jednotlivců jen dva: zboží denní spotřeby a luxusní zboží, například auta. Naopak velký podíl na indexu má energetický a zpracovatelský průmysl. Vyšší ceny ropy a komodit sice na jedné straně znamenají brzdu růstu HDP, pro tyto firmy byl však jejich vzestupný trend přínosem.

Medvědi argumentují, že současné úrovně korporátních zisků nejsou udržitelné. Poukazují na poměr mezi firemními zisky a výnosy mezi nefinančními firmami z S&P 500. Ten dělal v letech 1995 až 2004 něco kolem 7 %, letos už 9 %. Lze tedy očekávat, že návrat tohoto indikátoru na průměrnou hodnotu srazí zisky o 20 až 25 %.

Jaké další faktory hrají pro americké akcie? Pokračování článku najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.05.2014Mark Faber: Je pozdě kupovat americké akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.07.20115 akcií z indexu Dow, které po výsledcích vyletí nahoru Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688