Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z trhu Bouří na trh Dobré naděje?

Z trhu Bouří na trh Dobré naděje?

02.09.2011 18:33

Mys Dobré naděje se nejprve jmenoval mys Bouří – to samé (klíčové) místo, jen názvy budí trochu jiné emoce. Podívejme se krátce na to, zda jsme se během poněkud ztrátového léta posunuly na jiné místo, či jen měníme jména. A to z pohledu toho, jak držely v předchozích měsících a letech zaběhnuté vazby a co vzájemná interakce trhů případně říká o nadcházejícím podzimu. Graf ukazuje vývoj akcií, vládních a korporátních dluhopisů, ropy a kurzu dolaru k euru od května tohoto roku:

bouře1


Akcie ruku v ruce s výnosy vládních dluhopisů


Akcie (červeně) se podle vývoje v posledních týdnech poučily ohledně toho, co jim říkají vládní dluhopisy. Netrvají si již tvrdohlavě na svém, aby až čas uznaly svůj omyl, ale dost přesně kopírují dluhopisový trh – jdou stejným směrem jako výnosy vládních dluhopisů (modře). Tzn. že začínají klesat a růst ve stejnou dobu, kdy dluhopisy indikují zhoršení, či zlepšení výhledu. Pokud tomu tak bude, ztrácíme doposud zajímavý předstihový indikátor akcií (že by se tak trh zefektivňoval?). Povšimněme si, že ropa (zeleně) s letním oslabením naopak váhala, z oživením předbíhala (že by se ještě nepoučila?).

Podivuhodný dolar

Zajímavý je vývoj na euro-dolaru (oranžově). Mustr posledních let by napovídal, že se kurz vydá stejným směrem, jako výnosy a akcie – tj. že dolar bude při jejich poklesu posilovat. Navíc tu byly turbulence v Evropě, což mělo tuto reakci ještě posílit. Nestalo se tak, pokud něco, tak pohyb dolaru po první instinktivní reakci na pokles akcií připomíná spíše vývoj před „velkým zlomem“ roku 2002. Do té doby totiž platilo rovnítko mezi silným dolarem a silnou ekonomikou, pak se póly přehodily a silná ekonomika šla ruku v ruce s oslabujícím dolarem, slabá s posilujícím. Nyní můžeme jen hádat, zda letní flirt se starým mustrem „slabá slabý“ znamená jen přechodnou epizodu, či se děje něco většího. Teorií je více, jedna z nich například hovoří o tom, že klesající důvěryhodnost Spojených států netrestá dluhopisy (rizikové spready vládních papírů), ale hlavně dolar.

Varující korporátní spready

Z hlediska akcií stojí za pozornost vývoj spreadů korporátních dluhopisů (světle modře). U nich je totiž patrné, že v posledních týdnech neobrátily do (mini)RON módu a nadále rostly. Mírný pokles přišel až v posledních dnech. I ony přitom doposud fungovaly jako dobrý předstihový indikátor pro akcie, trend postupného učení se je ale patrný i u nich (viz „BBB spready stále ukazují akciím směr“). Dá se tak říci, že trhy dluhopisů nyní vysílají smíšené signály – ty státní ukazují nahoru, korporátní dolů. Pro krátké posouzení relativní síly těchto ukazatelů jsem se podíval do nedávné historie:

bouře2


Výnosy vládních dluhopisů a spready by se měly obecně pohybovat opačným směrem, výjimku mimo posledních týdnů najdeme během několika měsíců do října 2008. Během nich ukazovaly spready na soustavně se zlepšující stav, vládní dluhopisy ale šly dolů (tj. výhled se podle nich zhoršoval) a otočily až po čase. Akcie přitom stagnovaly, poté rostly – odpovídaly spíše chování spreadů. Samozřejmě, že ve hře bylo mnoho faktorů, na základě této zjednodušené úvahy se ale zdá, že pokud se nyní vládní a korporátní dluhopisy hádají o směru, korporátní mají pravdu (podobně se zdá, že jejich vypovídací schopnost je o něco vyšší v dlouhodobějším pohledu – viz ono „BBB spready stále ukazují akciím směr“). Což ve světle prvního grafu není nyní pro akcie moc pozitivní zpráva. Stále spíše mys Bouří?

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Kdepak klid
    02.09.2011 22:51

    Američtí shortaři jsou prostě nenažraní a s trhem si budou dělat co chtějí. Naakumulované peníze se dají zhodnocovat i takto. Short operace jsou při obrovské akumulaci peněz jistotou jak zlikvidovat trh. Jim ale nejde již o peníze ale o ten obrovský pocit moci a bezmocnost ostatních
    Juniper
    • Re: Kdepak klid
      05.09.2011 11:25

      No vzhledem k tomu, že HF v srpnu ztratily průměrně téměř 5%, tak bych to viděla spíš jako změnu paradigmatu. Prostě se nacházíme v podobné situaci jako v poslední čtvrtině předminulého století. Tzv. Dlouhá deprese byla způsobena velkým přílivem peněz do ekonomiky (tehdáž reparace z Prusko-rakouské války), bublinou (tehdáž na železniční výstavbě ve S.S. po skončené válce Severu proti Jihu), střídáním jedné velmoci druhou (poté, co v Opiových válkách VB sesadila Čínu z pozice největšího exportéra, který výměnou za své zboží vyžadoval zásadně stříbro, které museli Britové obtížně konvertovat za zlato, a proto zaútočili na Čínu opiem). Vyznačovala se rovněž snahou o zavedení zlatého standardu, krachy na burzách (Černý pátek: NY 24.9.1869 - zlato a 6.5,1873 Vídeň) a velkou a dlouhodobou nezaměstnaností.
      Kalka.
      •  
        05.09.2011 14:34

        Samozřejmě to byly reparace z Prusko - francouzské války, sorry
        Kalka.
      •  
        05.09.2011 13:25

        Nedopsala jsem to: Samozřejmě v té poslední čtvrti 19.stol. střídaly VB SS. Velká a dlouhá nezaměstnanost trvala déle než třicet let jak v Americe, tak v Evropě. (Už několikrát jsem tu připomínala Arbesovy štrajchpudlíky ;-) Tahle Dlouhá deprese ( původně se do té ve třicátých letech minulého století jmenovala Velká) skončila až změnou struktury ekonomiky, inovací infrastruktury, a budováním sektoru služeb, který do té doby byl vyhrazen šlechtě a vysoké buržoasii, a nakonec i prakticky objevením nového odvětví průmyslu (zbrojního). Domnívám se, že i v našem případě bude muset dojít k podobné radikální proměně národohospodářské struktury. Už vidíme, že války za nový Lebensraum se vyhrávají postupně čím dál víc elektronicky. I ve službách a péči o stárnoucí populaci vidím potenciál ke změně (podobně jako kdysi od pánů ke kmánům, bude to teď zřejmě od služeb mladým ke službám starým. Střídání na velmocenské pozici vidíme už jasně, o zlatu se taky pořád mluví... Takže není divu, že se (s novou technikou - odstranění regulace fin. trhů v 90.letech umožňující dnešní HFT) mění i zaběhnuté vazby a vzájemná interakce trhů... ;-)
        Kalka.
        •  
          06.09.2011 16:01

          Hmmm, dobrý. Strukturální změna, to (jediné, samozřejmě) dává smysl :-)
          Topi
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board