Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WikiLeaks: USA v roce 2006 podporovaly vznik velké koalice v ČR. Paroubek byl pro radar.

WikiLeaks: USA v roce 2006 podporovaly vznik velké koalice v ČR. Paroubek byl pro radar.

05.09.2011 14:55
Autor: ČTK

Americká ambasáda v Praze po českých parlamentních volbách v roce 2006 podporovala vytvoření velké koalice ODS a ČSSD. Podle diplomatické depeše ze srpna 2006, kterou minulý týden zveřejnil server WikiLeaks, Američané věřili, že by spojení dvou největších stran pomohlo americkým zájmům, mimo jiné v otázkách protiraketové obrany a nasazování jednotek v zahraničí.

Podle depeše podepsané tehdejším americkým velvyslancem Williamem Cabanissem by proamerické postoje zastávala i pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Velvyslanec ale konstatoval, že takové spojení, které by ve 200členné Poslanecké sněmovně mělo jen 100 hlasů, by bylo nestabilní a jen s obtížemi by prosazovalo důležitou legislativu.

"Z hlediska amerických zájmů v oblastech protiraketové obrany, transformační diplomacie a obchodního prostředí v České republice je vyhlídka na vznik vlády ODS a ČSSD pozitivním vývojem," uvádí se v depeši. "Především to platí pro protiraketovou obranu, kde zapojení ČSSD do vlády povede k tomu, že (sociální demokracie) bude obranný systém spíše podporovat, než aby stála v opozici proti ODS," doplňuje zpráva.

Dokument také kladně hodnotí, že ODS i ČSSD podporují přímé zahraniční investice do ČR a český vývoz. Vznik velké koalice by ale podle americké ambasády nezlepšil transparentnost a problémy s korupcí v Česku.

ODS se nakonec v roce 2006 s ČSSD nespojila a vytvořila vládu s KDU-ČSL a se zelenými podporovanou dvěma sociálnědemokratickými poslanci. Kabinet se ale potýkal s vnitřními rozpory a oslabil ho neúspěch vládních stran v krajských volbách v roce 2008.

Nestabilitu kabinetu hodnotila i americká depeše z ledna 2009, podle níž tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek "využívá každé příležitosti k podkopání vládní koalice".

"(Paroubek) vnímá každou otázku, ať už domácí nebo mezinárodní, z pohledu veřejného mínění a domácích politických výhod. Nebojí se využít otázky národní bezpečnosti, jako například protiraketovou obranu nebo nasazení vojáků v zahraničí, jako prostředku k vyjednávání nebo jako politické kladivo proti (tehdejšímu premiérovi Mirku) Topolánkovi," uvádí depeše podepsaná tehdejším velvyslancem USA Richardem Graberem.

Bývalý šéf opozice Jiří Paroubek v roce 2007 americkému velvyslanci v Praze Richardu Graberovi řekl, že osobně nemá nic proti americké protiraketové obraně. Navenek však tehdy vystupoval spíš proti tehdy plánovanému umístění americké protiraketové základny v Česku, údajně s ohledem na atmosféru ve své ČSSD i na sociální demokraty v Evropě, zejména německé. Oficiálně a na veřejnosti se Paroubek od umístění americké radarové základny v Česku jasně distancoval v roce 2008.

V depeši z 19. července 2007 americké velvyslanectví do Washingtonu referovalo, že Paroubek Grabera ujistil o tom, že nemá žádné osobní námitky vůči protiraketové obraně. Čistě politickými argumenty ale vysvětlil, že je svázán nedostatečnou podporou ve své straně a chybějícím manévrovacím prostorem, který mu poskytuje vláda.

"Postěžoval si, že čelí dilematu kvůli tomu, že v jeho straně pro protiraketovou obranu není téměř žádná podpora, a dále, že vláda Mirka Topolánka mu nenechala 'žádný prostor k manévrování'," uvádí se v kabelogramu americké ambasády.

Šéf opozice údajně velvyslance ujistil, že bude hledat způsob, jak v ČSSD pro projekt získat podporu. Jediným jistým způsobem, jak to udělat, prý podle Paroubka bylo ukázat, že zemi hrozí skutečné nebezpečí raketového útoku, nikoli jen "virtuální hrozba".

V březnu roku 2008 Paroubek pohrozil poslancům ČSSD vyloučením z kandidátek v dalších volbách, pokud zvednou ruku pro smlouvy týkající se základny v Česku. Paroubek také prohlašoval, že pokud se znovu stane premiérem, najde způsob, jak smlouvy anulovat, pokud projdou jen díky podpoře přeběhlíků.

Amerického velvyslance však Paroubek údajně ujišťoval, že bude dodržovat jakoukoli smlouvu, kterou uzavře tehdejší Topolánkova vláda, včetně smluv o protiraketové obraně.

Na setkání z července 2007 rovněž Paroubek argumentoval ohledem na sociální demokraty v Evropě. Zejména zdůraznil, že ČSSD pracuje na zlepšení vztahů se Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD) a prý dal jasně najevo, že názor SPD na protiraketový štít se odrazí v jeho vlastním.

"Dodal, že postoje jeho 'přátel' v Evropě - zvlášť zmínil slovenského premiéra (Roberta) Fica a italského premiéra (Romana) Prodiho - mu brání zaujmout pozitivnější stanovisko vůči protiraketové obraně," napsalo americké velvyslanectví.

Už v depeši z dubna 2006 je zřejmé, že Američané se obávají Paroubkova ochladnutí vůči protiraketové základně v Česku. Proto nechtěli zapojovat tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka do této diskuse před volbami. Podle jejich zdrojů by se "vysoce pragmatický" Paroubek mohl od projektu distancovat, kdyby cítil, že to oslabí jeho šance v červnových volbách.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy nakonec v roce 2009 od plánu předchozí vlády George Bushe vybudovat části protiraketové obrany v ČR a Polsku upustila.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data