Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna schválila kompletní penzijní reformu. Zakládá druhý pilíř spoření, mění doplňkové

Sněmovna schválila kompletní penzijní reformu. Zakládá druhý pilíř spoření, mění doplňkové

09.09.2011 11:16, aktualizováno: 9.9. 11:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna dnes schválila hlasy koalice všechny tři zákony vládní důchodové reformy. Umožňují vyvést část peněz státu do penzijních fondů a mění doplňkové penzijní spoření.

Takzvaný druhý pilíř důchodového systému má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část svých příspěvků státu, které nyní platí do průběžného důchodového systému.

Každý zaměstnanec bude moci do soukromého pilíře přesměrovat tři procentní body z celkem 28 procent odváděných v rámci sociálního pojištění v případě, že se bude podílet dalšími dvěma procenty ze své mzdy.

"Tento zákon poprvé umožní na bázi dobrovolnosti diverzifikovat rizika budoucího penzijního zabezpečení mezi státní pilíř a pilíř, na kterém má podíl soukromý sektor," zmínil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), když zákon o důchodovém spoření představoval v prvním čtení. Připomněl, že rozhodnutí je dobrovolné, ale nevratné.

Vstup do druhého, soukromého, důchodového pilíře bude na začátku možný pro všechny lidi starší 18 let, kteří ještě nepobírají důchod. Návrh počítá s tím, že časem by byl systém otevřený už jen pro občany do 35 let.

Starobní důchod z druhého pilíře bude vyplácený ve třech podobách, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Reforma mění i systém dolňkového spoření. Státní podpory podle nových podmínek se dočkají už jen lidé, kteří si budou spořit aspoň 300 korun měsíčně, ke své úložce dostanou navíc od 90 do 230 korun. V pátek o tom rozhodli poslanci 86 hlasy.

"Snahou je zvýšit průměrnou výši měsíční úložky, protože v současnosti je zhruba 480 korun a jako instrument zabezpečení na stáří to není žádná vysoká částka. Proto se motivace posunuje do vyšších finančních částek," zdůvodnil změnu už po jejím vládním odsouhlasení premiér Petr Nečas (ODS) a doplnil: "Je nezbytné zmínit, že v tom systému je uloženo 232 miliard korun."

Ministr Kalousek premiéra doplnil: "Skutečně se snažíme o to, aby výše státního příspěvku motivovala lidi k vyšším úložkám a ke spoření na stáří. Ve stávající situaci se nedá hovořit ani tak o spoření na stáří jako spíš o tom, že si sem lidé chodí pro nejvyšší státní příspěvek."

"Nikdo nebude samozřejmě nikoho nutit odejít z těch stávajících fondů do nových, transformovaných fondů. Kdo chtít nebude, může tam zůstat. Nicméně ten systém bude uzavřen a nové smlouvy v něm nebudou uzavírány," připojil ministr financí, aby uzavřel: "Na rozhodnutí každého bude, jestli zůstane u svého stávajícího fondu nebo přejde do nového, transformovaného."

Že je role doplňkového penzijního spoření v Česku zatím okrajová, uvedl při jednání ve sněmovně ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). A že bude okrajovým doplňkem důchodového systému i po svých úpravách, připustil před poslanci premiér Nečas

Penzijní reforma má být spuštěna s rokem 2013. Vyžádá si náklady v řádu desítek miliard korun, které budou částečně kompenzování v rámci zvýšení DPH. Její nižší sazba od příštího roku stoupne na 14 procent ze současných 10 procent a o rok později, v roce 2013, nastane sjednocení obou sazeb na úrovni 17,5 procenta.

Premiér Petr Nečas ale nicméně naznačil, že vláda by mohla uvažovat o zvýšení dolní sazby a její sjednocení na 19 % již v roce 2012 v případě, že by česká ekonomika rostla pomaleji, než očekává rozpočet, což nyní znamená méně jak o ročních 2,5 procenta. To je dle analytiků velmi pravděpodobné.

Součástí důchodové reformy je také zákon o doplňkovém penzijním spoření, který upravuje podmínky dosavadního penzijního spoření se státním příspěvkem. Trojici doplňuje technická novela upravující související zákony, všechny tři zákony by přitom měli poslanci projednat ještě v pátek.

  • Premiér Nečas pro HN připouští vyšší daně a navrhuje prodej větší části emisních povolenek (+ komentář)
    • (Zdroj: ČT, čtk, mediafax, Bloomberg)

      Váš názor
      •  
        09.09.2011 16:05

        Nechápu, čím ten Kolousek myslí? Na jedné straně snižuje lidem jejich příjem zvýšením DPH a na druhé straně nutí lidi, aby dávali na penzijní připojištění více peněz, aby dosáhli na příspěvek od státu. Kde lidé s nižším než průměrný příjmem, kterých je kolem 70 % na to vezmou. To ale Kalouska nezajímá
        Bobo
        •  
          09.09.2011 16:15

          on přece neptřebuje aby na to měli aby zase stát daroval lidem prachy jak to bylo u stavebního spoření čím miň na to lidí došáhne tím líp ale jich se to netýká:D a nějaký dúchod :DDD bude posunut na hranici 70 let a potom nadosmrti tak už se s tím nebude potřeba zabývat a ušetří tak proč ten humbuk
          Deny:-)
      Aktuální komentáře
      29.04.2024
      16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
      15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
      15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
      15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
      14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
      14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
      14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
      13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
      13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
      13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
      13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
      13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
      13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
      12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
      12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
      12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
      11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
      11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
      10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
      10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

      Související komentáře
      Nejčtenější zprávy dne
      Nejčtenější zprávy týdne
      Nejdiskutovanější zprávy týdne
      Kalendář událostí
      ČasUdálost
      14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y