TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.09.2011 03:13:59

Ekonomický týden ve světě: Vývoj maloobchodních tržeb v USA a makrodata z Eurostatu

PRAHA (MEDIAFAX) - Spojené státy americké ve středu zveřejní údaje o vývoji maloobchodních tržeb za srpen. Evropský statistický úřad Eurostat ve čtvrtek poskytne předběžné údaje o nezaměstnanosti v Evropské unii.

Francouzský statistický úřad Insee v úterý zveřejní data o vývoji srpnové inflace. V červenci inflace ve Francii meziměsíčně klesla na minus 0,5 procenta. Inflace ve Francii se tak v červenci dostala v porovnání s červnem do záporných čísel. V meziročním srovnání rostly spotřebitelské ceny ve Francii o 2,1 procenta.

Velká Británie v úterý představí poslední data o vývoji inflace za srpen. Meziroční míra inflace v červenci obnovila růst a vyšplhala se na 4,4 procenta z červnových 4,2 procenta. Britská centrální banka Bank of England (BoE) nedávno uvedla, že inflace bude v následujících měsících především kvůli zvyšování cen plynu a elektřiny nadále růst.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní ve středu údaje o průmyslové výrobě v Evropské unii a eurozóně za červenec. V červnu průmyslová výroba v Evropské unii vklesla o 1,2 procenta a v eurozóně se snížila o 0,7 procenta. Snižovala se výroba zboží dlouhodobé spotřeby i produkce kapitálových statků. Meziročně tempo růstu průmyslové výroby zpomalilo. V celé EU na 1,7 procenta z květnových 4,4 procenta, v eurozóně se tempo růstu zpomalilo na 2,9 procenta z předchozích 4,4 procenta.

Spojené státy americké ve středu zveřejní údaje o vývoji maloobchodních tržeb za srpen. Maloobchodní tržby v červenci letošního roku vzrostly o 0,5 procenta, což bylo v souladu s odhady analytiků. Tento ukazatel si vedl nejlépe od března. V červnu tržby posílily o vzestupně revidovaných 0,3 procenta.

Itálie ve středu zveřejní údaje o vývoji inflace za srpen. Podle bleskového odhadu meziroční míra inflace vzrostla na 2,2 procenta. V červenci tento ukazatel činil 2,1 procenta.

Eurostat následně zveřejní ve čtvrtek předběžné údaje o nezaměstnanosti v Evropské unii a eurozóně za druhé čtvrtletí letošního roku. Evropští statistici začátkem srpna odhadli, že v Evropské unii bylo bez práce ke konci června zhruba 22,5 milionu mužů a žen, z toho asi 15,6 milionu v eurozóně. Oproti květnu jejich množství v celé EU v červnu pokleslo o 38 tisíc, zatímco v eurozóně se navýšilo o 18 tisíc.

Ještě ve čtvrtek Eurostat zveřejní údaje o vývoji inflace v eurozóně za srpen. Podle bleskového odhadu meziroční míra inflace činila 2,5 procenta. Tento ukazatel se již několik měsíců v řadě pohybuje nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB).

Švýcarská národní banka (SNB) bude také ve čtvrtek jednat o měnové politice. Podle analytiků ale SNB sazby měnit nebude. Švýcarská národní banka kvůli silnému švýcarskému franku rozhodla o tom, že kurz franku vůči euru nesmí být silnější než 1,20 švýcarského franku. Centrální banka svůj krok odůvodnila značně negativními dopady, které má pokračující posilování franku na švýcarskou ekonomiku.

Ministři financí zemí platících evropskou jednotnou měnou (tzv. Eurogroup) budou v pátek jednat pravděpodobně na téma Řecko. Očekává se, že budou ale řešit nejen samotné problémy Řecka, ale i dluhovou krizi celé eurozóny.

Eurostat v pátek zveřejní předběžné údaje o červnovém zahraničním obchodu v zemích eurozóny i celé Evropské unie (EU). Zahraniční obchod eurozóny vykázal za červen růst aktivního salda na 0,9 miliardy eur z květnových 0,2 miliardy eur.

Evropská centrální banka (ECB) v pátek zveřejní údaje o vývoji běžného účtu platební bilance za červenec. V červnu tento ukazatel skončil ve schodku 3,3 miliardy eur.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688