Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké banky: Špatná výsledková sezóna za dveřmi, radost investorů v nedohlednu?

Americké banky: Špatná výsledková sezóna za dveřmi, radost investorů v nedohlednu?

14.09.2011 17:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Do konce třetího čtvrtletí roku zbývá ještě zhruba polovina obchodních seancí měsíce září, americké banky ale již nyní samy sebe i investory připravují na slabou výsledkovou sezónu, která započne zhruba v polovině října. K již tak dost velkým obavám Wall Street vyvolaným evropskou dluhovou krizí podle New York Times přibyl další: propad amerického finančního sektoru.

Předzvěstí očekávané výsledkové sezóny plné poklesů budiž varování banky JPMorgan Chase před tím, že její výnosy z obchodování ve třetím čtvrtletí pravděpodobně meziročně klesnou zhruba o osm procent. Investiční bankovnictví pak zřejmě zaznamená dokonce třetinový propad, protože firmy se zrovna nehrnou do akvizic ani nových akciových či dluhopisových emisí. "Myslím, že můžete s jistotou očekávat pokles našich výnosů z tržních operací," uvedl šéf investičního bankovnictví JPMorgan Chase Jes Staley.

Podobné dopady poklesu výnosů z obchodování, které s největší pravděpodobností přijdou již druhý kvartál po sobě, lze očekávat i u dalších velkých bank - Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs či Morgan Stanley. V průměru by podle výzkumu společnosti Credit Suisse měly meziročně zaznamenat pokles o sedm procent.

Banky podle NYT mohou dosáhnout velkých zisků díky spekulativním sázkám s vlastním kapitálem, hlavní část jejich příjmů z obchodování na burzách ale pochází z transakcí, které provedly za klienty. Mnoho firem se ale kvůli zvýšené volatilitě během léta drželo zpátky, aktivita na trzích tak významně zpomalila.

Nevýrazné výsledky obchodování přitom přicházejí v nevhodnou dobu, kdy bankám klesají zisky i tržby na úrovně před boomem na americkém realitním trhu. Mnoho společností se chystá na menší zájem o půjčky. Spotřebitelé se obávají o zaměstnání a firmy odkládají plány na expanzi.

Navíc, nové regulatorní požadavky zvyšují náklady bankovních compliance. Banky jsou rovněž zaplaveny právními problémy souvisejícími s velkým počtem domů zabavených kvůli nespláceným hypotékám. Nové regulace je pak připravily o kdysi lukrativní zdroje příjmů, jako byly poplatky za platbami kreditní kartou a přečerpání limitu na ní. K tomu se přidává příslib Fedu nejméně po příští dva roky držet nízko úrokové sazby, což se opět negativně ovlivní zisky bank, uvádí NYT.

Jako logické pak vyznívají kroky bank, které v očekávání hubených let snižují náklady na svůj provoz. Bank of America v pondělí oznámila plán propustit téměř deset procent svých zaměstnanců, což je asi 30 tisíc lidí. Pracovníky propouštějí i Citigroup, Goldman Sachs, Barclays, Credit Suisse a UBS. Investiční bankovnictví JPMorgan je zhruba v polovině pětiletého sporného plánu, který slibuje uspořit 1,3 miliardy dolarů ročně.

Ve svém skepticismu vůči americkým bankám pokračuje známá analytička Meredith Whitney. „Pro velké americké banky nastalo období, kdy budou jen stěží vydělávat zajímavé peníze. Jsou zatíženy regulatorními požadavky, neziskovými právními spory a nedostatkem růstu,“ ztotožňuje se v podstatě s výše nastíněným scénářem Whitney. „V nejlepším případě budou stagnovat, v nejhorším případě budou donuceny k drastickým změnám,“ míní analytička. Jsou to právě banky, které vedou současný pokles amerických akciových trhů ve stínu nové regulace, expozice vůči Evropě a zpomalující americké ekonomice, do které od nich zatím neproudí úvěry, dodává.

(Zdroj: NYT, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data