Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cíle Martina Romana v dozorčí radě ČEZ: Temelín a boj o ceny hnědého uhlí

Cíle Martina Romana v dozorčí radě ČEZ: Temelín a boj o ceny hnědého uhlí

16.09.2011 9:21, aktualizováno: 16.9. 9:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Martin Roman usiloval o odchod z postu generálního ředitele ČEZ delší dobu. Loni na podzim však svůj oznámený záměr změnil s ohledem na nutnost firmy vypořádat se s důsledky krize, a zůstal ještě rok. V rozhovoru pro dnešní vydání Hospodářských novin to Roman sdělil s tím, že svůj posun do čela dozorčí rady ČEZ vidí jako možnost více se věnovat strategii firmy.

„Průměrně tráví manažeři na takové pozici kolem šesti sedmi let. (...) A pokud je firma úspěšná, je logické, že se generální ředitel posune na post šéfa dozorčí rady,“ vysvětluje včera proběhnuvší zvrat ve své kariéře Martin Roman v rozhovoru pro HN. Roman působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ od roku 2004.

Martin Roman na adresu Daniela Beneše, který byl včera představenstvem jmenován do čela firmy, uvedl, že „je už čtyři roky výkonným šéfem firmy. Je logické, že se jednou posune na post generálního ředitele.“ Dále ujistil akcionáře, že vidí dopad změny šéfa ČEZ jako pozitivní s tím, že zůstává celý manažerský tým, který on vybudoval.

V dozorčí radě bude Roman, podle svých slov pro HN, mít víc času na práci na strategii a dlouhodobém směrování ČEZu. A jaké se klade cíle? „Je to určitě dostavba Temelína, je to největší investiční akce v historii ČR a je to projekt, který ovlivní budoucnost české energetiky na dalších 80 let. Další klíčovou věcí je boj o uhlí,“ shrnul šéf dozorčí rady ČEZ. Kontrakt o dodávkách hnědého uhlí do roku 2050 totiž podle Romana musí dosahovat evropských standardů, ale „pan Tykač má jinou představu,“ která by pro ČEZ znamenala náklady vyšší o 100 miliard korun.

Po odchodu Martin Romana se vyrojila celá řada spekulací o možných důvodech tohoto kroku. Jeden nabízí i dnešní Mladá fronta Dnes. Jméno Romana se podle deníku objevuje v rozsáhlé struktuře firem a jejich účtů ve švýcarských bankách, které měly vztah ke skupině Appian. Skupina Appian ovládla v Česku Mosteckou uhelnou společnost a plzeňskou Škodu Holding. Média již o těchto vazbách spekulují delší dobu, Martin Roman to však popírá.

Ohledně dohadů o možných motivech odvolání nový šéf dozorčí rady ČEZ říká, že on i premiér Petr Nečas sdílejí stejnou verzi. "Roman představuje jistou etapu v rozvoji ČEZu. Etapu poměrně dynamických zahraničních akvizic. ČEZ se stal jednou z pěti největších evropských energetik za dobu jeho působení," zhodnotil  Romanovo působení v čele ČEZ pro ČTK premiér Nečas s tím, že "etapa zahraničních akvizic může u někoho budit rozpaky".

Nečas nepočítal s tím, že by v únoru, kdy končil Romanův mandát v čele společnosti, mandát prodloužil. Roman prý jeho názor znal. "U velkých společností bývá zvykem podobné kroky, jako odstoupení šéfa, řešit s dostatečným předstihem několika měsíců. Proto je dobré, že se to vyřešilo nyní, a ne až v únoru. Romanovo rozhodnutí bylo očekávatelné," podotkl Nečas.

ČEZ by se nyní podle premiéra měl více zaměřit na domácí energetickou scénu, aby se stal "strategickým klíčem k energetické bezpečnosti České republiky". Klíčovým úkolem bude dostavba Temelína. "ČEZ potřebuje šéfa, který povede firmu ve všech aspektech výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Od zadávací dokumentace letos, obdržení nabídek příští rok, až po zahájení výstavby bude o všem rozhodovat a mít to na starosti," řekl premiér. Dodal, že počítá s větší vahou vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky.

(Zdroj: HN, ČTK, MfD)


Váš názor
  • spekulace
    16.09.2011 10:56

    Není náhodou důvodem Romanova odchodu jeho neochota podřídit se vlivu pana V. Bartušky a velvyslance USA ?
    starik
  •  
    16.09.2011 9:42

    Bože to je neskutečně čestný člověk odchází a přesto se bude podniku věnovat dál a zajišťovat jeho růst. Když ho tím pověřil sám premiér antikorupční a rozpočtové vlády, nebo jak si říkají, tak to je velká čest a zodpovědnost.
    Homo
Aktuální komentáře
29.04.2024
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y