Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum: Řecko zřejmě zbankrotuje, ale nechá si euro

Průzkum: Řecko zřejmě zbankrotuje, ale nechá si euro

16.09.2011 16:14
Autor: ČTK

Řecko se zřejmě do roka dostane do platební neschopnosti poté, co partnerům z eurozóny dojde s touto vysoce zadluženou zemí trpělivost. Není však příliš pravděpodobné, že Řecko eurozónu opustí. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy.

Pravděpodobnost bankrotu Řecka je podle průzkumu 65 procent. Polovina respondentů přitom předpokládá, že Řecko vyhlásí platební neschopnost během příštích 12 měsíců. Pravděpodobnost odchodu země z eurozóny však podle průzkumu činí pouze 20 procent.

V klíčových zemích eurozóny roste nespokojenost kvůli neschopnosti Řecka plnit rozpočtové cíle, ke kterým se Atény zavázaly v rámci mezinárodní finanční pomoci. To zvyšuje obavy finančních trhů z bankrotu země či dokonce z jejího vystoupení z eurozóny, napsala agentura Reuters.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Letos v červenci byl na mimořádném summitu eurozóny dohodnut druhý záchranný úvěr ve výši 109 miliard eur, k němuž mají na rozdíl od prvního úvěru přispět i soukromí věřitelé.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu.

Ministři financí Evropské unie budou ode dneška do soboty v jihopolské Vratislavi hledat cestu z dluhové krize a jednat o záchraně eura. Jejich schůzky se účastní také americký ministr financí Timothy Geithner. Finanční trhy doufají, že se ministrům podaří najít způsob, jak se s krizí vypořádat a zajistit, aby se nerozšířila na větší země eurozóny.


Váš názor
  • Držet ho v unii za každou cenu
    16.09.2011 17:22

    V zásadě jde spíše o to, že Řecko bude jakýsi precedent jak se evropa vyrovná s neplatiči. A podle toho buď-to zůstane EU ve své dnešní podobě s možností nabírání dalších členů (pak jsme zachráněni) nebo se začne rozpouštět a dělit (pak jsme na cestě do pekel). Obdivuji paní Merkelovou a zároveň lituji, že nedokáže Němcům vysvětlit, že padne-li Řecko, padnou i Itálie, Španělsko, Portugalsko, Irsko... a hádejte komu nesplatí své závazky? Hádejte od koho přestanou nakupovat (euro posílí a tak silné euro poškodí všechny) , hádejte komu budou posílat své nezaměstnané a nezaměstnatelné na pracovní trh? DOUFÁM a věřím, ne já to vím, že evropa si NEDOVOLÍ nechat řecko bez pomoci.
    Maximilion
    • Re: Držet ho v unii za každou cenu
      16.09.2011 17:35

      nerozumím, cituji: V zásadě jde spíše o to, že Řecko bude jakýsi precedent jak se evropa vyrovná s neplatiči... takže ono je lepší neplatiče nenechat padnout? Žiju v tom, že když mi někdo za moje zboží nebo službu nezaplatí je to chyba. Zatím nikdy jsem to neřešila tak, že bych dlužníkovi dávala nějaké peníze, aby mu bylo líp. Vždycky jsem řekla: koukej zaplatit a nebo jsem si vynadala, že jsem prodávala někomu, kdo je švorc a už od něj žádné peníze neuvidím. Ale opravdu mne nikdy nenapadlo k dlužníkovi přistupovat tak, že bych mu nabídla peníze?
      Marťanka
    • Re: Držet ho v unii za každou cenu
      16.09.2011 17:35

      nerozumím, cituji: V zásadě jde spíše o to, že Řecko bude jakýsi precedent jak se evropa vyrovná s neplatiči... takže ono je lepší neplatiče nenechat padnout? Žiju v tom, že když mi někdo za moje zboží nebo službu nezaplatí je to chyba. Zatím nikdy jsem to neřešila tak, že bych dlužníkovi dávala nějaké peníze, aby mu bylo líp. Vždycky jsem řekla: koukej zaplatit a nebo jsem si vynadala, že jsem prodávala někomu, kdo je švorc a už od něj žádné peníze neuvidím. Ale opravdu mne nikdy nenapadlo k dlužníkovi přistupovat tak, že bych mu nabídla peníze?
      Marťanka
      • Re:Marťanka
        16.09.2011 17:42

        Neměl jsem na mysli dané řešení, je mi vcelku jedno jestli Řekům dluh odpustí nebo je to nechají splatit. Víc mě tíží otázka unie. Musí se to udržet pohromadě.
        Maximilion
        • Re: Maximilion
          16.09.2011 18:54

          Víc mě tíží otázka unie. Musí se to udržet pohromadě. ... prosím, a proč to tak vidíš? Já to beru tak, že EU je mladá věc, třeba nebyla dobře vymyšlená, třeba není životaschopná tak jak je nyní ... tak to ať radši zajde než ji držet za každou cenu při životě a za 40 let zjistit, že to byl omyl jako třeba RVHP ...
          Marťanka
  • o to šlo
    16.09.2011 17:05

    Spekulanti jde o udežení řeků kvůli privatizaci podniků mají na ně zálusk a jak by je vyloučili tak maj smůlu :D Tak jen ať toho dlužníka udržime však to platí celá evropa a my na tom vyděláme :D
    Deny:-)
  • vynucené partnerství
    16.09.2011 16:43

    A proč by Řecko lezlo ven? Vždyť je to pro ně ideální. Neustále budou způsobovat potíže celé eurozóně a ta se bude muset o ně starat. Kdyby v tom byli sami, tak by se z toho po**** Otázka je zde spíše jiná - jak se takovéto země zbavit kvůli celkové stabilizaci? Vyloučit jí? Myslím, že EU bijí poslední roky...
    Izák
    • Re: vynucené partnerství
      16.09.2011 17:11

      Ano. Jak se země zbavit a co nejméně zasáhnout ty, kteří by na to mohli doplatit. EU nyní děla to, co USA v roce 2008-2009 s AIG, BoA a dalšími - oživuje téměř mrtvé. Bankrot a vyloučení. Ano, na začátku to bude bolet, ale pojedeme z čisté vody. Banky jsou zodpovědné za to, jaký šrot kupují a pokud mají expozici na dluhopisy Řecka, tak je odepíší. Některé přežijí, některé pojedou dále. Stejně jako v USA v hypoteční krizi jsou i ony zčásti zodpovědné za to, že se do těchto expozic dostaly.... Jediný rozdíl je, že v Řecku falšovali vesele výkazy, což už samo o sobě by měl být trestný čin.... a co se děje...Evropa vesele dál podporuje ty jižanský čmoudy.
      eazzye
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y