Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S řeckými čerty nejsou žerty

S řeckými čerty nejsou žerty

19.09.2011 18:18

Psát o Řecku je dnes tak trochu mlácením prázdné slámy, ale přesto si po delší době pár myšlenek neodpustím. Všimněme si, jak s rostoucími požadavky na velikost penězovodů do Řecka rostou odhady nákladů jeho defaultu a odchodu z eurozóny. To není tím, že by tyto odhady byly nadhodnoceny. Je to tím, že černost takového scénáře je potenciálně nedozírná a tudíž je při zvažování pro a proti další pomoci z čeho brát. Podívejme se na hlavní body této potenciální černoty:

--Poskytovatelé pomoci v čele s Německem se rozhodnou, že čeho je moc, toho je příliš. Řecku v září nepřichází slíbených 8 miliard eur, v říjnu dochází peníze a není na další splátky dluhu. Přichází default. Nesplácení státního dluhu potápí řecký bankovní systém. Ten musí odepsat velkou část svých pohledávek – aktiv, ale nemá finance, protože nastává masivní odliv vkladů a kapitálové rezervy nejsou. Vláda tak musí přikročit k jeho znárodnění, k omezení možnosti vybírat vklady a přesouvat je do zahraničí. V tuto chvíli se mimochodem vývoj tluče nejen se členstvím Řecka v měnové unii ale i v EU.

--S chaosem v plném proudu již nemá Řecko mnoho co ztratit tím, že se vrátí k vlastní měně, teoretický krátkodobý přínos by to ale mít mohlo. Co se týče eurových dluhů soukromého (tedy nezbankrotovaného) sektoru, nechalo by se možná inspirovat maďarskými nápady. Jaký agresivní mix a překryv vlastní monetární a fiskální politiky by zvolilo, můžeme jen spekulovat, ekonomice by teoreticky pomohl i slabý kurz nové měny. U něj jsem ale skeptický, protože situace není taková, že by Řecko mělo řadu průmyslových odvětví, jejichž jediným problémem je pevná měna. Ono nemá ta odvětví. Máme tu tedy zemi se slabou měnou, ale bez produktů, které by podpořila. Zemi, jejíž vláda nemá finance na udržení základního chodu státu, ale má „nezávislou“ centrální banku. Vidět default a odchod z eurozóny jako automatické řešení vnitřních řeckých problémů se tak zdráhám. Ulice to ale může vidět jinak, zejména ve světle aktuální bolesti.

--Ztráty z půjček nese i ECB a další centrální banky, stejně jako evropský bankovní sektor. Odhady tohoto efektu se liší, zdá se ale, že tyto ztráty by šlo vydržet. Ale pouze s optimistickým předpokladem, že defaultem Řecka to vše skončí. Pravděpodobný je ale opak.

--Investoři i střadatelé v dalších zemích periferie by při pohledu na propad hodnoty řeckých aktiv asi ztratili zbývající motivaci pro držení jakýchkoliv periferních aktiv. Spirály rostoucích výnosů dluhopisů a zhoršující se fiskální situace by se začaly rychle roztáčet, přidal by se odliv vkladů z bank. Pozornost by se soustředila na Španělsko a Itálii, kde by pravděpodobně začala poměřovat své síly ECB (možná s pomocí EFSF) na straně jedné s investory a spekulanty na straně druhé. Možnost „každý sám za sebe“ by ale začala být reálnou alternativou, což by jen přidávalo na chaosu.

S řeckými čerty tedy evidentně nejsou žerty. Ale říká se také „čiň čertu dobře, peklem se ti odmění“.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    19.09.2011 22:02

    Podle mého názoru je celá situace kolem Řecka a jeho defaultu natolik vyhrocená také proto, že neexistuje žádný mechanismus, jak opustit euro nebo dokonce unii. Původní myšlenka integrace Evropy byla výsledkem několika proudů, včetně snahy vyvarovat se nedozírných následků dalších válek na kontinentu. Zrod hospodářského a politického bloku byl během padesátých a šedesátých let docela logický, ale na základech rozumného propojení ekonomik využívající bezcelní zóny, volný obchod atd se nastavěla nefunkční pyramida byrokratických omezení a nefunkčních nebo spíš nedotažených mechanismů. Protože integrace proběhla z velké části na papírech a ve statistikách, přelily se balíky peněz, ale reálný dopad na slabší ekonomiky byl spíš formou bubliny než zdravého a robustního růstu, nerovnováhy se musely časem začít projevovat, zejména v době, kdy globalizace udělala ze světového obchodu daleko jednodušší "tržiště". Navíc se vytvořilo euro, ale nebyl tlak na koordinovanou fiskální politiku a rozpočtovou střídmost. To jsou ale asi známé argumenty. Je dobré na ně nezapomínat při hledání cesty, jak z té šlamastyky ven. Už teď je zřejmé, že jistá forma defaultu u Řecka s velkou pravděpodobností proběhne. Aby se zabránilo další panice, která by ke dnu poslala další "jižní" státy, musí se zřejmě přikročit ke kombinaci několika opatření. 1. Část dluhu se Řecku umaže - možná až polovina 2. Dojde k rekapitalizaci nejpostiženějších bank, jak řeckých, tak i zahraničních - kde se vezmou peníze bude oříšek spíš pro politiky, než pro ekonomy. 3. Řecko opustí euro a nahradí jej drachmou, přičemž se nastaví pevný kurz, který se bude v průběhu času uvolňovat až bude odrážet realistický poměr obou měn 4. Dojde k široké politické shodě, aby mohlo Řecko uplatnit kroky teoreticky neslučitelné s jeho členstvím v EU, ale přesto zůstane jeho členem. 5. Komise "úředníků - profíků" bude dohlížet na nezbytnou privatizaci státního majetku Řecka (btw. několikrát zmiňovaná privatizace půdy včetně ostrovů není až taková blbost). 6. V rámci fondů EU se vytvoří balík peněz, který bude cíleně směřován do projeků zvyšujících konkurenceschopnost Řecka - energetika, doprava, turismus. 7. Všichni politici se začnou modlit, aby to zabralo :-)
    Bill Blake
    •  
      21.09.2011 7:57

      Viděl bych to na jinou pohádku, a to Poslední propadne peklu. Vzhledem k tomu, že: 1) za velkou část řeckých problémů mohou jeho vlády a rozpočtová nekázeň, 2) další emise EU dluhopisů a lití peněz do nekonečné díry oslabuje euro, 3) takováto podpora negativně působí na náladu v členských zemích, 4) opuštění eura by znamenalo nepředstavitelné náklady a zmatky, 5) následný vývoj drachmy i Řecka by vedl prudce dolů a dluhy v EUR by asi těžko ekonomice pomohly, vídím jako vcelku rozumný způsob, že by se Řecko stalo prvním státem evropské politické unie. Vytvořit novou řeckou správní vládu pod taktovkou EU a převést státní aktiva a závazky na EU. Euro by bylo zachováno, řecký soukromý sektor také, řecký dluh by se částečně splatil a ten zbylý by měl jistě levnější náklady na správu a nová vláda by nebyla tolik ovlivněna místními vazbami. Lidé se vždy sjednocovali, když jim teklo do bot.
      guillaume
      •  
        21.09.2011 8:52

        Nereálné.Myslím,že vše rozhodnou ukřivdění lidé v ulicích.Jaksi se pozapomíná na jižanskou náturu.Jsou schopni veškeré dohody shodit ze stolu a chovat se jak si zrovna myslí,že je to pro ně výhodné.
        pozorovatel
    •  
      20.09.2011 10:09

      osobne si myslím, že v grécku prebieha už reštrukturalizácia - naštarovanie reforiem , privatizácia atď. Až potom bude nasledovať pomoc - akýsi marshalov plán. Okrem toho grécko je aj test či sú štáty europy schopné reforiem. Ak sa to v grécku nepodarí bude problém. Ak sa to podarí, potom to podporí pocit, že aj inde je to možné. Otázka je či ide len o ekonomicky problém, alebo aj o vojenský. Poloha grécka je strategická a vto prípade sa mení pohľad na sumy potrebné na jeho podporu :)))
      vlado
    • Není dobré
      19.09.2011 22:14

      zapomínat také na nedávnou historii moderního poválečného Řecka. Myslím,že za Chruščova hrozilo, že se Řecko stane také členem sovětského socialistického společneství. Komunisti měli v Řecku velkou lidovou podporu. Vojenský převrat zabránil nejhoršímu, ale musel taky naslibovat a nastavit hodně rozsáhlý a hluboký sociální program, aby vzal komunistům vítr z plachet. Myslím, že dozvuky této historie stále ještě doznívají v myšlení obyvatel Řecka v touze po neudržitelném sociálním státě. Vymýtit tohoto ducha bude ještě velmi těžké.
      jarom
      • To Jarom Re: Není dobré
        19.09.2011 22:23

        Nikdy bych to neřekl líp! Totální souhlas.
        db
        • Řecku, Řekům a
          19.09.2011 22:26

          čertu pomáhej a on....škoda, že si naši řečtí bohové neužili bolševika...bylo by o problém míň...
          db
          • Optimistický scénář
            20.09.2011 11:41

            To by byl optimistický scénář, kdyby: - se EU poučila z nefunkčnosti své byrokracie, z porušování vlastních pravidel a ze příliš sociálního státu, - Marshalův plán v Řecku nastartoval dlouhý proces cesty k produktivní ekonomice, tj. že by vůbec něco vyráběli. Soukromý setor pracuje jistě hodně, více než náš. Problémem je, že to z mnoha důvodů nemá potřebný efekt. Viníkem je především stát a jeho zaměstnanci.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)