Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Businessweek: Pomůže Marx

Businessweek: Pomůže Marx

20.09.2011 13:21, aktualizováno: 20.9. 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost se většinou učí ze svých chyb. Doktoři tak již dnes nepouštějí svým pacientům žilou, nesnažíme se vzlétnout tak, že si přiděláváme křídla ke svým pažím, už se nedomníváme, že otroctví je dobrý nápad. Karel Marx se ale zdá být výjimkou. Jeho známé predikce se nenaplnily, nepřišla diktatura proletariátu. Jeho myšlenky následovali někteří z největších masových vrahů 20. století: Lenin, Stalin, Mao či Pol Pot. Přesto si v každé další generaci nachází své příznivce mezi snílky i tyrany.

Dokonce bychom mohli říci, že Marxovi se dnes vede výjimečně dobře. Globální finanční krize mu přinesla i překvapivé obdivovatele. Oficiální noviny Vatikánu L’Osservatore Romano v roce 2009 vytiskly článek chválící Marxovu diagnózu příjmové nerovnosti. Což je ve světle toho, že tento filozof považoval náboženství za „opium lidstva“, dosti pozoruhodné. Jeho myšlenky jsou populární v Číně i Japonsku, v Brazílii byla za prezidentku zvolena bývalá členka marxistických ozbrojených skupin Dilma Rousseff.

Marxe ale studovalo i mnoho zastánců kapitalismu, například guru „kreativní destrukce“ Joseph Schumpeter. Ten sice uváděl, že se Marx mýlil, ve svých dílech se mu ale věnoval. A některé jeho myšlenky jsou skutečně překvapivě trefné. Jednou z nich je názor, že kapitalismus je vnitřně nestabilní. Stačí se podívat na mediální titulky z Evropy hovořící o možném defaultu Řecka, bankovní pohromě a kolapsu měnové unie, abychom viděli, že měl pravdu. S diagnózou nestability přišel přitom v době, kdy byli ekonomové uchváceni schopností kapitalismu uspokojovat lidské potřeby.

Marxovi dnes věnuje pozornost Nouriel Roubini či George Magnus, který je ekonomickým poradcem UBS Investment Bank. Podle něho „dnešní ekonomika v mnohém připomíná to, co Marx předpovídal“. Očekával například, že firmy budou díky vyšší produktivitě potřebovat stále méně zaměstnanců, což vytvoří armádu nezaměstnaných a její existence bude tlačit dolů mzdy zaměstnaných. S 9% nezaměstnaností v USA a klesajícími příjmy je těžké s tím nesouhlasit. Situace je sice stále velmi vzdálená utrpení, které popisoval Marx, nijak růžová ale také není.

Marx rád kritizoval francouzského ekonoma Jeana-Baptistu Saye, který tvrdil, že trh vždy vyrovná poptávku s nabídkou. Podle Marxe je ale nadprodukce pro kapitalismus typická, protože proletariát nemá dost velký příjem na to, aby si koupil zboží produkované kapitalisty. I s tím je těžké nesouhlasit. Jediným způsobem, jak udržet spotřebu v USA v posledních deseti letech, bylo zvyšování dluhu domácností; po kolapsu trhu s nemovitostmi se dluhová zátěž stala příliš velkou.

To, co ovšem Marx a jeho přívrženci podcenili, je schopnost kapitalismu vyléčit se ze svých nemocí. A to může být jejich hlavní chyba. Nemusela přijít revoluce proletariátu na to, aby bylo dostupné bezplatné vzdělání a zrušena práce dětí v továrnách. Pro všechny podobné sociální reformy stačil osvícený kapitalismus. Nyní opět hrozí, že ten podkope sám sebe. Největší světové banky, které jsou slabé finančně, ale silné politicky, vyvíjejí tlak na dlužníky, aby zachránili své vlastní rozvahy. Bolest spojenou s hledáním nové rovnováhy v globální ekonomice se snaží přesunout na dlužníky i země věřitelské, jako je Čína a Německo. I přesto, že příliš velký tlak hrozí vyvoláním ekonomické a finanční pohromy.

Je tedy čas na další dávku osvícení. V minulosti kapitalismu posloužili John Maynard Keynes a Hyman P. Minsky, kteří poukázali na tendenci směřovat ke krizím a navrhli způsoby, jak to zlepšit. Čím dříve pochopíme, že čelíme krizi, která přichází jednou za život, tím lépe budeme schopni se z ní dostat. Marx nám v tom může pomoci tím, co bylo na jeho názorech pravdivé.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  • Možná pomůže Marx
    22.09.2011 1:07

    podle mě stejmě jako Áda...to za 1)...za 2) ladimire ty sračko anonymni dej svuj kontakt , mám pouze bufik.je.zmrd@centrum.cz a ten bohužel nefunguje..rád bych se s tebou setkal...;-) ...a vm možná taky...
    db
    • ladimire
      28.09.2011 12:47

      Co všechny ty lumpy postřílet, poslat do plynu nebo do gulagů? Nejsi ovšem originální, už tu byla velká francouzská revoluce, 7.listopad 1917 a puč ve 1933. Doba pokročila, nejsi ty vlastně Pol Potův potomek? Ten to myslel určitě stejně dobře jako ty!
      lime
    • Re: Možná pomůže Marx
      23.09.2011 10:05

      ale funguje. mas tam odpoved.
      ladimir
  • Zuzi
    21.09.2011 23:30

    o))))))))To si hrozně hodná panenko,ale jsem už velký kluk a mám doma zrcadlo.Kdyby něco,zajdu za psychoanalytikem,ju?http://www.youtube.com/watch?v=PFFfaqDVOfI&feature=related
    Velkamedvědice
  • Omluva všem
    21.09.2011 23:12

    za to, že jsem s takovým kopytem jako je ladimir diskutoval...tomu se říká marnost..zas na druhou stranou jsem si ověřil, kde má tahle bolševická lůza svý dno...a to je pro mě jakstaks plichta...;-))
    db
    • Re: Omluva všem
      21.09.2011 23:17

      Děkujeme )))já osobně tvojí omluvu přijímám..)))Kde se tady ten sympaťák vždycky vyloupne, je mi záhadou..
      ZUZKA
  • náš prezident
    21.09.2011 22:54

    byl zrovna docela dlouho v paví telce, kde vysvětloval celému světu, jak je dobře, že jsme nevstoupili do eurozóny a že Řecko je jen špičkou ledovce. Po něm teď mluví Soros - horší situace než po LB...
    Kalka.
    • Re: náš prezident
      21.09.2011 23:04

      je sice inteligentní ale kope za někoho jinýho, že jo...Soros je taky super value investor, ale bližší košile než kabát...radši si dá nějakou spekulačku, což ? ; předtím libru, teď třeba....
      db
      • Bufík
        21.09.2011 23:10

        Ale přece víš, že fakta nejsou relevantní. I parta ti dneska se Shillerem píše, že záleží na tom, jestli jsi uhodl, jak to berou většinově ostatní, kteří se snaží uhodnout, jak to budou brát jiní atd... ;-)
        Kalka.
        • kalka
          21.09.2011 23:15

          to je pravda..ale ňák teď nevim jak ji fruktifikovat....)))
          db
    • Re: náš prezident
      21.09.2011 22:59

      Soros: W bude... připravuje se C.Slim. Je to z http://www.youtube.com/watch?v=rH0Tdxybvic
      Kalka.
    • Re: náš prezident
      21.09.2011 22:58

      my jsme sice do Eurozony nevstoupili , ale odneseme to stejně, možná i více(((Venda v USA jen září, taky na něho koukám...))
      ZUZKA
  • Show Must Go On
    21.09.2011 22:45

    kde bude to reality show??Vezmu kámošky a příjdeme možná i s Novou a hned se zvýší sledovanost...a cena akcie...Jako Kluci, fakt dobrý)))
    ZUZKA
    • Re: Show Must Go On
      21.09.2011 22:54

      akorát si musi povině každý donést lopatičku a samopal
      Deny:-)
    • Re: Show Must Go On
      21.09.2011 22:54

      akorát si musi povině každý donést lopatičku a samopal
      Deny:-)
    • Re: Show Must Go On
      21.09.2011 22:50

      http://www.youtube.com/watch?v=5ycipB9HJOI
      Azb
  • moje schranka )))
    21.09.2011 22:37

    no co myslis? nebudu na tebe preci plejtvat svou normalni adresu. nebud naivni, sraci. > Od: bufikpatria@email.cz aaa...tu adresu jsi si asi čerstvě založil co..? myslíš, že tě ti to nějak pomůže?---)))) > Od: > Předmět: ubohej zmrde pokud nejsi schopen argumentovat (coz se v diskusi ukazalo), pak se neda komunikovat jinak, nez primitivne - presne na tve urovni. pokud se snad chces pokusit splnit to, o cem tvuj parazitni spoluzmrd "velkamedvedice" fantaziruje,tak mas prilezitost - zkus navrhnout kdy a kde to realizujem.
    db
    • Re: moje schranka )))
      21.09.2011 22:41

      heh, proc jsi mi daval svou adresu, kdyz svou ubohost chces ventilovat verejne?
      ladimir
      • Honimír
        21.09.2011 22:54

        Možná proto,aby všichni viděli,jaká verbež podporuje komunisty,jak se chová.Jak se stupňuje jejich agresivita,fyzické vyhrůžky a ostatní příznaky impotence.
        Velkamedvědice
      • ladimir
        21.09.2011 22:43

        přišel čas stáhnutí ocáska...upasluj na novinky.cz!!! MÍSTO!!!
        db
        • Re: ladimir
          21.09.2011 22:45

          horsiho ubozaka, nez je tenhle bufik, jsem jeste v zivote nepotkal. jdu spat, tohle je mrhani casem.
          ladimir
          • ladimir
            21.09.2011 22:49

            joo jsem strašně zlej a špatnej...tak upaluj sráči....
            db
  • prosba na pátrii
    21.09.2011 22:22

    příště prosim neutrální články třeba o počasí anebo dovolených jinak se tu investoři požerou otráví rozbijí PC a máte po klientech :D děkuji
    Deny:-)
    • Re: prosba na pátrii
      21.09.2011 22:32

      )))))), co to tady máte za vyladěnýho Míra??Tak to je Hustý)))První cena Vopruz roku))
      ZUZKA
    • Re: prosba na pátrii
      21.09.2011 22:25

      investori? myslis snad parazitujici gamblery, co spekulujou podle technicky analyzy a kavove sedliny? pokud se pozabiji, tak to svet ani nepozna. :)
      ladimir
      • každý
        21.09.2011 22:34

        každý si shání chechtáky na obživu jak umí někdo krade někdo chodí po sociálkach někteří dokonce předstírají že pracují jen hrstka pracuje a jiní si zase hrají různé hry ,karty rulety nebo burzy a všichni by mohli být spokojení s tím co v životě dokázali protože každý člověk má svůj život ve svých rukou a je za něj zodovědný
        Deny:-)
        • Re: každý
          21.09.2011 22:38

          jiste. ja jen nevidim rozdil mezi clovekem, ktery chodi na socialku a prachy prohraje v mistni herne a tim, kdo jen spekuluje na burze. ani jeden z nich VUBEC NIC nevytvari. zbytecne existence.
          ladimir
          • omyl
            21.09.2011 22:47

            ale vytváří mají praci lidé kteří vyrábí automaty kteří prodavají a provozují a dokonce i stát si příjde na své tak je to i v hernách a i na naší burzičce vyděláva na nás celá škála análníků ,bank, a i ten stát si přijde na své :D kolik by bylo dalšich nezaměstnaných si nedovedu představit
            Deny:-)
            • Re: omyl
              21.09.2011 22:54

              a kdyby ti lide, ktery utrati penize na automatech, utratili penize nekde jinde, tak by jako nebyla zadna pracovni mista? ty penize se jen protoci a jejich efekt je cca stejny. neztrati se, ani nezaniknou. co ale zanikne je treba tohle: zelezo, ktere bylo vypacano na vyrobu hraciho automatu (resp. pocitace burzovniho spekulanta) mohlo byt pouzito na vyrobu detske prolejzacky, bicyklu, auta, druzice... a take lidsky cas, utraceny gamlenim na automatech (resp. gamblenim na burze) mohl byt vyuzit napriklad na zameteni ulice ci spraveni strechy skolky. nepocitej finance, podivej se vzdy na fyzicke statky, mezi ktere patri i lidsky cas. tvoje ekonomicka analyza spolecenskych "vynosu" z gamblingu je s prominutim zacatecnicka. tedy nic ve zlem, ocenuji o dost vyssi uroven diskuse, nez ktere je schopen krupan bufan ci velka tlusta medvedice... :-)
              ladimir
Aktuální komentáře
29.04.2024
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y