Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslanci podpořili daňovou reformu, o stravenky se ještě povede bitva

Poslanci podpořili daňovou reformu, o stravenky se ještě povede bitva

21.09.2011 8:31
Autor: mediafax

Poslanecká sněmovna vv prvním čtení schválila změnu zákonů souvisejících se zřízením Jednoho inkasního místa (JIM). O zrušení nebo zachování daňového zvýhodnění stravenek, kterému se ve svých vystoupeních věnovala většina řečníků, se rozhodne při dalším projednávání zákona.

Opozici se nepodařilo normu v prvním čtení zamítnout, ani vrátit k přepracování. Zákonem se nyní bude zabývat hned pět sněmovních výborů – rozpočtový, hospodářský, pro sociální politiku, veřejnou správu a na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) také výbor petiční.

Zpravodaj zákona Pavel Suchánek (ODS) uspěl u svých kolegů s návrhem na zkrácení jeho projednávání ve výborech na 30 dní.

Koalice bude mít do října čas ujasnit si, jak se postaví k problematice daňového zvýhodnění stravenek. Zatímco TOP 09 razantně stojí za zrušením tohoto daňového zvýhodnění, Věci veřejné vystupují za jeho zachování a ODS má vůči stravenkám nejednotnou pozici. Zatímco 1. místopředsedkyně strany Miroslava Němcová opakovaně slíbila zachování podpory pro tento benefit, poslanec Michal Doktor (oba ODS) se proti stravenkám ve sněmovní rozpravě postavil.

"Snažil jsem se přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, že daňová reforma nerovná se daňové zvýhodnění stravenek," uvedl ve svém závěrečném vystoupení ministr Kalousek. "Chtěl bych ujistit veřejnost, že stravenky nejsou kruciálním problémem daňové reformy," dodal 1. místopředseda TOP 09. Předchozí debata mezi poslanci ale znamenala pravý opak.

Místopředsedkyně VV a sněmovny Kateřina Klasnová nejdřív připomněla, že není vzděláním ekonom. Pak vyčíslila, že jen zavedení daňového bonusu, který by měl výhodu pro stravenky po jejím případném zrušení nahradit, bude stát rozpočet až 12 miliard korun. Každý ze čtyř milionů zaměstnanců by si totiž mohl nárokovat daňovou úlevu ve výši 3000 korun ročně.

"Stravenky se staly novým náboženstvím," zmínil poslanec Doktor, který připomněl minulost tuzexových bonů a současné stravenky k nim připodobnil. "Neexistuje žádný nástroj, kterým by byl státní úřad schopen kontrolovat počet vydaných stravenek. Nikdo neví, jestli stravenky nejsou vydávány kromě počtu zaměstnanců ještě na jednatele firmy a jejich manželky," pokračoval místopředseda rozpočtového výboru. Upozornil, že neexistuje zákonná možnost, jak zabránit tomu, aby byly vydávány stravenky v nominálních hodnotách 100 korun a více.

"Pokud někdo zneužívá stravenek, udělejme opatření, které tomu zamezí," opáčil poslanec Petr Skokan (VV). "Jako KSČM nemůžeme zrušení stravenek ani dalších zaměstnaneckých benefitů podpořit"“ dodal za opozici Stanislav Grospič (KSČM). Opoziční sociální demokracie, která má ve sněmovně nejsilnější zastoupení, se ke klíčovému zákonu tentokrát vůbec nevyjádřila.

"Osobně jsem velice proti stravenkám a tomuto daňovému zlu," přiznal Michal Babák (VV). "Nemyslím si, že by stravenky měly být dlouhodobou výjimkou v našem daňovém systému. Bohužel ale musím podpořit stanovit stanovisko opozice a našeho koaličního klubu," uvedl poslanec s odkazem na nutnost zajistit dostatečné příjmy do rozpočtu.

Babák nastínil, že ve druhém čtení jeho strana přenese hned několik pozměňovacích návrhu. VV nesouhlasí podle svého aktuálního postoje se zrušením superhrubé mzdy, se kterým zákon také počítá a které by podle stranického propočtu znamenalo propad rozpočtových příjmů o 20 miliard korun. Nejmenší koaliční strana nesouhlasí ani s přesunem dvou procent odvodu na zdravotní pojištění od zaměstnavatelů na zaměstnance.

"Debata o stravenkách odvádí pozornost od toho podstatného. Bojíme se zdanit korporace, které mají peněz dost, ale odvádějí daně do ciziny. Chybná je celá daňová koncepce. Dosavadní debata mne nepřesvědčila o tom, že bych měl něco podpořit," konstatoval Jiří Dolejš (KSČM).

Předseda poslanců VV Vít Bárta uvedl: "Stále se učím, jak se dělá politika. Žertování o tom, jestli bude tento stát více nebo méně sociální, mi přijde o nemravné a já bych se o tohoto jménem našeho klubu distancoval." Reagoval tak na ministra Kalouska, který předtím v žertu navrhl přikázat zákon petičnímu výboru, protože proti rušení stravenek vznikne podle jeho soudu jistě i několik petic.

Bárta zmínil také, že podle VV změna zákonů souvisejících se zřízením JIM není koaličním návrhem. "Nehlasovala pro něj nadpoloviční ministrů za TOP 09," připomněl šéf poslanců VV srpnové absence zástupce strany Karla Schwarzenberga (TOP 09) na jednáních vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) takovou námitku už dříve odbyl slovy, že "nadpoloviční většina z nuly je také nula" a že pro zákon tak na vládě hlasovala i nadpoloviční většina přítomných ministrů za tuto stranu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách