Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko v rámci nových kroků dále sníží počet úředníků a důchody

Řecko v rámci nových kroků dále sníží počet úředníků a důchody

22.09.2011 9:39
Autor: ČTK

Řecká vláda sníží počet státních úředníků více, než původně plánovala, zároveň také klesnou některé penze. Oznámil to po zasedání vlády její mluvčí Ilias Mosialos. Vláda dnes jednala o urychlení reforem a výdajových škrtů, kterými chce přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti.

Řecká vláda dnes o urychlení reforem a dalších úsporách jednala šest a půl hodiny. Výsledky jednání pozorně sledují nervózní globální trhy. Podle mluvčího by Řecko díky novým úsporným opatřením mělo splnit podmínky pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu do roku 2014. Zdůraznil rovněž, že Řecko chce nadále zůstat v eurozóně.

Podle nových opatření bude letos zproštěno služby a převedeno na seznam záloh za částečný plat 30.000 státních zaměstnanců, což představuje asi tři procenta celkového počtu státních zaměstnanců. Vláda původně plánovala zprostit služby 20.000 státních zaměstnanců. Minimálně pětina až čtvrtina z nich by měla být nakonec podle internetového serveru týdeníku To Vima úplně propuštěna.

Škrty se mají dotknout i některých důchodců. Penze nad 1200 eur (téměř 30.000 Kč) měsíčně klesnou o pětinu. Důchodcům ve věku do 55 let se sníží penze překračující hranici 1000 eur o 40 procent.

Z dalších kroků se roční výše nezdanitelného příjmu sníží na 5000 eur ročně z 8000 eur, a to již od letošního roku. Mimořádná daň z nemovitosti bude prodloužena nejméně do roku 2014. Daň zavedla vláda narychlo na počátku tohoto měsíce a plánuje ji vybírat spolu s účtem za elektřinu. Odboráři elektrárenské společnosti však pohrozili, že odmítnou peníze vybírat.

Vláda rovněž slíbila urychlit privatizaci a reformy, které mají otevřít konkurenci některé regulované profese. Zpoždění v privatizaci a zavádění reforem věřitelé věřitelé kritizovali.

Řecko se nyní utápí v hluboké recesi a bez práce je téměř jeden ze sedmi obyvatel země. Někteří analytici upozorňují, že další vládní škrty a zvyšování daní ekonomiku dále poškodí. Dva největší odborové svazy dnes svolaly na 5. a 19. října další generální stávky proti úsporným opatřením vlády. Ve čtvrtek se zastaví veřejná doprava v hlavním městě.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a MMF mají Atény postupně získat 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), Řecko musí na oplátku razantně šetřit a provést úsporné reformy, zatím však ve svých závazcích zaostává. Pokud se nepodaří zemi tento měsíc získat dalších osm miliard z úvěru, dojdou jí v říjnu peníze.

Inspektoři MMF a EU na počátku měsíce přerušili svoji inspekci v Aténách, když zjistili, že Řecko neplní své závazky. Řecký ministr financí jednal se zástupci delegace v pondělí a v úterý v noci po telefonu a inspektoři se mají vrátit do Atén kvůli dohodě o uvolnění dalších peněz z úvěru začátkem příštího týdne.

Někteří diplomaté a analytici se domnívají, že Řecko určitě získá další peníze ze slíbené pomoci, protože evropské vlády potřebují získat více času na rekapitalizaci bank a posílení záchranného fondu eurozóny EFSF, a lépe se tak připravit na bankrot Řecka. Ten by mohl přijít na počátku příštího roku, napsaly agentury AP a Reuters.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data