Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo je podle Merkelové připraveno na změnu smlouvy EU, podporuje daň z finančních transakcí

Německo je podle Merkelové připraveno na změnu smlouvy EU, podporuje daň z finančních transakcí

05.10.2011 17:02
Autor: ČTK

Německo je podle německé kancléřky Angely Merkelové připraveno na to, že by se mohla kvůli zlepšení ekonomického vládnutí v Evropě změnit smlouva EU. Co konkrétně by se mohlo změnit, ale kancléřka po dnešním setkání s Evropskou komisí neuvedla. Případná revize smlouvy nemůže být tabu, řekla kancléřka.

Co bude třeba případně měnit, se ale prý ukáže až časem zároveň s tím, jak budou mimo jiné fungovat zpřísněná rozpočtová pravidla, na nichž se unie dohodla. O tom, že unie patrně bude muset v budoucnu přistoupit ke změně smlouvy, je přesvědčen i šéf Evropské komise José Barroso. Zásah bude třeba prý kvůli větší integraci bloku.

Merkelová také podpořila úsilí Evropské komise, která přišla minulý týden s návrhem na zavedení daně z finančních transakcí v unii. Podle komise by ročně daň mohla přinést kolem 57 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu Kč). Proti návrhu se ale ostře staví například Česko; vládní představitelé tvrdí, že by to zaplatili běžní lidé, protože banky by daň zohlednily v cenách služeb. Navíc upozorňují, že EU plánuje daň zavést i sama, tedy i případě, že se nepřipojí zbytek světa. To by ale mohlo vést k přesunu finančních transakcí mimo EU, což by ohrozilo konkurenceschopnost Evropy.

Barroso dnes ale zdůraznil, že bude na nadcházející schůzce G20 společně s Merkelovou tlačit na to, aby se podařilo takovou daň prosadit na globální úrovni.

Merkelová rovněž prohlásila, že její vláda je připravena pomoci bankám, kdyby to bylo nezbytné. "Německá vláda, jak ministr financí jasně řekl v posledních dvou dnech, je připravena realizovat takovou kapitalizaci bank, bude-li to třeba," řekla kancléřka.

Některé evropské banky se v posledních dnech kvůli přetrvávajícím problémům se záchranou dluhy stiženého Řecka dostaly pod tlak trhů. Do velkých potíží se dostala zejména belgicko-francouzská finanční skupina Dexia (1,04 EUR, 2,88%), jíž už pomoc slíbily vlády obou zmiňovaných zemí.

Kancléřka i předseda komise zdůraznili potřebu dokončit ratifikaci změn záchranného fondu eurozóny EFSF. Jeho největší překážkou je nyní Slovensko, kde se příští týden bude o tom hlasovat, ale zatím není jasné, zda se podaří získat pro protlačení změn a navýšení reálné úvěrové kapacity fondu na 440 miliard eur dostatečnou podporu. Jedna z vládních stran se staví proti a nejsilnější opoziční sociální demokraté zase uvedli, že návrh v prvním hlasování nepodpoří.


Váš názor
  •  
    05.10.2011 18:09

    Barroso prohlásil "Zásah bude třeba prý kvůli větší integraci bloku.". Tady vidíte, co je motivací. Ne záchrana, ale integrace za každou cenu. Co nedokázal Hitler, to dokáže Barroso.
    Hans
    • Barroso
      05.10.2011 18:15

      je také maoista a za mládí byl i rudý terorista a marxista, což jsou ideologie blízké fašizmu. Tito ideologové umí jen diktát. Myšlení už nepotřebují. Oni mají cíl a za tím cílem půjdou, i kdyby to přineslo nedozírné následky... jakože jsou dnes už velmi viditelné.
      Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y