Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Handelsblatt: Německým jaderným koncernům má s transformací na

Handelsblatt: Německým jaderným koncernům má s transformací na "bezjaderné" pomoci státní nadace

07.10.2011 14:47
Autor: ČTK

Provozovatelům německých jaderných elektráren má s náklady na jejich plánovanou likvidaci a přechod na obnovitelné zdroje energie pomoci státní nadace. Počítá s tím zatím utajovaný plán, o jehož základních bodech informoval v dnešním vydání deník Handelsblatt. Němečtí odpůrci atomové energie toto řešení kritizují.

Plán podle Handelsblattu vypracovala investiční banka Lazard. Má umožnit čtveřici největších producentů elektřiny v zemi, kteří musejí nejpozději do roku 2022 zavřít všechny jaderné provozy, investovat až 50 miliard eur (1,24 bilionu Kč) do výstavby alternativních zdrojů energie. Na to totiž podle ekonomického listu nebudou mít dostatek kapitálu, který budou muset mimo jiné použít na odstranění jaderných elektráren a uskladnění jejich paliva.

Do chystané nadace mají provozovatelé podle Handelsblattu vložit svá rizika v podobě jaderných elektráren určených k likvidaci. Její cenu Lazard odhaduje na 28 miliard eur. Současně do ní budou odvádět všechny své příjmy z prodeje "atomové elektřiny" do roku 2022, které se předpokládají ve výši 15 miliard eur. Třináct miliard rozdílu vyrovná stát, který za to od energetických koncernů dostane dluhopisy. Své pohledávky pak budou výrobci splácet investicemi do obnovitelných zdrojů.

Odborníci očekávají, že pomocí takového stimulu bude možné investovat do alternativních zdrojů a nutných přenosových sítí sumu v řádech desítek miliard eur. "V zásadě to může být cesta slibující úspěch jak posunout energetickou změnu kupředu," řekl deníku šéf německých odborů v energetice IG BCE Michael Vassiliadis. Na podobné bázi Německo už v minulosti řešilo odklon od těžby uhlí v Porúří.

Dva největší provozovatelé německých jaderných elektráren, RWE a E.ON, se od tohoto plánu však distancovali. "Tato myšlenka je nám známa, ale jelikož jsme tento model nezadali k vypracování, nepřísluší nám ho posuzovat," odmítl komentář mluvčí společnosti E.ON a podobně reagoval také hlavní konkurent RWE.

Odpůrci jaderné energetiky takové úvahy kritizují. Záruky za rizika spojená s odstraněním atomových elektráren podle nich převezmou daňový poplatníci, zatímco "čtveřice elektrárenských oligarchů si zajistí svou dominanci na trhu i v oblasti větrné a solární energie", uvedl mluvčí protiatomové organizace Vyzářeno Jochen Stay.

"O tom, že to nakonec bude drahé, když se staré jaderné elektrárny strhnou, se vědělo od počátku a neustále to bylo započítáváno do ceny proudu," tvrdí Stay. Odůvodnění, že nadace má sloužit k rozvoji obnovitelných zdrojů, považuje za absurdní.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y