Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Beneš (ČEZ) v parlamentu: Prioritou jádro, ze zahraničí ale nebudeme zmateně prchat

Beneš (ČEZ) v parlamentu: Prioritou jádro, ze zahraničí ale nebudeme zmateně prchat

12.10.2011 10:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemská energetická společnost ČEZ do budoucna jednoznačně sází na rozvoj jaderné energetiky. Chce prodloužit životnost atomové elektrárny v Dukovanech do roku 2025, zvýšit výkon bloků tam i v Temelíně. Počítá také s výstavbou zcela nového jaderného zdroje, potvrdil nový šéf ČEZ Daniel Beneš před sněmovním zahraničním výborem. Zároveň ale varoval přes nerozvážným odchodem od zahraničních akvizic.

"Rozvoj jaderné energetiky je zcela zásadní prioritou," uvedl Beneš. Mezi další priority ČEZ řadí také rozvoj obnovitelných zdrojů. Naopak firma v budoucnosti již kromě dokončení nynějších projektů nepočítá s výstavbou nových uhelných elektráren nebo paroplynových zdrojů vyrábějících jen elektřinu. Beneš v souvislosti s dostavbou Temelína uvedl, že tento měsíc ČEZ dokončí zadávací dokumentaci a odešle ji uchazečům o dostavbu. V polovině příštího roku by měl ČEZ dostat od uchazečů nabídky. V roce 2013 v létě by se mělo rozhodnout o vítězi a do konce toho roku by měl následovat podpis smlouvy s vítězem tendru. Třetí blok Temelína by měl být uvedený do provozu v roce 2022 nebo 2023 a čtvrtý blok o 18 měsíců později.

S prodloužením životnosti současných čtyř bloků v Dukovanech a výhledově případnou stavbou pátého bloku po roce 2020 počítá i vláda, uvedl nedávno ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

ČEZ chce také v příštích letech podle dnešního sdělení Beneše řízeně a uváženě omezovat působení v zahraničí. "Nechceme zmateně divestovat aktiva, která jsme nakoupili, ale zahraničí není naše priorita, naše priorita je Česká republika," řekl šéf ČEZ. Firma v rámci včera zveřejněných podrobností uvedla, že dosud v zahraničí investovala celkem 71,9 miliardy korun a průměrná roční návratnost těchto investic měřená provozním ziskem (EBITDA) dosahuje 17,6 procenta. Provozní zisk ze zahraničních investic podle firmy letos poprvé překročí deset miliard . V zahraničí se chce do budoucna ČEZ orientovat hlavně na distribuci nebo obnovitelné zdroje.

ČEZ očekává, že celkový provozní zisk ze zahraničních akvizic již na konci letoška pokryje 70 procent hodnoty zahraničních investic. „Průměrný roční výnos zahraničních investic ČEZ měřený hrubým ziskem (EBIT) dosahuje u zahraničních investic devíti procent. Považuji to za dobrý výsledek," řekl Beneš. Za loňský rok by měl ČEZ dostat ze zahraničních investic dividendu ve výši zhruba tři miliardy korun, z toho největší část bude z Bulharska. Až doposud přitom obdržel ČEZ na dividendách ze zahraničních investic zhruba devět miliard korun.

Podle ředitele divize International Tomáše Pleskače mají všechny zahraniční akvizice plánovanou návratnost. Mimo jiné se společnosti daří srážet ztráty v sítích. "Například v Bulharsku jsme ztráty snížili o více než 20 procent, za jediný rok v Albánii taktéž o 20 procent, ale reálně spíše o 30 procent, protože výkazy před naším vstupem nebyly příliš korektní," uvedl Pleskač.

Do budoucna se ČEZ v zahraničí chce více orientovat na regulovaný segment trhu, tedy na distribuci nebo obnovitelné zdroje. Distribuce ale na trhu ke koupi není. "Z toho vyplývá, že se musíme soustředit na projekty v obnovitelných zdrojích," řekl Pleskač. Vzhledem k tomu, že je prioritou energetické společnosti dostavba tuzemské Jaderné elektrárny Temelín, půjdou do obnovitelných zdrojů prostředky, které zbudou.

"V roce 2016 chceme mít 3000 instalovaných megawattů v obnovitelných zdrojích," řekl Pleskač. Ty chce mít ČEZ především v zahraničí, hlavně v Polsku a Rumunsku, kde se firma zaměří například na větrné projekty. Plán má pomoci splnit například dostavba rumunské větrné elektrárny Fantanele. "Nepředpokládám, že bychom se angažovali do výstavby nových parků v Německu," řekl Pleskač. ČEZ nechce při svém rozvoji kupovat jednotlivé projekty, ale koupit přímo developerské firmy, které mají v přípravě několik desítek projektů.

Pleskač se zmínil také o prodeji podílu v německém hnědouhelném dole Mibrag, jehož polovinu od ČEZ získá Energetický a průmyslový holding (EPH). "Je to transakce, která běží, uzavřena bude na konci roku," řekl bez dalších podrobností.

Otazník visí nad budoucností podnikání v Turecku. Tam nyní ČEZ prodává svůj víc než třetinový podíl v elektrárenské firmě Akenerji, která je společným podnikem s tureckých partnerem Akkök. Podle Pleskače ČEZ nikdy explicitně neřekl, že tam chce prodávat, ale pouze otestovat, jak by se trh na prodej díval. Nicméně v současné době vyhodnocuje nabídky, které dostal od několika zájemců. "Uvidíme, co nám z té analýzy vyjde," řekl Pleskač. Při rozhodování o případném prodeji však zřejmě bude velkou roli hrát skutečnost, že se výsledky Akenerji zlepšily.

ČEZ v současnosti vlastní v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy a Turecku 67 zahraničních společností s více než 14.000 zaměstnanci. Do tržeb skupiny ČEZ přispívají 62 miliardami korun a na stálých aktivech se podílejí čtvrtinou.

(Zdroj: ČEZ, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    12.10.2011 11:27

    Tak naivni predstava o dostavbe Temelina...cela Evropa bude bez jadra a nas nechaji kasirovat Evropu...Ten tlak jakej bude na uzavreni Temelina si neumime ani predstavit...i kdyz ,tam nahore, uz asi tusi sve...asi jako sef Erste Treichl,ktery jeste pred 14 dny tvrdil ,ze cile zisku pro rok 2011 splni...
    Vata
    •  
      12.10.2011 11:34

      Obávám se, že netušíš, jaké mohou být hrátky s PW - hlavně dobře načasovat ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data